Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 28 okt 2013 11:02

Langetermijnbullmarkt begonnen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ajax

Advies
verkopen

De langetermijnbullmarkt voor aandelen is begonnen, volgens de technisch analist van ING.

'De aandelenkoersen staan aan het begin van een langetermijnbullmarkt die 18 tot 20 jaar kan duren. De doorbraak van de belangrijke horizontale weerstand van 1553 van de S&P500 (nu 1720 – red.) na een lange periode van een zijwaarts patroon tussen 2000-2013, vertoont overeenkomsten met koersuitbraken uit 1950 en 1980. Op basis van die bewegingen is de langetermijnkoersstijging naar de volgende cyclustop in 2031-2033 begonnen. De bovenkant van het trendkanaal ligt op 9500 voor de S&P500 in 2031.’

Het is de visie van Roelof-Jan van den Akker, technisch analist bij ING . Hij erkent dat het over een periode van 18 tot 20 jaar bijna onmogelijk is een nauwkeurige uitspraak te doen voor een koersdoel.

Maar na de koersuitbraak in 1950 verzesvoudigde de index tot 1968 en na de uitbraak in 2000 verdertienvoudigde de index zelfs. De bovenkant van het huidige trendkanaal van 9500 impliceert een verzesvoudiging en dat is in lijn met de periode 1950-1968. Veel aandelenmarkten hebben hun toppen getest of doorbroken of zijn daar naar onderweg, maar de AEX is nog ver van de top van september 2000 van 703,18.

De belangrijkste oorzaak voor deze underperformance was de zware weging van de sectoren Financiën en Technologie. De dotcomcrisis raakte de index hard. Vanaf het huidige niveau kan de AEX zich meer overeenkomstig de Eurostoxx600 gaan bewegen. Het zou zeer positief zijn wanneer de AEX een maandslotstand boven de 378 realiseert, want dat is een zware weerstand.

Als dat lukt kan de AEX naar 440; zo niet dan is een test van de steun op 330 mogelijk. De technisch analist van ING voorziet dat Europese aandelen in de komende maanden een outperformance ten opzichte van Amerikaanse zullen laten zien. Een eindejaarsrally is al begonnen of de koersen zitten dichtbij een bodem vanwaar deze rally begint.

Na deze positieve periode wacht de aandelenbelegger begin 2014 een correctie van 10 à 15%. Zo’n terugslag is volgens hem normaal en een koopmoment.