Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 31 mei 2013 16:54

Topaandeel Shell

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Naast een topmerk is Royal Dutch Shell volgens Morningstar ook een topaandeel, al wordt daar wel een aantal kanttekeningen bij geplaatst.

Het Amerikaanse marktonderzoeksbureau Millward Brown presenteerde recent zijn lijst van meest waardevolle merken ter wereld. Voor het derde jaar op rij was Apple het meest waardevolle merk, met een waarde van $185 mrd.

Volgens Morningstar is een sterk merk één van de eigenschappen waarmee een onderneming een voorsprong op de concurrentie kan opbouwen. Samen met patenten en licenties behoren waardevolle merken namelijk tot de immateriële activa van een onderneming.

Morningstar heeft geanalyseerd of er zich onder de top-100 van Millward Brown ook topaandelen bevinden. Royal Dutch Shell, dat op plaats 49 staat met een merkwaarde van $17,678 mrd, voldoet volgens Morningstar aan deze kwalificatie. De operationele kasstromen vormen het grootste pluspunt van de oliemaatschappij. Morningstar verwacht dat deze recordhoogtes zullen bereiken, mede dankzij een aantal megaprojecten in de komende jaren.

Daarmee wordt het solide dividend ondersteund, dat in de komende jaren verder kan groeien als de olieprijs op of nabij het huidige niveau blijft. Voor de korte termijn verwacht Morningstar echter dat het opwaarts potentieel gering is door een aantal negatieve factoren. Zo gaat Morningstar ervan uit dat productiedoelen voor schaliegas niet gehaald zullen worden, omdat de winning van Noord-Amerikaans schaliegas momenteel niet rendeert.

Zodoende kan schaliegas voorlopig worden beschouwd als een mislukking, terwijl Shell hier zwaar op heeft ingezet. Verder vindt Morningstar dat de downstream-activiteiten (raffinage van olie en de distributie en verkoop van olie- en gasproducten) van Shell het totale rendement zwaar naar beneden halen.

Daarbij moet de zeer noodzakelijke reorganisatie voor deze divisie zich nog uitkristalliseren. De pijnpunten rond schaliegas en downstream zullen er volgens Morningstar toe leiden dat de return on investment van Shell voorlopig onder die van concurrenten Chevron en Exxon Mobil zal blijven.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.