Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 5 jun 2013 08:14

Insiderdeals

0 0 Leestijd ongeveer

Als grootaandeelhouders of kaderleden aandelen van hun bedrijf kopen of verkopen, dan kan dat een katalysator voor de beurskoers zijn. Insiders hebben vaak een goed zicht op de gang van zaken binnen de onderneming.

Door de bank genomen, kopen insiders aandelen als ze goedkoop zijn en ze verkopen ze wanneer ze duur zijn. Het feit dat ze aandelen kopen of verkopen, doet op zich de koers stijgen noch dalen. Academisch onderzoek toont echter wel aan dat ze na verloop van tijd beter casu quo slechter presteren dan de index.

De term insider transactions mag je niet verwarren met inside-trading. Net als in de Verenigde Staten is in Nederland inside-trading, de handel met voorkennis, bij wet verboden. Insidertransacties zijn een vingerwijzing naar de toekomstige koersontwikkeling. Als insiders aandelen kopen, is een koersstijging waarschijnlijk. In de regel bedraagt twaalf maanden na de aankoop het overrendement 261 basispunten.

Door de aandelen te kopen, geven hooggeplaatste personeelsleden, directieleden en grootaandeelhouders een duidelijk signaal af. Het is een teken dat ze in de toekomst van het bedrijf geloven en een teken dat de aandelen aantrekkelijk geprijsd zijn. Wanneer insiders echter aan de verkoopkant opereren, dan kan dat om meerdere redenen. Mogelijk zijn de toekomstvooruitzichten minder rooskleurig, willen ze hun aandelenbezit diversifiëren of staan ze simpelweg voor een grote uitgave.

Het feit dat ingewijden aandelen verkopen, is geen garantie voor winst. Normaal gesproken, bedraagt het onderrendement een jaar na dato 517 basispunten. Dat betekent echter nog niet dat shortposities per definitie winst opleveren. De koersen van de Nederlandse aandelen waar insiders medio november 2012 aan de verkoopkant opereerden, noteerden eind mei 21,7 procent hoger. Per saldo komt dit overeen met een verlies van 27,7 procent als je deze aandelen destijds daadwerkelijk in de wind had verkocht.

Noch zijn de aandelen die insiders kopen een vrijbrief voor gegarandeerde koerswinst. De aandelen die vorig jaar halfweg november in trek waren bij insiders noteren inmiddels 1,6 procent onder water. Op 1,6 procent verlies, terwijl de AEX 13,6 procent hoger staat!

Het insidereffect is het grootst bij smallcaps en bij acties van topbestuurders. Als insiders aandelen kopen wanneer de koers op het 12-maands dieptepunt dobbert, bewijst dit dat zij de aandelen zoals bij KPN en Vopak als goedkoop beschouwen. Omgekeerd als zij hun stukken van de hand doen wanneer de koers een nieuw hoogtepunt bereikt, zijn er mogelijk twijfels over het toekomstige koerspotentieel. @ Ivan Snurer

Door de bank genomen, kopen insiders aandelen als ze goedkoop zijn en ze verkopen ze wanneer ze duur zijn. Het feit dat ze aandelen kopen of verkopen, doet op zich de koers stijgen noch dalen. Academisch onderzoek toont echter wel aan dat ze na verloop van tijd beter casu quo slechter presteren dan de index.

De term insider transactions mag je niet verwarren met inside-trading. Net als in de Verenigde Staten is in Nederland inside-trading, de handel met voorkennis, bij wet verboden. Insidertransacties zijn een vingerwijzing naar de toekomstige koersontwikkeling. Als insiders aandelen kopen, is een koersstijging waarschijnlijk. In de regel bedraagt twaalf maanden na de aankoop het overrendement 261 basispunten.

Door de aandelen te kopen, geven hooggeplaatste personeelsleden, directieleden en grootaandeelhouders een duidelijk signaal af. Het is een teken dat ze in de toekomst van het bedrijf geloven en een teken dat de aandelen aantrekkelijk geprijsd zijn. Wanneer insiders echter aan de verkoopkant opereren, dan kan dat om meerdere redenen. Mogelijk zijn de toekomstvooruitzichten minder rooskleurig, willen ze hun aandelenbezit diversifiëren of staan ze simpelweg voor een grote uitgave.

Het feit dat ingewijden aandelen verkopen, is geen garantie voor winst. Normaal gesproken, bedraagt het onderrendement een jaar na dato 517 basispunten. Dat betekent echter nog niet dat shortposities per definitie winst opleveren. De koersen van de Nederlandse aandelen waar insiders medio november 2012 aan de verkoopkant opereerden, noteerden eind mei 21,7 procent hoger. Per saldo komt dit overeen met een verlies van 27,7 procent als je deze aandelen destijds daadwerkelijk in de wind had verkocht.

Noch zijn de aandelen die insiders kopen een vrijbrief voor gegarandeerde koerswinst. De aandelen die vorig jaar halfweg november in trek waren bij insiders noteren inmiddels 1,6 procent onder water. Op 1,6 procent verlies, terwijl de AEX 13,6 procent hoger staat!

Het insidereffect is het grootst bij smallcaps en bij acties van topbestuurders. Als insiders aandelen kopen wanneer de koers op het 12-maands dieptepunt dobbert, bewijst dit dat zij de aandelen zoals bij KPN en Vopak als goedkoop beschouwen. Omgekeerd als zij hun stukken van de hand doen wanneer de koers een nieuw hoogtepunt bereikt, zijn er mogelijk twijfels over het toekomstige koerspotentieel. @ Ivan Snurer

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.