Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Opinie Beleggers Belangen, 12 sep 2013 13:53

In zes stappen naar een goede portefeuille

0 0 Leestijd ongeveer

Beginnen met beleggen lijkt soms een ingewikkeld en onzeker avontuur. Een goed doordacht en consequent uitgevoerd plan kan een deel van de schroom wegnemen.

In het tijdschrift Beleggers Belangen van 13 september doen wij in een zesstappenplan uit de doeken hoe in no time een goede portefeuille kan worden opgezet. Let wel: het plan geldt als leidraad, niet als wetboek.

 • Stap 1: Bepaal hoeveel geld er is

Het is zaak een zo volledig mogelijk overzicht te krijgen van uw huidige bezittingen en het bedrag dat beschikbaar is om te beleggen. Inventariseer uw spaargeld, schuld op de creditcard, de waarde van het eigen huis min de resterende hypotheek en van bezittingen als kunst. Het is verstandig om een spaarsaldo te reserveren om eventuele tegenvallers op te vangen. Alles wat dan nog over is, is beschikbaar om te beleggen.

 • Stap 2: Kies het doel en de horizon

Het doel is natuurlijk rendement, maar het maakt wel wat uit waar het geld voor gebruikt gaat worden en wanneer. Het opbouwen van een pensioenvermogen voor over twintig jaar is iets heel anders dan het nu aanvullen van het maandelijks vermogen. Met de horizon wordt de periode bedoeld waarover de portefeuille gebruikt zal worden om het geld te besteden. Dat kan van belang zijn bij de keuze voor liquide of minder liquide beleggingen.

 • Stap 3: Bekijk hoeveel risico acceptabel is

Dit is weer sterk afhankelijk van doel en horizon. Tijd werkt vaak helend voor een portefeuille. Beleggers die in de crisisjaren 2008 en 2009 ondanks de lage koersen niet aan het verkopen sloegen, hebben een groot deel van hun verliezen inmiddels weer goedgemaakt. Maar dan moet u wel de tijd hebben om zich zo’n strategie te veroorloven. Probeer te bedenken hoe het zou zijn als u 10% van het vermogen verliest. Of 20%, of 30%. Voor de ene belegger is dat risico beter te verdragen dan voor de andere.

 • Stap 4: Bepaal de beleggingscategorieën

De bekendste en belangrijkste categorieën zijn aandelen en obligaties, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden en tussenvormen: cash, beleggingsfondsen, grondstoffen, derivaten, hedgefondsen, private equity enzovoorts. Stel een portefeuille samen die voldoet aan uw risicoprofiel. Voor nieuwelingen is het raadzaam om eenvoudig te beginnen. Een vrij defensieve verdeling is 30% aandelen, 50% obligaties en 20 % cash. Cash genereert weinig rendement, maar kan handig zijn om achter de hand te hebben. Er kunnen zich immers plotseling buitenkansjes voordoen.

 • Stap 5: Voorbereiding en keuze

Dankzij internet is het openen van een beleggingsrekening nu vrij eenvoudig. Maar het is wel verstandig om de verschillende aanbieders goed tegen elkaar af te wegen. Kijk daarbij bijvoorbeeld naar de transactiekosten. Vaak moet er een vaste minimumprovisie worden betaald, waardoor kleine transacties ongunstig worden. Meer hierover op 22 november in het brokeronderzoek van Beleggers Belangen.

 • Stap 6: Uitvoering en onderhoud

Het kán snel: alle geplande transacties kunnen binnen een dag of een week worden uitgevoerd. Maar het kan natuurlijk ook lonend zijn om te wachten op koersdalingen om op een gunstig moment in te stappen. Een mix van die beide strategieën is het verstandigst: koop bepaalde effecten meteen en wacht bij andere op een moment dat de koers gunstig is. Uiteraard moet u daarna van tijd tot tijd bekijken hoe de portefeuille er voor staat. Bepaal van tevoren bij welk percentage verlies u overgaat tot verkopen van een bepaald effect. Zeker in het begin is het verstandig om het eenvoudig te houden. Gaandeweg kunt u altijd nog nieuwe effecten of andere categorieën toevoegen aan uw portefeuille. 

En tot slot: sta open voor advies van anderen, maar ga nooit mee in hypes. Gezond verstand is altijd een bruikbaar beleggingsinstrument.

Dit stappenplan maakt deel uit van de special De Beste… van Beleggers Belangen. In deze special vindt u de beste beleggingsstrategieën, boeken, blogs, fondsen, aandelen, dividendbetalers, obligaties, optiestrategieën en beleggingsindicatoren. Een handig naslagwerk bij al uw beleggingen.

Wilt u wekelijks als eerste op de hoogte zijn van het beste wat de beleggingswereld te bieden heeft? Neem een abonnement op Beleggers Belangen.. 

In het tijdschrift Beleggers Belangen van 13 september doen wij in een zesstappenplan uit de doeken hoe in no time een goede portefeuille kan worden opgezet. Let wel: het plan geldt als leidraad, niet als wetboek.

 • Stap 1: Bepaal hoeveel geld er is

Het is zaak een zo volledig mogelijk overzicht te krijgen van uw huidige bezittingen en het bedrag dat beschikbaar is om te beleggen. Inventariseer uw spaargeld, schuld op de creditcard, de waarde van het eigen huis min de resterende hypotheek en van bezittingen als kunst. Het is verstandig om een spaarsaldo te reserveren om eventuele tegenvallers op te vangen. Alles wat dan nog over is, is beschikbaar om te beleggen.

 • Stap 2: Kies het doel en de horizon

Het doel is natuurlijk rendement, maar het maakt wel wat uit waar het geld voor gebruikt gaat worden en wanneer. Het opbouwen van een pensioenvermogen voor over twintig jaar is iets heel anders dan het nu aanvullen van het maandelijks vermogen. Met de horizon wordt de periode bedoeld waarover de portefeuille gebruikt zal worden om het geld te besteden. Dat kan van belang zijn bij de keuze voor liquide of minder liquide beleggingen.

 • Stap 3: Bekijk hoeveel risico acceptabel is

Dit is weer sterk afhankelijk van doel en horizon. Tijd werkt vaak helend voor een portefeuille. Beleggers die in de crisisjaren 2008 en 2009 ondanks de lage koersen niet aan het verkopen sloegen, hebben een groot deel van hun verliezen inmiddels weer goedgemaakt. Maar dan moet u wel de tijd hebben om zich zo’n strategie te veroorloven. Probeer te bedenken hoe het zou zijn als u 10% van het vermogen verliest. Of 20%, of 30%. Voor de ene belegger is dat risico beter te verdragen dan voor de andere.

 • Stap 4: Bepaal de beleggingscategorieën

De bekendste en belangrijkste categorieën zijn aandelen en obligaties, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden en tussenvormen: cash, beleggingsfondsen, grondstoffen, derivaten, hedgefondsen, private equity enzovoorts. Stel een portefeuille samen die voldoet aan uw risicoprofiel. Voor nieuwelingen is het raadzaam om eenvoudig te beginnen. Een vrij defensieve verdeling is 30% aandelen, 50% obligaties en 20 % cash. Cash genereert weinig rendement, maar kan handig zijn om achter de hand te hebben. Er kunnen zich immers plotseling buitenkansjes voordoen.

 • Stap 5: Voorbereiding en keuze

Dankzij internet is het openen van een beleggingsrekening nu vrij eenvoudig. Maar het is wel verstandig om de verschillende aanbieders goed tegen elkaar af te wegen. Kijk daarbij bijvoorbeeld naar de transactiekosten. Vaak moet er een vaste minimumprovisie worden betaald, waardoor kleine transacties ongunstig worden. Meer hierover op 22 november in het brokeronderzoek van Beleggers Belangen.

 • Stap 6: Uitvoering en onderhoud

Het kán snel: alle geplande transacties kunnen binnen een dag of een week worden uitgevoerd. Maar het kan natuurlijk ook lonend zijn om te wachten op koersdalingen om op een gunstig moment in te stappen. Een mix van die beide strategieën is het verstandigst: koop bepaalde effecten meteen en wacht bij andere op een moment dat de koers gunstig is. Uiteraard moet u daarna van tijd tot tijd bekijken hoe de portefeuille er voor staat. Bepaal van tevoren bij welk percentage verlies u overgaat tot verkopen van een bepaald effect. Zeker in het begin is het verstandig om het eenvoudig te houden. Gaandeweg kunt u altijd nog nieuwe effecten of andere categorieën toevoegen aan uw portefeuille. 

En tot slot: sta open voor advies van anderen, maar ga nooit mee in hypes. Gezond verstand is altijd een bruikbaar beleggingsinstrument.

Dit stappenplan maakt deel uit van de special De Beste… van Beleggers Belangen. In deze special vindt u de beste beleggingsstrategieën, boeken, blogs, fondsen, aandelen, dividendbetalers, obligaties, optiestrategieën en beleggingsindicatoren. Een handig naslagwerk bij al uw beleggingen.

Wilt u wekelijks als eerste op de hoogte zijn van het beste wat de beleggingswereld te bieden heeft? Neem een abonnement op Beleggers Belangen..