Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 22 okt 2013 16:00

Belegger durft weer

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Nederlandse beleggers hebben de angst van zich afgeschud. Ze zijn bereid meer risico te nemen en hebben minder belangstelling voor ‘vluchthavens’ als vastgoed en obligaties. China en India hebben afgedaan, Europa maakt een comeback.

Dat blijkt uit de jaarlijkse beleggingsmonitor van assetmanagementer Schroders, uitgevoerd door TNS Nipo.  Schroder peilt sinds 2009 jaarlijks de stemming onder beleggers in Nederland. Die was een jaar geleden nog aan de sombere kant. Toen maakte 41% van de ondervraagden zich redelijke tot grote zorgen over hun portefeuille. Dat is inmiddels bijna gehalveerd, tot 22%.

Het opgekrikte vertrouwen weerspiegelt de wat positievere berichten over de economie in met name Europa van de laatste tijd. Het onderzoek werd gehouden in augustus, en ook toen al stond de AEX al maanden in de plus. Een kleine groep beleggers lijkt wel helemaal immuun voor welk somber toekomstscenario dan ook. Zeven procent zegt zich helemaal geen zorgen te maken en die groep was vorig jaar precies even groot. Recept voor zo'n rustige nachtrust: een goede risicospreiding, geen afhankelijkheid van het belegde vermogen en een goed uitgedokterd langetermijnplan. 

Maar het grootste verschil zit 'm in de groep beleggers die zich in ieder geval voor nu even geen zorgen maakt. Die is gegroeid van net de helft, naar 70% van de ondervraagden. Het aantal tobbers is ten opzichte van het vorige onderzoek gehalveerd; mensen die echt geen oog dicht doen door hun beleggingen zijn er nauwelijks meer te vinden.

Het belangrijkste beleggingsdoel van de ondervraagden verschuift van het behoud van vermogen, naar de opbouw van vermogen. Dat uit zich in een wat meer risicobereid profiel.

Beleggingsfondsen populair

Ondervraagd werden voor het onderzoek particuliere beleggers die een vrij besteedbaar vermogen hebben van minstens €50.000. Dat vermogen hebben ze voor 44% in spaargeld zitten en voor 27% in beleggingsfondsen. Voor de rest zijn andere beleggingsvormen gekozen, zoals individuele aandelen of obligaties, derivaten of vastgoed. In vergelijking met de eerdere jaren hebben de beleggingsfondsen nog verder aan populariteit gewonnen.

Ook multi- assetfondsen worden ieder jaar populairder.  Michel Vermeulen, algemeen directeur Benelux van Schroders, verwacht dat die trend zich de komende jaren gaat versterken: ‘Het is een redelijk nieuwe vorm van beleggen en de groei zit er nog goed in. Met multi-asset kies je voor een brede spreiding en dat is voor veel beleggers aantrekkelijk.’ ETF’s zijn qua populariteit een opvallende achterblijver en de verwachte groei blijft uit. Wellicht omdat een passieve vorm van beleggen als minder sexy wordt gezien, denkt Vermeulen: ‘Het klinkt toch minder gaaf op de golfbaan.’

Europa

Een opvallende tendens in het onderzoek is de weer aantrekkende belangstelling voor Europese aandelen. Dat wil zeggen: Europa uitgezonderd Nederland, want aandelen van eigen bodem zijn juist minder in trek. Een kwart van de beleggers heeft helemaal geen specifiek Nederlandse aandelen, obligaties of fondsen meer in zijn bezit. ‘De belangstelling voor Nederlandse aandelen wordt ieder jaar minder, met name onder beleggers onder de vijftig jaar. Oudere beleggers houden in wat grotere mate vast aan hun Nederlandse aandelen. Gemiddeld zijn zij wat meer home-biased en wars van risico’s.’

China

De VS nemen in populariteit iets toe, China en India steeds verder af. Al zit er ook hier een behoorlijk verschil tussen de verschillende leeftijdscategorieën: jongere beleggers zien China wat meer zitten dan oudere. Een interessante paradox is dat de meeste ondervraagden China wel zien als het land dat het komende decennium de grote winnaar zal worden op het economische wereldtoneel. ‘China is machtig, maar ook angstig’, zegt algemeen directeur Vermeulen. ‘Het beleid en de transparantie maken beleggers huiverig om er hun geld in te steken, maar de meeste mensen zien China wel als de grootmacht van de toekomst. Al zijn dat er wel minder geworden dan in de vorige onderzoeken.’ 

Waan van de dag

De waan van de dag speelt een grote rol bij het beleggingssentiment, legt Vermeulen uit. ‘In 2011 werd het onderzoek gehouden op het hoogtepunt van de eurocrisis, toen de kranten vol stonden met doemscenario’s over Griekenland en Portugal. Het algemene sentiment onder de ondervraagden was toen dat de eurozone snel uiteen zou vallen, of dat in ieder geval sommige landen de euro zouden verlaten. Hoewel dat sentiment toen onder niet-beleggers nog sterker was.’

AEX

Over waan van de dag gesproken: de beleggers werd ook gevraagd naar een voorspelling over de slotstand van de AEX. Bij aanvang van het onderzoek in augustus stond de index op 368 punten; de ondervraagden komen gemiddeld op een jaareinde van 390 uit. In de vorige twee jaar waren ze te voorzichtig met hun voorspelling. Dat gaat volgens Vermeulen altijd zo. In de hoogtijjaren van de beurs schoten de voorspellingen van beleggers voorbij iedere vorm van realiteitszin; in de mindere jaren zijn ze juist overdreven somber.

Inflatie

De onderzoekers vroegen ook naar de verwachtingen bij beleggers over de inflatie. Daar blijken ze niet overdreven bang voor te zijn. Driekwart van de ondervraagden denkt dat de inflatie gelijk blijft of licht zal stijgen. Voor een inflatie van meer dan 5% is maar een op de twintig beleggers bang. Bij oudere beleggers is er nog minder angst voor sterk stijgende inflatie. ‘Die groep heeft de jaren zeventig en tachtig nog in het achterhoofd. Dan is dit nog maar peanuts.’