Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Edin Mujagic, 5 nov 2013 11:17

Stijging EUR/USD om de hoek

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

Een vrije val kunnen we het niet noemen, maar een indrukwekkende daling wél. EUR/USD zakte in een paar dagen tijd van ruim 1,38 naar behoorlijk onder 1,35.

Eerst besloot de Fed de mate van QE ongewijzigd te houden: per maand blijft de bank voor 85 miljard dollar Amerikaanse staatsobligaties en hypotheekleningen opkopen. De markt had rekening gehouden met een wijziging van dat beleid, waardoor onder meer EUR/USD reageerde.

Maar de mokerslag kwam nu eens voor de verandering uit Europa. De werkloosheid in de eurozone bleek verder gestegen te zijn. Die bedraagt nu ruim 12 procent. Tegelijkertijd zakte de inflatie in de muntunie in oktober van 1,1 procent naar 0,7 procent.

Consensus

Dat is behoorlijk onder de doelstelling van de ECB, namelijk jaarlijkse inflatie onder, maar dicht bij 2 procent. En aangezien de afgelopen maanden duidelijk is geworden dat een meerderheid van de ECB-bestuursleden vóór een renteverlaging is, telden beleggers één en één op en is de verwachting ontstaan dat de ECB later deze week de rente zal verlagen.

Overigens, hoewel een meerderheid binnen het bestuur van de ECB een renteverlaging wil, gebeurde dat niet: het groepje dat tegen is, was voldoende sterk om dat tegen te houden. Dat de inflatie ruim 1 procent is geweest hielp daar bij. Bovendien wil de ECB niet dat er in de markt een beeld ontstaat van grote onenigheid binnen het bestuur. Vandaar dat de bank streeft naar consensus.

De sterke verwachting dat een renteverlaging door de ECB later deze week een done deal is, duwde EUR/USD fors omlaag.

Verwachting te rooskleurig

Mijns inziens is die verwachting, en dus de reactie in EUR/USD, overdreven. Ik verwacht dan ook een stijging van EUR/USD de komende dagen, terug richting 1,37 en ben dan ook op die termijn long in EUR/USD.

De ECB verlaagt haar officiële rente nooit op basis van één cijfer, zoals daling van de inflatie in oktober. Bovendien is het ECB-beleid zoals dat heet forward looking. Dit wil zeggen dat zo een inflatiedaling als in oktober onbelangrijk is. De vraag is: is er iets veranderd met betrekking tot de verwachtingen van de ECB-bestuursleden op de middellange termijn?

Mijn vermoeden is dat dat niet het geval is. Zij zullen willen afwachten wat de inflatie in de eurozone in november zal doen, om te kijken of die daling wel of niet een tijdelijke is. Dit alleen al betekent dat een renteverlaging op zijn vroegst in december te verwachten is.

Voorspellingen

Zeker omdat in november de economische afdeling van de ECB de voorspellingen, of projecties zoals de ECB die noemt, over economische groei en inflatie op middellange termijn bijwerkt. De nieuwe verwachtingen publiceert de bank tijdens de rentevergadering in december. Als die verwachtingen, zeker over inflatie, bijgesteld worden, dan kan de ECB de rente verlagen en naar haar projecties verwijzen. Sinterklaas kan dit jaar zomaar een lagere rente meebrengen.

Kortom, de recente daling van EUR/USD stoelt mijns inziens op te rooskleurige verwachtingen over het rentebesluit van de ECB later deze week. Iets waardoor in mijn ogen de komende dagen een stijging van EUR/USD te verwachten is.