Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Opinie Peter Schutte, 12 nov 2013 11:11

Centrale banken remmen groei

0 0 Leestijd ongeveer

Centrale banken wereldwijd doen er alles aan om de economische groei aan de praat te krijgen. Beleggers waarderen het ruime monetaire beleid. Keith Wade, hoofdeconoom bij vermogensbeheerder Schroders, denkt daar heel anders over.

De Amerikaanse Fed wil de aankoop van allerlei schuldtitels teneinde de rente te drukken wel afbouwen, maar de economische omstandigheden zijn volgens de bank nog niet dusdanig dat dit kan. De ECB had liever nog even de kat uit de boom gekeken, maar heeft door economische zwakte en een toegenomen risico op deflatie de rente verder verlaagd.

Allemaal leuk en aardig, maar van echt economisch herstel is nog altijd geen sprake. Wel lopen de aandelenmarkten verder op. Beleggers smullen van al dat goedkope geld en gebruiken dit als een soort 'carry trade' om te profiteren van veel hogere dividendrendementen.

Pressie van aandeelhouders

Volgens Keith Wade zit in deze zoektocht naar rendement die door het ruime monetaire beleid in de hand wordt gewerkt een groot gevaar voor de wereldeconomie. Beleggers prefereren door de lage marktrente aandelen met een relatief hoge winstuitkering. Bedrijven die liever willen investeren voor de langere termijn worden op deze wijze lager gewaardeerd.

Het feit dat beleggers opteren voor kasstromen op korte termijn in plaats van investeringen die de continuïteit van een bedrijf op lange termijn zeker moeten stellen is volgens Wade geen goede zaak voor de algehele economie.

Prestatieverschillen zichtbaar

Wade stelt dat bedrijven zich laten afschrikken door de lauwe reactie van beleggers op hun investeringsplannen. De hoofdeconoom legt bloot dat bedrijven met een lage 'capital expenditure' op de beurs beter presteren dan bedrijven die veel investeren. De tucht van de markt om de belegger ruim te belonen zet derhalve een rem op bedrijfsinvesteringen en dat is natuurlijk op termijn niet goed voor de economie. Centrale banken bereiken daarmee dus eigenlijk het tegenovergestelde van wat zij beogen.

Beleggers zijn niet goed bezig. Hun drang naar snel rendement zal zich op een gegeven moment tegen zich keren. Uiteraard is voor de Nederlandse belegger KPN hier een uitgelezen voorbeeld van. Het Nederlandse telecombedrijf legde de eigen aandeelhouder in de watten met hoge dividenden en inkoop van eigen aandelen, wat uiteindelijk ten koste is gegaan van het bedrijf en de aandeelhouder.

Inflatiegevaar

Als bedrijfsinvesteringen achterblijven dan zal er eerder krapte ontstaan aan de productiekant en ontstaat het gevaar van inflatie, zo waarschuwt Wade. Diezelfde centrale banken moeten dan op de rem gaan staan, terwijl de werkloosheid nog hoog zal zijn. Een slechte ontwikkeling voor een economie.

Nu zal ECB-president Mario Draghi momenteel wel wat over hebben voor een hogere inflatie, maar de ECB is met de recente renteverlaging eveneens niet goed bezig voor de langetermijngroei.

Tegenargument

Wade heeft een punt, maar er is ook een theorie die zegt dat als bedrijven meer dividend uitkeren zij nauwkeuriger omgaan met de overige gelden en er rendabeler wordt geïnvesteerd. Minder investeren, maar efficiënter, kan een economie ook vooruit helpen. In China hebben we bijvoorbeeld veel nutteloze investeringen gezien die uiteindelijk alleen de banken in problemen hebben gebracht.

Bedrijven die slim investeren krijgen daar zeker wel waardering voor op de beurs. Zij zijn crisisbestendiger en herstellen veel sneller.