Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 5 nov 2013 11:34

‘Onbemind’ aandeel met 257% rendement

0 0 Leestijd ongeveer

Er zijn van die aandelen waar de meeste beleggers niets mee te maken willen hebben. Doordat zij de werkelijke waarde over het hoofd zien kan de koers toch zomaar fors stijgen. Telegraaf Media Groep (TMG) is zo'n aandeel.

Wie op het dieptepunt van €6,50, bereikt op 20 november 2012, was ingestapt had nu een totaalrendement van liefst 257% . Daar lusten we nog wel meer van.

Telegraaf Media Groep is een wat aparte onderneming, maar wordt over het algemeen afgeschilderd als een bedrijf uit de oude economie. Inkomsten uit krantenabonnementen en advertenties gerelateerd aan de geprinte krant staan al jaren onder druk en TMG heeft daar eigenlijk geen goed antwoord op gehad.

Hyves de redding

De aankoop van sociale mediasite Hyves voor dik €40 mln bleek illustratief voor de onhandigheid van het bedrijf met de nieuwe wereld. Hyves werd op een totaal verkeerd moment gekocht, net toen het werd ingehaald door Facebook. Hyves maakte alleen maar verlies en TMG heeft de aankoop vrijwel volledig afgeschreven. Uiterst zonde natuurlijk, maar toch is het eigenlijk deze aankoop geweest die bij TMG alles op scherp heeft gezet.

De beide grootaandeelhouders, de familie Van Puijnbroek (30,5%-belang) en het Delta Lloyd-onderdeel Cyrte (20,1%-belang), hadden er genoeg van de waarde van hun investering in rook te zien opgaan door mismanagement. CEO Herman van Campenhout werd ontslagen. Niet veel later liet beheerder Frank Botman zich bij Delta Lloyd uitkopen en richtte Dasym op, waar hij het beheer van de TMG-stukken voortzette.

Als interim-paus kreeg Cees van Steijn de leiding over het Amsterdamse mediabedrijf. De samenwerking tussen Van Steijn en de grootaandeelhouders blijkt goed te verlopen. Er werd een nieuwe heldere strategie geformuleerd die de kracht van de bestaande merken moet benutten. Verder dienen de kosten aangepast te worden aan de lagere activiteiten bij print en wordt van bedrijfsonderdelen bekeken of verkoop al dan niet nodig is.

Superdividend

Vorige maand werd het 6%-belang in het Duitse ProsiebenSat.1 verkocht. Met de opbrengst werden schulden afgelost, reserveringen gemaakt voor reorganisatieronden en een superdividend uitgekeerd van €6 per aandeel. In augustus had TMG ook al een interim-dividend uitgekeerd van €0,50, waarbij aangetekend moet worden dat over 2012 in het geheel niets werd uitgekeerd.

Strategische marsroute

Duidelijk is dat TMG bezig is aan een snelle herpositionering van het bedrijf. De grootaandeelhouders krijgen de waarde van desinvesteringen uitgekeerd en intussen wordt hard gewerkt om alles uit de overblijvende business te halen. Zo wordt er geïnvesteerd om de snel dalende oplage van dagblad De Telegraaf enigszins tot staan te brengen en is recent de stekker uit het verlieslijdende Hyves getrokken en deze vriendensite omgebouwd tot gaming portal.

Intussen wordt er gekeken naar de opties voor verkoop van puzzelboekjesdochter Keesing, waar TMG nog dit jaar nieuws over verwacht te kunnen brengen. Daadkrachtig optreden van Van Steijn en de zijnen, waardoor de aandeelhouders al een aardig stuk van het verloren koersterrein hebben teruggewonnen.

Wat rest?

Vraag is nu wat er nog meer te verwachten valt van een belegging in TMG nu de beurs al zo veel waardering voor Van Steijn’s aanpak heeft gegeven. Wel, mocht Keesing worden verkocht dan zal dat mogelijk ruim €100 mln opbrengen, gelijk aan circa €2,50 per aandeel. Goede kans dat het concern dat bedrag grotendeels doorsluist naar de aandeelhouder, mits er meer reorganisaties nodig zijn.

Lukt verkoop niet, dan geen man overboord want Keesing is een stabiele inkomstenbron voor TMG. Wordt het wel verkocht dan resteren nog de krantenactiviteiten en Sky Radio en alle internetinitiatieven daaromheen, waaronder de best lopende financiële site van Nederland, dft.nl.

Eerder fusiepogingen met andere kranten zijn mislukt, maar vrijwel zeker zullen de verschillende krantenbedrijven gaan samenwerken om de kosten te drukken. Te denken valt aan gezamenlijk drukken en distribueren. Daar zijn heel veel kosten te besparen. Nu al weet TMG door flink te snijden de winstmarge flink op te krikken, druk op print en advertenties ten spijt.

Beursexit

Ten slotte wordt in de bestuurskamer aan de Amsterdamse Basisweg nagedacht over een beursexit. Dat klinkt niet onlogisch. Een afgeslankt bedrijf met twee grootaandeelhouders die de dienst uitmaken en graag in alle rust willen werken aan een winstgevende krantenuitgever in een nieuwe tijd. Voor beleggers blijft het zaak aan te blijven haken bij de strategische marsroute van Van Steijn, om de nog immer opgesloten waarde er uit te persen.

Zie ook: koopadvies voor aandeel TMG.
Auteur heeft een positie in TMG

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.