Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Opinie Harry Geels, 30 aug 2013 13:30

Het volk wordt dom gehouden

0 0 Leestijd ongeveer

Duitsers wordt belangrijke informatie onthouden, te weten over de kosten van de euro en doorrekening van alternatieve euroscenario’s. Verzoeken tot openbaarmaking van informatie door de nieuwe politieke partij Alternative für Deutschland (AfD) worden genegeerd of niet uitgevoerd.

Zondag 1 september vindt het grote Kanzlerdebat plaats tussen Angela Merkel en haar uitdager van de SPD, Peer Steinbrück. Merkel wilde dit debat niet voeren omdat ze door Steinbrück al verscheidene malen is uitgedaagd over de miljardensteun die Duitsland heeft uitgegeven aan de bodemloze put Griekenland en aan krakkemikkige Spaanse banken.  Volgens een poll blijkt tweederde van de Duitsers dit nu allemaal wel genoeg te vinden.

Steinbrück zal een alles of niets poging ondernemen, omdat hij in de polls hopeloos achter staat. De verkiezingen in Duitsland zijn verder saillant omdat er ook een nieuwe partij deelneemt, namelijk Alternative für Deutschland (AfD), een anti-euro-(niet anti-EU)partij onder leiding van Bernd Lucke. De partij wordt ondersteund door een aantal vooraanstaande hoogleraren.

Informatie-onthouding

In een artikel in de Süddeutsche is te lezen dat Lucke een opmerkelijk verzoek heeft gedaan. ‘In juni vorderde hij van zowel de Duitse regering als de Bundesbank, onder verwijzing naar de wet op openbaarmaking informatie, alle documenten naar buiten te brengen waarin doorrekeningen en discussies over alternatieve euroscenario’s worden uitgewerkt.’ De regering antwoordde in het geheel niet (behalve dat het opvragen van informatie €500 kan kosten).

De Bundesbank heeft ook nog niet gereageerd. Lucke denkt dat de president van de Bundesbank eveneens geen gehoor zal geven. Lucke: ‘Hooguit zal Gauck [president van de bank] Merkel in een vierogengesprek op haar plicht wijzen.’ Lucke denkt dat Merkel de informatie niet wil prijsgeven, omdat dan zal blijken dat de Duitse belastingbetalers alleen al op de afschrijving van Griekse schulden €50 mrd kwijt zijn geraakt. Niet bepaald handige informatie in een verkiezingsstrijd.

Eurokosten Duitsers nog veel hoger

Bij die €50 mrd blijft het echter natuurlijk niet. Er komen nog nieuwe afschrijvingen op Griekse schulden. En op de recente redding van de Spaanse banken. Wat er helemaal inhakt is de veel te lage rente, waardoor Duitse spaarders en gepensioneerden miljarden mislopen. Zoals bekend moeten de autoriteiten de rente laag houden om de schuldencrisis niet uit de hand te laten lopen. Verder is Duitsland natuurlijk al jaren nettobetaler in de EU.

Vanzelfsprekend levert de euro ook voordelen op. Zoals eerder betoogd is de euro eigenlijk te goedkoop voor de Duitsers en te duur voor de Zuid-Europese landen. Duitsland exporteert zich hierdoor ongans, zodanig zelfs dat de inflatie begint op te lopen en oververhitting dreigt, wat onder andere blijkt uit de sterk opgelopen huizenprijzen in de grootste Duitse steden. Wat de Duitsers op dit vlak als winsten boeken (door de goedkope euro) wordt overigens grotendeels weer betaald door de zuidelijke landen (door de voor hen te dure euro).

Déjà vu

Het onthouden van informatie is allemaal déjà vu. Sterker nog, in twee eerdere columns betoogde ik dat liegen over de munt regelmatig voorkomt. De column met als titel ‘ESM, een politiek leugentje?’ gaat onder andere over de uiterst dubieuze besluitvorming rond ESM. En in de column ‘Liegen over de euro’ staat dat de voorganger van Dijsselbloem, Juncker, ronduit erkent dat er gelogen wordt over de euro.

Saillant detail: toen de Stichting Wisselverlies aan voormalig DNB-president Nout Wellink vroeg om de interne notities aangaande de berekeningen van de euro-guldenkoers ten tijde van de omwisseling van de gulden naar de euro, zei Wellink dat hij die niet hoefde te geven omdat het om het belang van de munt ging. Welke wet er ook mag bestaan hierover, hij moet direct worden afgeschaft. Het onthouden van belangrijke informatie belemmert de democratie (alleen wat betreft terroristen en oorlog hoeft niet alles naar buiten).

Alternatieve plannen

Nog even terug naar het verzoek van Lucke. Blijkbaar zijn er alternatieve europlannen doorgerekend door de Bundesbank. Dat is interessant, want er zijn diverse andere eurosystemen uitgedacht, zoals ook door mij overzichtelijk in een Euro-oplossingmatrix verwerkt. Ik ben zeer benieuwd naar hoe de berekeningen van de Bundesbank overeenkomen met mijn ranking.

Hoe dan ook, de informatie moet naar buiten komen. Anders kunnen de Duitsers toch niet op basis van de juiste informatie stemmen? Het volk, in dit geval de Duitsers, is niet dom, maar wordt dom gehouden.

Zondag 1 september vindt het grote Kanzlerdebat plaats tussen Angela Merkel en haar uitdager van de SPD, Peer Steinbrück. Merkel wilde dit debat niet voeren omdat ze door Steinbrück al verscheidene malen is uitgedaagd over de miljardensteun die Duitsland heeft uitgegeven aan de bodemloze put Griekenland en aan krakkemikkige Spaanse banken.  Volgens een poll blijkt tweederde van de Duitsers dit nu allemaal wel genoeg te vinden.

Steinbrück zal een alles of niets poging ondernemen, omdat hij in de polls hopeloos achter staat. De verkiezingen in Duitsland zijn verder saillant omdat er ook een nieuwe partij deelneemt, namelijk Alternative für Deutschland (AfD), een anti-euro-(niet anti-EU)partij onder leiding van Bernd Lucke. De partij wordt ondersteund door een aantal vooraanstaande hoogleraren.

Informatie-onthouding

In een artikel in de Süddeutsche is te lezen dat Lucke een opmerkelijk verzoek heeft gedaan. ‘In juni vorderde hij van zowel de Duitse regering als de Bundesbank, onder verwijzing naar de wet op openbaarmaking informatie, alle documenten naar buiten te brengen waarin doorrekeningen en discussies over alternatieve euroscenario’s worden uitgewerkt.’ De regering antwoordde in het geheel niet (behalve dat het opvragen van informatie €500 kan kosten).

De Bundesbank heeft ook nog niet gereageerd. Lucke denkt dat de president van de Bundesbank eveneens geen gehoor zal geven. Lucke: ‘Hooguit zal Gauck [president van de bank] Merkel in een vierogengesprek op haar plicht wijzen.’ Lucke denkt dat Merkel de informatie niet wil prijsgeven, omdat dan zal blijken dat de Duitse belastingbetalers alleen al op de afschrijving van Griekse schulden €50 mrd kwijt zijn geraakt. Niet bepaald handige informatie in een verkiezingsstrijd.

Eurokosten Duitsers nog veel hoger

Bij die €50 mrd blijft het echter natuurlijk niet. Er komen nog nieuwe afschrijvingen op Griekse schulden. En op de recente redding van de Spaanse banken. Wat er helemaal inhakt is de veel te lage rente, waardoor Duitse spaarders en gepensioneerden miljarden mislopen. Zoals bekend moeten de autoriteiten de rente laag houden om de schuldencrisis niet uit de hand te laten lopen. Verder is Duitsland natuurlijk al jaren nettobetaler in de EU.

Vanzelfsprekend levert de euro ook voordelen op. Zoals eerder betoogd is de euro eigenlijk te goedkoop voor de Duitsers en te duur voor de Zuid-Europese landen. Duitsland exporteert zich hierdoor ongans, zodanig zelfs dat de inflatie begint op te lopen en oververhitting dreigt, wat onder andere blijkt uit de sterk opgelopen huizenprijzen in de grootste Duitse steden. Wat de Duitsers op dit vlak als winsten boeken (door de goedkope euro) wordt overigens grotendeels weer betaald door de zuidelijke landen (door de voor hen te dure euro).

Déjà vu

Het onthouden van informatie is allemaal déjà vu. Sterker nog, in twee eerdere columns betoogde ik dat liegen over de munt regelmatig voorkomt. De column met als titel ‘ESM, een politiek leugentje?’ gaat onder andere over de uiterst dubieuze besluitvorming rond ESM. En in de column ‘Liegen over de euro’ staat dat de voorganger van Dijsselbloem, Juncker, ronduit erkent dat er gelogen wordt over de euro.

Saillant detail: toen de Stichting Wisselverlies aan voormalig DNB-president Nout Wellink vroeg om de interne notities aangaande de berekeningen van de euro-guldenkoers ten tijde van de omwisseling van de gulden naar de euro, zei Wellink dat hij die niet hoefde te geven omdat het om het belang van de munt ging. Welke wet er ook mag bestaan hierover, hij moet direct worden afgeschaft. Het onthouden van belangrijke informatie belemmert de democratie (alleen wat betreft terroristen en oorlog hoeft niet alles naar buiten).

Alternatieve plannen

Nog even terug naar het verzoek van Lucke. Blijkbaar zijn er alternatieve europlannen doorgerekend door de Bundesbank. Dat is interessant, want er zijn diverse andere eurosystemen uitgedacht, zoals ook door mij overzichtelijk in een Euro-oplossingmatrix verwerkt. Ik ben zeer benieuwd naar hoe de berekeningen van de Bundesbank overeenkomen met mijn ranking.

Hoe dan ook, de informatie moet naar buiten komen. Anders kunnen de Duitsers toch niet op basis van de juiste informatie stemmen? Het volk, in dit geval de Duitsers, is niet dom, maar wordt dom gehouden.