Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Opinie Peter Schutte, 15 aug 2013 11:11

Enorme beleggingskansen

0 0 Leestijd ongeveer

Het is beleggers eigen zelden tevreden te zijn. De laatste jaren van krediet- en schuldencrisis waren inderdaad niet gemakkelijk. Maar wie vorig jaar besloot in individuele aandelen - zoals Heineken - te beleggen had grote winsten kunnen behalen. En ook voor het komende jaar zijn die mogelijkheden er.

De meeste beleggers kijken regelmatig naar koersgrafieken en zien graag staatjes waarin opgenomen de hoogste en laagste koers van een aandeel over de afgelopen twaalf maanden. Vooral het afgelopen jaar heeft een groot aantal fondsen een ongekende koersrally doorgemaakt. Opvallend hierbij is dat het om zowel cyclische als defensieve aandelen gaat.

Wat te denken van de AEX-fondsen ASML (verschil hoog-laag 76%), DSM (verschil hoog-laag 54%), Heineken (44%), ING (59%), Randstad (62%), Reed Elsevier (48%) en SBM Offshore (95%). De AEX heeft slechts een bandbreedte van 15% laten zien. De huidige koersen liggen niet ver van de hoogste waarde in de afgelopen twaalf maanden.

Binnen de Midkap- en smallcap-index en de lokale markt zijn evenzeer  uitzonderlijke goede beleggingen te vinden geweest. Genoemd kunnen onder meer worden Aalberts, Arseus, BAM, CSM, Docdata  en TMG.

Geduld is schone zaak

Het blijft natuurlijk een kwestie van stockpicking, maar voor de meeste van deze fondsen geldt dat de weg omhoog zich niet in een rechte lijn heeft voltrokken.  Het grote verschil in hoog-laag geeft dat ook soms aan. Dat betekent dat alleen de beleggers met geduld en vertrouwen in hun belegging tot deze uitzonderlijke rendementen in staat is geweest. Stockpicking is één, vervolgens is het á la Warren Buffett zaak te volharden in de beleggingskeuze.

Wat brengt de toekomst?

Het is de vraag of deze lijn verder doorgetrokken zal worden of dat deze aandelen hun top bereikt hebben. Belangrijk aspect van de strategie van Buffett is dat hij zelden goede beleggingen van de hand doet. U zult dat vast wel herkennen. Na een fraaie rit denkt u het aandeel te kunnen timen en u verkoopt, in de hoop later goedkoper terug te kunnen kopen. Vaak gaat die vlieger niet op en stijgt het aandeel doodleuk verder. Buffett toont geduld, doorstaat correctie en blijft zitten na een rally. Uiteindelijk weet hij daarmee de hoogste rendementen te behalen. Bovendien verliest hij niet al te veel rendement aan transactiekosten.

Natuurlijk is het niet aannemelijk dat aandelen die het ene jaar een rendement van 50% hebben laten zien dat het komend jaar weer zullen bieden. Wel zullen het bedrijven zijn die er weer wat beter voor staan  dan een jaar terug, bijvoorbeeld qua internationale expansie en balansverhoudingen. Daar mag dan ook wat meer voor betaald worden. Sterkere bedrijven zijn ook in staat goede dividenden te blijven uitbetalen.

Houd hoofd koel

Wat dat betreft is het zaak het allemaal niet ingewikkelder te maken dan het is. Wel moeten beleggers in staat zijn een koerscorrectie te kunnen doorstaan. Dat houdt met name in dat er niet met te veel geleend geld belegd moet worden. Het is zeker niet zo dat een aandeel dat een tijdje niets doet of in koers daalt maar gelijk verkocht moet worden. Beoordeel of de aanvankelijke argumenten om de stukken te kopen nog steeds gelden. Luidt hierop het antwoord 'ja' dan  is het een kwestie van aanhouden. Een saai advies dat vaak tot de hoogste rendementen leidt.

De meeste beleggers kijken regelmatig naar koersgrafieken en zien graag staatjes waarin opgenomen de hoogste en laagste koers van een aandeel over de afgelopen twaalf maanden. Vooral het afgelopen jaar heeft een groot aantal fondsen een ongekende koersrally doorgemaakt. Opvallend hierbij is dat het om zowel cyclische als defensieve aandelen gaat.

Wat te denken van de AEX-fondsen ASML (verschil hoog-laag 76%), DSM (verschil hoog-laag 54%), Heineken (44%), ING (59%), Randstad (62%), Reed Elsevier (48%) en SBM Offshore (95%). De AEX heeft slechts een bandbreedte van 15% laten zien. De huidige koersen liggen niet ver van de hoogste waarde in de afgelopen twaalf maanden.

Binnen de Midkap- en smallcap-index en de lokale markt zijn evenzeer  uitzonderlijke goede beleggingen te vinden geweest. Genoemd kunnen onder meer worden Aalberts, Arseus, BAM, CSM, Docdata  en TMG.

Geduld is schone zaak

Het blijft natuurlijk een kwestie van stockpicking, maar voor de meeste van deze fondsen geldt dat de weg omhoog zich niet in een rechte lijn heeft voltrokken.  Het grote verschil in hoog-laag geeft dat ook soms aan. Dat betekent dat alleen de beleggers met geduld en vertrouwen in hun belegging tot deze uitzonderlijke rendementen in staat is geweest. Stockpicking is één, vervolgens is het á la Warren Buffett zaak te volharden in de beleggingskeuze.

Wat brengt de toekomst?

Het is de vraag of deze lijn verder doorgetrokken zal worden of dat deze aandelen hun top bereikt hebben. Belangrijk aspect van de strategie van Buffett is dat hij zelden goede beleggingen van de hand doet. U zult dat vast wel herkennen. Na een fraaie rit denkt u het aandeel te kunnen timen en u verkoopt, in de hoop later goedkoper terug te kunnen kopen. Vaak gaat die vlieger niet op en stijgt het aandeel doodleuk verder. Buffett toont geduld, doorstaat correctie en blijft zitten na een rally. Uiteindelijk weet hij daarmee de hoogste rendementen te behalen. Bovendien verliest hij niet al te veel rendement aan transactiekosten.

Natuurlijk is het niet aannemelijk dat aandelen die het ene jaar een rendement van 50% hebben laten zien dat het komend jaar weer zullen bieden. Wel zullen het bedrijven zijn die er weer wat beter voor staan  dan een jaar terug, bijvoorbeeld qua internationale expansie en balansverhoudingen. Daar mag dan ook wat meer voor betaald worden. Sterkere bedrijven zijn ook in staat goede dividenden te blijven uitbetalen.

Houd hoofd koel

Wat dat betreft is het zaak het allemaal niet ingewikkelder te maken dan het is. Wel moeten beleggers in staat zijn een koerscorrectie te kunnen doorstaan. Dat houdt met name in dat er niet met te veel geleend geld belegd moet worden. Het is zeker niet zo dat een aandeel dat een tijdje niets doet of in koers daalt maar gelijk verkocht moet worden. Beoordeel of de aanvankelijke argumenten om de stukken te kopen nog steeds gelden. Luidt hierop het antwoord 'ja' dan  is het een kwestie van aanhouden. Een saai advies dat vaak tot de hoogste rendementen leidt.