Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Peter Schutte, 26 nov 2013 11:04

Kan goud nog verder dalen?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Na de opleving van de goudprijs afgelopen zomer is het vooral de laatste weken weer goed mis met het edelmetaal. Op een prijs van circa $1.250 per ounce noteren we dicht tegen het dieptepunt van het jaar aan. Hebben we het ergste daarmee achter de rug?

De goudprijs heeft dit jaar een kwart van zijn waarde verloren. We begonnen het jaar op $1.675 per ounce, wat al een aardige correctie impliceerde ten opzichte van de intraday recordstand van $1.920 per ounce bereikt op 6 september 2011. De grote duikeling zette feitelijk in op 4 oktober 2012 vanaf een niveau van $1.790 per ounce tot even onder de $1.200 eind juni 2013. Daarna won de goudprijs in de zomermaanden zomaar weer $200 per ounce terug, wat een korte rally in een langere dalende trend bleek te zijn. De huidige prijs zit weer op het niveau van september 2010. Daarvoor was sprake van veel lagere goudprijzen.

Redenen voor prijsdruk

De goudprijs staat vooral onder druk vanwege alle monetaire verruiming in de wereld waardoor de rente zeer laag is en beleggers op zoek zijn naar een hoger direct rendement. Zij vinden dat in andere assets dan goud, bijvoorbeeld in aandelen en high yield leningen. De Amerikaanse aandelenkoersen staan op recordstand en begeven zich al vijf jaar in een bull-markt.

Ook het feit dat het allemaal wat beter lijkt te gaan met de Westerse economieën zorgt ervoor dat beleggers minder redenen hebben in goud te vluchten.

Goud is ook altijd een goede hedge geweest tegen inflatie. Hoewel monetaire verruiming inflatie in de hand werkt is daar in de praktijk weinig van te merken. Sterker, deflatie lijkt een groter probleem.

Een ander element is de economische teruggang van India, historisch een van de grootste kopers van goud voor met name de juwelenindustrie, die de goudprijs onder druk zou hebben gezet.

Goud en dollar

De goudprijs is ook sterk gerelateerd aan de dollarkoers. De laatste prijscorrectie van goud lijkt gekoppeld aan de onverwachte renteverlaging van de ECB. Hierdoor zagen we ook de koers van de Amerikaanse dollar opveren, waardoor assets luidende in dollars zoals goud minder aantrekkelijk werden.

Uit de recent vrijgegeven notulen van de laatste Fed-vergadering bleek dat er wel degelijk animo is spoedig met de tapering, het langzaam terugdraaien van de kwantitatieve verruimingsprogramma's, te starten. Hierop steeg de rente en daalde de goudprijs. Een stijgende rente lokt een sterkere dollar uit en de tapering zou duiden op een sterkere economie. Daar past geen vluchthaven als goud bij.

Steunniveau op $1.240?

Het feit dat de goudprijs zich ondanks alle tegenspoed boven de grens van $1.240 heeft weten te houden is voor technische analisten een positief signaal. Daar lag immers steun en nu deze zich heeft bewezen kan de goudprijs vanaf hier weer opveren, zo luidt de redenatie. Een goed koopmoment derhalve voor beleggers, aldus technische analisten. Eerder ging de goudprijs juist door allerlei steunniveau's heen, waardoor ook computergestuurde handel gestimuleerd werd en de goudprijs verder in elkaar zakte.

Goud 2.0

Er is nogal wat discussie over de vraag of de prijsrally van de Bitcoin, de virtuele valuta op internet, van doen heeft met de val van de goudprijs. Beleggers zouden de Bitcoin als een alternatief voor goud zijn gaan zien.

De meeste valuta-experts zien dit verband echter niet. Goud is een zeer grote en liquide markt, terwijl Bitcoin nog altijd klein is en veel lastiger te betreden. Deze markten trekken verschillende type beleggers.

Of zijn er toch gelijkenissen en is de bubble in goud nu aan het barsten en staat Bitcoin een zelfde lot te wachten? Beide zouden vooral hype gedreven zijn omdat een fundamentele waardering lastig te maken is.

Goud toch in portefeuille?

Ondanks alle onduidelijkheid zijn er ook zeker fundamentele beleggers die momenteel een goede koopkans zien in goud. Er zal een keer een einde moeten komen aan al dat goedkope geld, waardoor de rente zal stijgen en beleggers een correctie gaan vrezen op de aandelenmarkt. Ook zijn er partijen die menen dat de goudprijs erg gemanipuleerd wordt door computerprogramma's en termijnhandel en dat de fysieke onderliggende vraag het aanbod overtreft.

Een aantrekkende economie gecombineerd met een beperkte inflatie betekent echter geen goed nieuws voor goudbeleggers. Aan u de keuze in een dergelijk ondoorzichtig object en onvoorspelbare markt als goud te investeren.