Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 15 nov 2013 09:38

Meeglippen op insidertransacties

0 0 Leestijd ongeveer

Als insiders aandelen kopen, dan kan dat voor de koers een katalysator zijn. Vaak hebben ze binnen het bedrijf een goede kijk op de gang van zaken. U kunt met hen meeglippen door zelf de aandelen te kopen of nog makkelijker u koopt de ETF van Sabrient Insider.

Het feit dat commissarissen, directeuren en kaderleden aandelen kopen, doet op zich de koers niet stijgen, maar wetenschappelijk onderzoek toont aan dat ze na verloop van twaalf maanden wel sterker presteren dan het beursgemiddelde.

Positief signaal

Door aandelen te kopen, geven de insiders een positief signaal af. Beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht om hun aandeelhouders om de zoveel tijd te voorzien van halfjaarberichten en jaarverslagen, terwijl ze intern veelal gebruikmaken van maandrapportages. Sommige bedrijven verzamelen essentiële data zelfs wekelijks of op dagbasis. Hierdoor kunnen topmanagers de ontwikkelingen op de voet volgen en betere beslissingen nemen. Omdat ze erg goed geïnformeerd zijn, beschikken commissarissen, directeuren en hooggeplaatste personeelsleden de facto over een informatievoorsprong. Zeker als het bedrijven betreft die door analisten niet of nauwelijks worden gevolgd.

Verkoopkant

Het beeld bij de verkopen, is minder eenduidig. Wanneer insiders aan de verkoopkant opereren, dan kan dat om meerdere redenen. Ofwel schatten ze de toekomstvooruitzichten minder rooskleurig in, ofwel willen ze hun aandelenbezit diversifiëren, ofwel staan ze simpelweg voor een grote uitgave. Het feit dat commissarissen, directeuren en kaderleden aandelen verkopen, betekent helaas niet dat de koersen per definitie zullen dalen. Het speculeren op een koersdaling van deze aandelen is geen garantie voor winst, dat leert zowel onderzoek als de praktijk. Dat geldt ook eigenlijk ook voor koopkant.

Langetermijnbelegger

Als insiders aandelen van hun bedrijf kopen, wil dat nog niet zeggen dat de betrokken koersen prompt zullen stijgen. Gelukkig gedragen de meesten zich als klassieke langetermijnbeleggers. In de regel houden ze hun stukken langer aan dan een jaar. Hetgeen met zich meebrengt dat outsiders kunnen meeliften met de koopwoede van commissarissen, directeuren en kaderleden. Want net als particuliere beleggers is ook het merendeel van de insiders bang om de boot te missen en zijn ze er doorgaans te vroeg bij, maar over langere periodes is er wel sprake van een overrendement.

12-maands dieptepunt

Wanneer insiders aan de koopkant opereren, dan is dat een teken dat zij de toekomst van het bedrijf rooskleuring tegemoet zien en een teken dat het aandeel aantrekkelijk geprijsd is, maar wat goedkoop is, kan altijd nog goedkoper. Als insiders kopen wanneer de koers in de buurt van het 12-maands dieptepunt noteert, dan bewijst dit dat zij de aandelen als goedkoop beschouwen. Dergelijke aandelen zijn evenwel dun gezaaid, zeker in Nederland. Op het Damrak vindt je welgeteld negen aandelen waarbij insiders in de voorbije 13 weken nettokopers zijn: Stern, Ordina, Ahold, HAL Trust, Aegon, AP Alternative Assets, PostNL, Volta Finance en Arcadis. Maar geen enkel van hen noteert tegen de bodemkoers van de afgelopen twaalf maanden, meer nog zij flirten vrijwel allemaal met hun hoogste koers in 52 weken.

Sabrient Insider Index

In de Verenigde Staten gebeurt dat vanwege de grote aantallen veel vaker. Daar kunt u zelfs een ETF kopen die meeglipt op de Sabrient Insider Index. Deze index bestaat uit de honderd namen waarvan insiders de meeste aandelen kopen. Voor beleggers die met deze insiders willen meeglippen, bestaat er zoiets als de Guggenheim ETF. Vanaf het dieptepunt in maart 2009 steeg deze ETF met 270 procent tegenover een winst van 163 procent voor de S&P 500. Eigenlijk dien je deze ETF te vergelijken met de S&P 400, de Midcap-index van de S&P. Maar dan nog blijkt dat de grote outperformance pas na het dieptepunt van maart 2009 tot stand komt.

Het feit dat commissarissen, directeuren en kaderleden aandelen kopen, doet op zich de koers niet stijgen, maar wetenschappelijk onderzoek toont aan dat ze na verloop van twaalf maanden wel sterker presteren dan het beursgemiddelde.

Positief signaal

Door aandelen te kopen, geven de insiders een positief signaal af. Beursgenoteerde bedrijven zijn verplicht om hun aandeelhouders om de zoveel tijd te voorzien van halfjaarberichten en jaarverslagen, terwijl ze intern veelal gebruikmaken van maandrapportages. Sommige bedrijven verzamelen essentiële data zelfs wekelijks of op dagbasis. Hierdoor kunnen topmanagers de ontwikkelingen op de voet volgen en betere beslissingen nemen. Omdat ze erg goed geïnformeerd zijn, beschikken commissarissen, directeuren en hooggeplaatste personeelsleden de facto over een informatievoorsprong. Zeker als het bedrijven betreft die door analisten niet of nauwelijks worden gevolgd.

Verkoopkant

Het beeld bij de verkopen, is minder eenduidig. Wanneer insiders aan de verkoopkant opereren, dan kan dat om meerdere redenen. Ofwel schatten ze de toekomstvooruitzichten minder rooskleurig in, ofwel willen ze hun aandelenbezit diversifiëren, ofwel staan ze simpelweg voor een grote uitgave. Het feit dat commissarissen, directeuren en kaderleden aandelen verkopen, betekent helaas niet dat de koersen per definitie zullen dalen. Het speculeren op een koersdaling van deze aandelen is geen garantie voor winst, dat leert zowel onderzoek als de praktijk. Dat geldt ook eigenlijk ook voor koopkant.

Langetermijnbelegger

Als insiders aandelen van hun bedrijf kopen, wil dat nog niet zeggen dat de betrokken koersen prompt zullen stijgen. Gelukkig gedragen de meesten zich als klassieke langetermijnbeleggers. In de regel houden ze hun stukken langer aan dan een jaar. Hetgeen met zich meebrengt dat outsiders kunnen meeliften met de koopwoede van commissarissen, directeuren en kaderleden. Want net als particuliere beleggers is ook het merendeel van de insiders bang om de boot te missen en zijn ze er doorgaans te vroeg bij, maar over langere periodes is er wel sprake van een overrendement.

12-maands dieptepunt

Wanneer insiders aan de koopkant opereren, dan is dat een teken dat zij de toekomst van het bedrijf rooskleuring tegemoet zien en een teken dat het aandeel aantrekkelijk geprijsd is, maar wat goedkoop is, kan altijd nog goedkoper. Als insiders kopen wanneer de koers in de buurt van het 12-maands dieptepunt noteert, dan bewijst dit dat zij de aandelen als goedkoop beschouwen. Dergelijke aandelen zijn evenwel dun gezaaid, zeker in Nederland. Op het Damrak vindt je welgeteld negen aandelen waarbij insiders in de voorbije 13 weken nettokopers zijn: Stern, Ordina, Ahold, HAL Trust, Aegon, AP Alternative Assets, PostNL, Volta Finance en Arcadis. Maar geen enkel van hen noteert tegen de bodemkoers van de afgelopen twaalf maanden, meer nog zij flirten vrijwel allemaal met hun hoogste koers in 52 weken.

Sabrient Insider Index

In de Verenigde Staten gebeurt dat vanwege de grote aantallen veel vaker. Daar kunt u zelfs een ETF kopen die meeglipt op de Sabrient Insider Index. Deze index bestaat uit de honderd namen waarvan insiders de meeste aandelen kopen. Voor beleggers die met deze insiders willen meeglippen, bestaat er zoiets als de Guggenheim ETF. Vanaf het dieptepunt in maart 2009 steeg deze ETF met 270 procent tegenover een winst van 163 procent voor de S&P 500. Eigenlijk dien je deze ETF te vergelijken met de S&P 400, de Midcap-index van de S&P. Maar dan nog blijkt dat de grote outperformance pas na het dieptepunt van maart 2009 tot stand komt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.