Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
image description
Opinie Ivan Snurer, 6 nov 2013 08:34

TWTR: beursgang van 140 tekens

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden

Twitter (twtr) trekt donderdag 7 november naar de beurs. De primaire emissie van de microblogsite is de meest besproken beursgang van 2013. Wordt Twitter de beurslieveling met 140 tekens of is het een dooie mus?

De beursintroductie van Facebook staat te boek als de slechtste primaire emissie van het decennium. Het boegbeeld van de sociale media trok met hoge verwachtingen naar de beurs en tot overmaat van ramp kon NASDAQ het volume op de eerste handelsdag niet aan.

Beursbedrijf NYSE trok lessen uit het geklungel van NASDAQ en simuleerde eind oktober op haar systemen de grootste beursgang ooit. En het bankensyndicaat toetste onder beleggers de koopbereidheid en de prijsvork. Het dacht aanvankelijk aan 28 tot 30 dollar, maar verlaagde dat prompt naar 17-20 en hint nu op 23 à 25 dollar.

Door die verhoging wordt Twitter als bedrijf duurder dan Facebook. De beurswaarde bij de introductie zal hoger zijn dan die van Facebook destijds. Twitter is sowieso qua koers/omzet op Palm en Facebook na de derde duurste beursintroductie ooit. Van nettowinst is evenmin sprake, wat voor internetaandelen niet ongebruikelijk is.

Het Facebook-scenario is de nachtmerrie van iedere bedrijfsleider en van elke belegger. Wie intekende of aandelen van Twitter koopt, moet alert zijn voor dalende reclame-inkomsten, een teken dat gebruikers weglopen. Ook mag u een volatiel koersverloop verwachten, zeker in de eerste weken. Het duurt een jaar alvorens de markt de waarde van nieuwe aandelen kan inschatten.

Een eerste test of het beursdebuut van Twitter een succes is, kunt u aflezen aan het initiële rendement. Wijkt de winst op de eerste handelsdag ver af van 18 procent, dan is dat een veeg teken. Het bankensyndicaat introduceert nieuwe aandelen doelbewust 15 tot 20 procent onder de marktprijs zodat zij tijdens de eerste handelsdagen met superwinsten kunnen schitteren. Bovendien, als de begeleidende banken er niet in slagen om alle aandelen te plaatsen, blijven zij met de stukken zitten en ebt de interesse in het fonds weg.

De meeste beursdebutanten noteren drie jaar na dato echter onder hun introductieprijs. Bij primaire emissies tonen bedrijven zich van hun beste kant en in de jaren erna stellen hun cijfers vaak teleur. Beursgenoteerde ondernemingen keren hun winst proportioneel aan alle aandeelhouders uit en als het bedrijf werkelijk een goudmijn is, waarom zou u als oprichter, investeringsmaatschappij of als zittende aandeelhouder uw winst met anderen willen delen?

Beleggers die tijdens de inschrijvingsprocedure geen aandelen toebedeeld kregen, kunnen het best drie maanden wachten alvorens zij besluiten om de aandelen alsnog te kopen. Zo vermijdt men valse stijgers. Beursnieuwelingen die drie maanden na de introductie beter dan de markt presteren wanneer die zelf minimaal met tien procent gestegen is, zien in de daaropvolgende twaalf maanden hun koers twee keer sneller stijgen dan het beursgemiddelde, terwijl de minder fortuinlijke nieuwkomers blijven teleurstellen. @ Ivan Snurer