Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Peter Schutte, 19 sep 2013 11:36

Veel koerstriggers voor ING

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

ING heeft de kredietcrisis overleefd, maar vraag niet hoe. Zonder geld van u en mij was het bedrijf er niet meer geweest. Aandeelhouders moesten helemaal bloeden. De koers stortte in, extra bijstortingen waren nodig en het dividend verdween. De ellende van toen zijn de kansen van nu. Een aandeel om te volgen.

In totaal pompte de Nederlandse staat ruim €30 mrd in de bankverzekeraar. Een directe kapitaalinjectie van €10 mrd en de aankoop van 80% van het risico van de Alt A-portefeuille waarvoor €21,6 mrd werd neergeteld. Dit heeft het bedrijf gered, maar wel tegen een hoge prijs. Eurocommissaris Neelie Kroes zag dit alles als staatsteun en dus concurrentievervalsing. Gevolg was dat ING gedwongen werd een groot aantal activiteiten af te stoten. Op de staatssteun van €10 mrd moet het uiteindelijk een woekerrente van circa 35% betalen.

Dit proces is nu bijna voltrokken, waarmee de per 1 oktober aan te treden nieuwe topman Ralph Hamers zich volledig op het tweede leven van ING kan richten. De staat heeft uiteindelijk een goede deal. Naast de hoge boeterente –  het gemiddelde jaarrendement komt op 12,5% voor de overheid – is de Alt A-portefeuille door het aantrekken van de Amerikaanse huizenmarkt zelfs weer in de plus geraakt. Ook voor beleggers zijn er nieuwe kansen.

Koerstriggers

Eind maart van dit jaar kon een aandeel ING voor €5,50 worden gekocht. Inmiddels noteert het aandeel boven de €9 en volgens menig analist zit er nog veel meer in het vat. Zo hanteert SNS Securities een koersdoel van €11.

Een eerste koerstrigger kan komen van de beursgang van de Europese verzekeringstak. ING heeft aangekondigd dat dit in 2014 zal plaatsvinden. De precieze vorm is nog niet duidelijk. Daarnaast maakt ING geld vrij door de geleidelijke verdere afbouw van het belang in het Amerikaanse verzekeringsbedrijf. De koers van dit bedrijfsonderdeel is de laatste tijd op de Amerikaanse beurs fors gestegen, wat uiteraard gunstig is voor de opbrengst van de volgende tranches die geplaatst worden en de waarde van het te behouden bezit.

Voorts is het aannemelijk dat ING nog meer niet-kern-bank- en verzekeringsactivteiten zal afstoten. Waarschijnlijk zal dat het eerste wapenfeit van Hamers zijn.

Solide balans

Inmiddels kan ING bogen op een solide balans. De core Tier ratio bedraagt eind tweede kwartaal 10,7%, wat gunstig afsteekt bij concurrenten en boven de eigen doelstelling voor 2015 van 10% ligt. Desinvesteringen en hogere resultaten, mede geholpen door gunstigere ontwikkelingen op de financiële markten, zullen de balansverhoudingen van ING verder doen verbeteren, wat vertrouwen wekt in de markt en het concern ruimte geeft voor interessante investeringen.

Terugbetaling staatssteun

Zodra de verzekeringsactiviteiten naar de beurs zijn gebracht zal ING hoogstwaarschijnlijk de resterende staatsteun van €3,375 mrd, incluis 50% boeterente, terugbetalen. Dit zal niet van de ene op de andere dag gebeuren maar in mei 2015 zal ING toch weer op eigen benen staan. Hierdoor krijgt ING weer meer operationele vrijheden. Zo mag het dan weer overnames doen, kan het weer concurrerende tarieven hanteren en last but not least gaat het waarschijnlijk weer dividend uitkeren.

De hervatting van de dividenduitkering zou dan vanaf 2015 kunnen plaatsvinden. Analisten zien hierin een zeer belangrijke koerstrigger. Het verhoogt de aantrekkelijkheid van het aandeel en zal een nieuwe groep beleggers aantrekken.

Lager gewaardeerd

Op basis van winstramingen voor volgend jaar wordt het aandeel ING momenteel ook nog eens lager gewaardeerd dan concurrerende spelers en dat terwijl de resultaten van het bedrijf steeds voorspelbaarder worden.

Keerzijde van het hele verhaal is wel dat bij financials als ING het beursklimaat van doorslaggevend belang blijft voor de resultaten en het koersverloop. Wat dat betreft is er niets veranderd, al is ING daar wel wat minder gevoelig voor geworden.

Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.