Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
image description
Opinie Peter Schutte, 14 nov 2013 11:33

Zware taak voor nieuwe Fed-baas Yellen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Hoe gaat de opvolger van Ben Bernanke, Janet Yellen te werk? Het lijkt er sterk op dat zij zal willen blijven stimuleren totdat de Amerikaanse economie sterk genoeg is. Hoe lang kan zij dit volhouden?

Begin volgend jaar vindt er bij de Fed een wisseling van de wacht plaats. Dat had eigenlijk niet op een gewichtiger moment kunnen komen. De nieuwe baas voor in eerste instantie de komende vier jaar wordt Janet Yellen, nu overigens in functie bij de Fed onder Bernanke, en zij staat er om bekend voorstander te zijn van monetaire verruimingsmaatregelen.

Het zal er echter toch een keer van moeten komen zou je zeggen, een terugtrekkende beweging van de Fed, oftewel ‘tapering’. De balans van de Fed is al enorm uit het lood geslagen. Beleggers weten zich er eigenlijk geen raad mee. De enige overtuiging van de markt is dat als de economie bij een lage rente niet uit de verf komt dat bij een hogere rente zeker niet het geval zal zijn.

Gemengd economisch beeld

De laatste belangrijke macro-economische data uit de Verenigde Staten, de economische groei over het derde kwartaal, de ISM-inkoopmanagersindex en de banenmonitor over oktober, kwamen boven verwachting uit. Beleggers reageerden lauw en zelfs wat negatief. Goed nieuws over de economie zal de Fed sneller doen besluiten zich terug te trekken.

Echter, niet alle data wijzen dezelfde kant op. Het optimisme onder kleinere Amerikaanse bedrijven, bijgehouden in de NFID-index, is recent juist afgenomen tot het laagste niveau sinds september. Kleinere bedrijven toonden zich terughoudend om nieuwe mensen aan te nemen. Dat kan wijzen op een slechter banenrapport over november en dus mogelijk uitstel van de tapering.

Werkloosheid topprioriteit

Een kwestie waar Yellen voor komt te staan is bijvoorbeeld welk werkloosheidsniveau acceptabel is. Al vijf jaar lang ligt dit percentage boven de 7%, waar dat vroeger altijd rond de 4-5% was. Yellen heeft al vaker gezegd dat de arbeidsmarkt voor haar topprioriteit heeft en dat zij zich vooral zorgen maakt over de hoge structurele werkloosheid.

Zodra we weten wat het doel van Yellen voor de arbeidsmarkt is volgt de voor de hand liggende vraag waarom al die kwantitatieve verruimingsprogramma's de banenmotor niet aan de praat hebben gekregen en wat Yellen gaat doen om dit wel voor elkaar te krijgen.

Herstel huizenmarkt schaden

Trekt de Fed zich terug dan zal het de gevolgen moeten overzien van een mogelijke hogere rente op de huizenmarkt. Wordt het herstel weer tenietgedaan en wat zou dat voor de Amerikaanse economie betekenen? Ieder signaal dat op tapering wijst heeft tot nu toe de rente opgedreven en de huizenmarkt lichte schade toegebracht.

Yellen is een van de weinigen geweest die de crash van de Amerikaanse huizenmarkt hebben zien aankomen. Met dergelijke kwaliteiten zou je hopen dat zij een volgende bubble waar dan ook kan voorspellen. Voorlopig gaat de Fed nog lekker door met het omlaag brengen van de marktrente, zien we aandelenkoersen op recordhoogten staan en noteren obligaties eveneens sky high.

Wat als de inflatie begint op te lopen?

Al dat geld dat de Fed de laatste jaren in de economie gepompt heeft wordt in belangrijke mate vastgehouden door de banken. Zodra de economie gaat lopen willen bijvoorbeeld al die kleinere bedrijven investeren en gaan banken daadwerkelijk uitlenen. De vrees bestaat dat de inflatie dan snel flink uit de hand kan lopen. Hoe gaat Yellen dit allemaal in goede banen leiden?

Historie schrijven

Yellen kan de benoeming tot nieuwe Fed-baas waarschijnlijk niet meer ontgaan, maar economen en beleggers zullen toch gedegen antwoorden op deze vragen willen hebben. Voor Yellen bijna een mission impossible, maar slaagt zij erin de Fed een exit te geven en tegelijkertijd de Amerikaanse economie echt aan de praat te krijgen dan kan zij de geschiedenisboekjes in gaan als de meest succesvolle Fed-voorzitter.


Afbeelding: DonkeyHotey