Updates

Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Opinie Peter Schutte, 4 jul 2013 10:58

Obligaties nog steeds zeer riskant

0 0 Leestijd ongeveer

De woorden van Fed-baas Ben Bernanke hebben grote negatieve invloed op obligatiefondsen en hieraan gerelateerde producten, door kuddegedrag van beleggers. Het einde hiervan lijkt nog niet in zicht.

Volgens data van Trim Tabs, het grootste onafhankelijke researchinstituut waar het gaat om vraag- en aanbodverhoudingen in financiële activa, is er in juni voor $80 mrd uit vastrentende beleggingsfondsen en ETF’s gestroomd.
De totale instroom dit jaar in dit soort fondsen is daarmee weer vrijwel volledig tenietgedaan. Volgens datzelfde Tri Tabs resteert nog een inflow van $19 mrd.

Nog overgewaardeerd

Pimco’s Total Returnfonds van ’s werelds grootste obligatiebelegger Bill Gross heeft in juni de grootste uitstroom van kapitaal ervaren uit de 26-jarige bestaansgeschiedenis. We spreken hier over een bedrag van $9,9 mrd, oftewel 3,7% van het belegd vermogen van Pimco, dat in de crisistijd in omvang verdubbelde.

Weinig beleggers zien Amerikaanse staatsobligaties nog als dé veilige haven, vooral ook omdat de geboden rendementen nog altijd niet de risico’s dekken. In de afgelopen maand is het rendement op Amerikaans staatspapier met een looptijd van tien jaar opgelopen van 1,6% naar 2,5%.

De verliezen zijn dan ook groot op de verschillende fondsen en verdere koersdalingen lijken aannemelijk.

Opvallende reactie

Op zich toch wel een opvallende reactie van obligatiehouders. Zij namen uit voorzichtigheid genoegen met extreem lage rendementen en vluchten nu voor gevreesd verder koersverlies. Dat laatste is niet onlogisch omdat er sinds de financiële crisis in 2008 voor ruim $1 biljoen naar vastrentende waarden is gestroomd.

Van als ‘veilig’ in de ogen van beleggers naar onveilig, terwijl de woorden van de Fed toch echt niet zo verrassend waren. We kunnen dan ook niet veel anders dan stellen dat het hier om zeer speculatief geld ging met een korte-termijnhorizon. Rentes zijn door de Amerikaanse centrale bank kunstmatig onder zware druk gezet.

Dat daar een keer een einde  aan zou komen en dat al die speculanten tegelijkertijd het speelterrein wilden verlaten was ook wel te voorzien. Er zijn dan ook genoeg beleggers die al veel langer bearish waren op obligaties.

Tot voor kort moesten zij tegen hun verwachting in nog verliezen lijden, maar nu is wel duidelijk dat dit een overreactie van de markt was en dat de rente te ver naar beneden was doorgeschoten.

Lessen trekken

Laten we hier nu weer lessen uit trekken. Kuddegedrag brengt grote gevaren van bubbels met zich mee. We zien dat in allerlei markten, van de huizenmarkt tot nu de markt voor staatsobligaties.

De volgende bubbel dreigt wellicht in defensieve aandelen met een stabiele dividenduitkering. Betaal ook daar niet te veel voor. Als de lange rente verder oploopt dan gaan dit soort aandelen in de uitverkoop en zullen de koersverliezen niet opwegen tegen het vaak toch al magere dividendrendement van een procent of drie.

Volgens data van Trim Tabs, het grootste onafhankelijke researchinstituut waar het gaat om vraag- en aanbodverhoudingen in financiële activa, is er in juni voor $80 mrd uit vastrentende beleggingsfondsen en ETF’s gestroomd.
De totale instroom dit jaar in dit soort fondsen is daarmee weer vrijwel volledig tenietgedaan. Volgens datzelfde Tri Tabs resteert nog een inflow van $19 mrd.

Nog overgewaardeerd

Pimco’s Total Returnfonds van ’s werelds grootste obligatiebelegger Bill Gross heeft in juni de grootste uitstroom van kapitaal ervaren uit de 26-jarige bestaansgeschiedenis. We spreken hier over een bedrag van $9,9 mrd, oftewel 3,7% van het belegd vermogen van Pimco, dat in de crisistijd in omvang verdubbelde.

Weinig beleggers zien Amerikaanse staatsobligaties nog als dé veilige haven, vooral ook omdat de geboden rendementen nog altijd niet de risico’s dekken. In de afgelopen maand is het rendement op Amerikaans staatspapier met een looptijd van tien jaar opgelopen van 1,6% naar 2,5%.

De verliezen zijn dan ook groot op de verschillende fondsen en verdere koersdalingen lijken aannemelijk.

Opvallende reactie

Op zich toch wel een opvallende reactie van obligatiehouders. Zij namen uit voorzichtigheid genoegen met extreem lage rendementen en vluchten nu voor gevreesd verder koersverlies. Dat laatste is niet onlogisch omdat er sinds de financiële crisis in 2008 voor ruim $1 biljoen naar vastrentende waarden is gestroomd.

Van als ‘veilig’ in de ogen van beleggers naar onveilig, terwijl de woorden van de Fed toch echt niet zo verrassend waren. We kunnen dan ook niet veel anders dan stellen dat het hier om zeer speculatief geld ging met een korte-termijnhorizon. Rentes zijn door de Amerikaanse centrale bank kunstmatig onder zware druk gezet.

Dat daar een keer een einde  aan zou komen en dat al die speculanten tegelijkertijd het speelterrein wilden verlaten was ook wel te voorzien. Er zijn dan ook genoeg beleggers die al veel langer bearish waren op obligaties.

Tot voor kort moesten zij tegen hun verwachting in nog verliezen lijden, maar nu is wel duidelijk dat dit een overreactie van de markt was en dat de rente te ver naar beneden was doorgeschoten.

Lessen trekken

Laten we hier nu weer lessen uit trekken. Kuddegedrag brengt grote gevaren van bubbels met zich mee. We zien dat in allerlei markten, van de huizenmarkt tot nu de markt voor staatsobligaties.

De volgende bubbel dreigt wellicht in defensieve aandelen met een stabiele dividenduitkering. Betaal ook daar niet te veel voor. Als de lange rente verder oploopt dan gaan dit soort aandelen in de uitverkoop en zullen de koersverliezen niet opwegen tegen het vaak toch al magere dividendrendement van een procent of drie.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.