Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Opinie Harry Geels, 14 mei 2013 12:22

Japan ‘gone wild’

0 0 Leestijd ongeveer

Japan heeft recent aangekondigd de geldhoeveelheid te gaan verdubbelen. Het is een desperate actie, maar Japan kan niet anders. Beleggers geloven het verhaal en eerlijk is eerlijk: ze kunnen niet anders.

Doemdenkers hebben altijd naar Japan gewezen om aan te geven dat beleggen in aandelen geen zin zou hebben, althans zeker in de afgelopen jaren. Die doemdenkers krabben zich nu achter de oren, nu ze een bijna parabolische stijging van zowel de aandelenmarkten en de geldhoeveelheid zien gebeuren.

Op 4 april heeft de Centrale Bank van Japan (BofJ) een plan aangekondigd om de ‘monetary base’ in twee jaar tijd te vergroten van 138 biljoen yen aan het eind van 2012 naar 270 biljoen yen aan het eind van 2014. In onderstaande figuur is te zien dat de ‘reserve balances’ in april met 13,3 biljoen yen zijn gestegen. Een ongekend ruim monetair beleid dus.

Sommigen noemen het een gevaarlijk spel dat uiteindelijk het financiële systeem van Japan zal ondermijnen, anderen spreken van het creëren van bubbles die geen acht slaan op de reële economische ontwikkelingen. Weer anderen reppen over een financieel experiment, zonder precedent, waarvan de uitkomst uiterst onzeker is.

Japan is de laatste jaren een lethargische economie geworden, in een negatieve spiraal van deflatie, een ‘debt overhang’ (overheidsschuld bedraagt meer dan 200% van het bbp) en een afnemende bevolking. Bovendien is de yen jarenlang een van de sterkste valuta’s geweest, wat het Japanse bedrijfsleven parten speelde. Japan moest wat doen om uit deze negatieve spiraal te komen.

Gelukkig kwam Shinzo Abe aan de macht, een minister die eindelijk, wat betreft beleid, ook eens de BofJ aan zijn zijde kreeg. Het huidige beleid brengt potentiële voordelen. Als er inflatie komt, zal dat mensen waarschijnlijk aanzetten tot besteden en beleggen en kan de overheidsschuld weg inflateren. De yen verzwakt en kan zo een impuls geven aan de export. Het zal me bovendien verbazen als Abe niet met nog meer groeistrategieën vanuit de overheid komt.

De Japanse aandelenmarkten en geldhoeveelheid stijgen bijna hand in hand en eerlijk is eerlijk: dit kan ook bijna niet anders. Het extra geld dat de Centrale Bank van Japan (BofJ) creëert, moet worden uitgegeven of gespaard of belegd. Sparen hebben Japanners al decennia lang op grote schaal gedaan. Sparen is bovendien met het huidige beleid van geldcreactie gevaarlijk, want kans op inflatie en ‘opportunity costs’.

Dus lijkt het waarschijnlijk dat de geldcreatie hoe dan ook tot iets gaat leiden. Wordt het belegd, dan zal dat tot vermogensaangroei leiden en indirect via het zogeheten ‘wealth effect’ doorsijpelen naar de Japanse economie. Wordt het geld wel meteen besteed dan zorgt dat direct voor economische activiteit. Het beleid mag experimenteel en gevaarlijk zijn, er (als Japanner) niet aan meedoen en stug blijven sparen lijkt me een nog gevaarlijkere strategie. Als het experiment tot ontploffing komt, blijft van spaargeld mogelijk niets meer over.

Als buitenlandse belegger kan ook geprofiteerd worden. Ik heb altijd gepropageerd (in artikelen in Beleggers Belangen) om een stukje van de aandelenportefeuille in Japan te beleggen, vooral vanuit het spreidingsoogpunt en omdat Japanse aandelen door de langjarige bearmarkt fundamenteel goedkoop zijn geworden.

‘Abenomics’ heeft enige maanden geleden bovendien tot een technische uitbraak (koopsignaal) geleid (zie onderstaande figuur). De markt is sindsdien wel erg hard opgelopen, wat een correctie waarschijnlijk maakt, maar die correctie vindt dan wel plaats binnen een (naar aller waarschijnlijkheid) nieuw ontstane bullmarkt.

 


 

Harry Geels is directeur Research en partner bij Inmaxxa Vermogensbeheer in Naarden (www.inmaxxa.nl). Daarnaast is hij hoofdredacteur van Traders Club Magazine (TCM) en partner van de ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze opinie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Geels geven zijn persoonlijke mening weer.
 

Doemdenkers hebben altijd naar Japan gewezen om aan te geven dat beleggen in aandelen geen zin zou hebben, althans zeker in de afgelopen jaren. Die doemdenkers krabben zich nu achter de oren, nu ze een bijna parabolische stijging van zowel de aandelenmarkten en de geldhoeveelheid zien gebeuren.

Op 4 april heeft de Centrale Bank van Japan (BofJ) een plan aangekondigd om de ‘monetary base’ in twee jaar tijd te vergroten van 138 biljoen yen aan het eind van 2012 naar 270 biljoen yen aan het eind van 2014. In onderstaande figuur is te zien dat de ‘reserve balances’ in april met 13,3 biljoen yen zijn gestegen. Een ongekend ruim monetair beleid dus.

Sommigen noemen het een gevaarlijk spel dat uiteindelijk het financiële systeem van Japan zal ondermijnen, anderen spreken van het creëren van bubbles die geen acht slaan op de reële economische ontwikkelingen. Weer anderen reppen over een financieel experiment, zonder precedent, waarvan de uitkomst uiterst onzeker is.

Japan is de laatste jaren een lethargische economie geworden, in een negatieve spiraal van deflatie, een ‘debt overhang’ (overheidsschuld bedraagt meer dan 200% van het bbp) en een afnemende bevolking. Bovendien is de yen jarenlang een van de sterkste valuta’s geweest, wat het Japanse bedrijfsleven parten speelde. Japan moest wat doen om uit deze negatieve spiraal te komen.

Gelukkig kwam Shinzo Abe aan de macht, een minister die eindelijk, wat betreft beleid, ook eens de BofJ aan zijn zijde kreeg. Het huidige beleid brengt potentiële voordelen. Als er inflatie komt, zal dat mensen waarschijnlijk aanzetten tot besteden en beleggen en kan de overheidsschuld weg inflateren. De yen verzwakt en kan zo een impuls geven aan de export. Het zal me bovendien verbazen als Abe niet met nog meer groeistrategieën vanuit de overheid komt.

De Japanse aandelenmarkten en geldhoeveelheid stijgen bijna hand in hand en eerlijk is eerlijk: dit kan ook bijna niet anders. Het extra geld dat de Centrale Bank van Japan (BofJ) creëert, moet worden uitgegeven of gespaard of belegd. Sparen hebben Japanners al decennia lang op grote schaal gedaan. Sparen is bovendien met het huidige beleid van geldcreactie gevaarlijk, want kans op inflatie en ‘opportunity costs’.

Dus lijkt het waarschijnlijk dat de geldcreatie hoe dan ook tot iets gaat leiden. Wordt het belegd, dan zal dat tot vermogensaangroei leiden en indirect via het zogeheten ‘wealth effect’ doorsijpelen naar de Japanse economie. Wordt het geld wel meteen besteed dan zorgt dat direct voor economische activiteit. Het beleid mag experimenteel en gevaarlijk zijn, er (als Japanner) niet aan meedoen en stug blijven sparen lijkt me een nog gevaarlijkere strategie. Als het experiment tot ontploffing komt, blijft van spaargeld mogelijk niets meer over.

Als buitenlandse belegger kan ook geprofiteerd worden. Ik heb altijd gepropageerd (in artikelen in Beleggers Belangen) om een stukje van de aandelenportefeuille in Japan te beleggen, vooral vanuit het spreidingsoogpunt en omdat Japanse aandelen door de langjarige bearmarkt fundamenteel goedkoop zijn geworden.

‘Abenomics’ heeft enige maanden geleden bovendien tot een technische uitbraak (koopsignaal) geleid (zie onderstaande figuur). De markt is sindsdien wel erg hard opgelopen, wat een correctie waarschijnlijk maakt, maar die correctie vindt dan wel plaats binnen een (naar aller waarschijnlijkheid) nieuw ontstane bullmarkt.

 


 

Harry Geels is directeur Research en partner bij Inmaxxa Vermogensbeheer in Naarden (www.inmaxxa.nl). Daarnaast is hij hoofdredacteur van Traders Club Magazine (TCM) en partner van de ML Finance Academy (www.mlfa.eu). De informatie in deze opinie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Geels geven zijn persoonlijke mening weer.