Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 10 apr 2013 08:34

Volatiliteit: liever niet

0 0 Leestijd ongeveer

Bij beleggen hoort risico. Spreiding is een manier om het te dempen, maar ook het kopen van aandelen met een lage volatiliteit. Minder risico leidt niet altijd tot een lager rendement, ook de afgelopen drie maanden niet.

Medio december van vorig jaar hoorde je her en der stemmen opgaan dat 2013 best wel eens het jaar van bèta zou kunnen worden.

Inmiddels is de maand april bijna halfweg en is bekend dat aandelen met een laag risico in het eerste kwartaal meer winst opleverden dan het marktgemiddelde. Verder weten we nu ook dat aandelen met een hoog risico beduidend slechter presteerden dan de beursindex en tot overmaat van ramp ook nog eens op verlies staan.

Het optimisme werd gevoed door de ijdele hoop dat de Europese schuldencrisis over zijn hoogtepunt heen was en het rotsvaste vertrouwen dat de economie in de Verenigde Staten de weg omhoog gevonden heeft.

Inmiddels zijn we vier maanden verder en blijkt dat de eurocrisis nog altijd sluimert en zomaar kan oplaaien. Het bankenprobleem in Cyprus heeft opmars van de Europese aandelenmarkten en de recordjacht op Wall Street niet verstoord, maar het toont wel aan dat de eurocrisis vrijwel uit het niets kan oplaaien. Ook de overtuiging dat de Amerikaanse arbeidsmarkt geleidelijk aan herstelt, kreeg vorige week een knauw.

De Europese schuldencrisis en de onzekerheid over de Amerikaanse economie zijn factoren die van invloed zijn op het beurssentiment. Als de eurocrisis andermaal onverhoopt opduikt of de economische zorgen in de Verenigde Staten in korte tijd groter worden, dan zal gewis de volatiliteit op de markten snel toenemen. Maar ook geopolitieke spanningen kunnen een stoorzender zijn. Indien de spanning tussen Noord- en Zuid-Korea escaleert, dan zal dat gewis aanleiding zijn tot grote koersschommelingen op de financiële markten.

Het kopen van aandelen met een laag risico, een lage volatiliteit als bescherming voor grote koersdalingen is een ijdele hoop. De maximale drawdown van een aandelenportefeuille is weliswaar kleiner dan die van beursindex, maar kan oplopen tot drie kwart daarvan. Dus als aandelenkoersen over een breed front met 40 procent omlaag schieten, dan denderen laagvolatiele aandelen gemiddeld genomen 30 procent omlaag.

Ondanks dat het beleggen in aandelen met een laag risico geen volwaardig alternatief is om zich te onttrekken aan grote koersdalingen, behoeden laagvolatiele aandelen pensioenfondsen en andere beleggers van veel ellende. Verkopen in een grote daling als de paniek toeslaat, is gemakkelijk, maar als het bloed door de straten vloeit om dan meteen terug in de markt te stappen, is bijzonder moeilijk. Het is juist op dit soort momenten dat beleggers rendement, veel rendement laten liggen.

Aandelen met een laag risico bezitten evenwel de onhebbelijke eigenschap dat zij tijdens een hausse de markt niet kunnen bijbenen, maar omdat zij in een neerwaartse markt beter dan de beurs presteren, genereren zij door de marktcyclus heen desondanks een hoger rendement. @ Ivan Snurer

Medio december van vorig jaar hoorde je her en der stemmen opgaan dat 2013 best wel eens het jaar van bèta zou kunnen worden.

Inmiddels is de maand april bijna halfweg en is bekend dat aandelen met een laag risico in het eerste kwartaal meer winst opleverden dan het marktgemiddelde. Verder weten we nu ook dat aandelen met een hoog risico beduidend slechter presteerden dan de beursindex en tot overmaat van ramp ook nog eens op verlies staan.

Het optimisme werd gevoed door de ijdele hoop dat de Europese schuldencrisis over zijn hoogtepunt heen was en het rotsvaste vertrouwen dat de economie in de Verenigde Staten de weg omhoog gevonden heeft.

Inmiddels zijn we vier maanden verder en blijkt dat de eurocrisis nog altijd sluimert en zomaar kan oplaaien. Het bankenprobleem in Cyprus heeft opmars van de Europese aandelenmarkten en de recordjacht op Wall Street niet verstoord, maar het toont wel aan dat de eurocrisis vrijwel uit het niets kan oplaaien. Ook de overtuiging dat de Amerikaanse arbeidsmarkt geleidelijk aan herstelt, kreeg vorige week een knauw.

De Europese schuldencrisis en de onzekerheid over de Amerikaanse economie zijn factoren die van invloed zijn op het beurssentiment. Als de eurocrisis andermaal onverhoopt opduikt of de economische zorgen in de Verenigde Staten in korte tijd groter worden, dan zal gewis de volatiliteit op de markten snel toenemen. Maar ook geopolitieke spanningen kunnen een stoorzender zijn. Indien de spanning tussen Noord- en Zuid-Korea escaleert, dan zal dat gewis aanleiding zijn tot grote koersschommelingen op de financiële markten.

Het kopen van aandelen met een laag risico, een lage volatiliteit als bescherming voor grote koersdalingen is een ijdele hoop. De maximale drawdown van een aandelenportefeuille is weliswaar kleiner dan die van beursindex, maar kan oplopen tot drie kwart daarvan. Dus als aandelenkoersen over een breed front met 40 procent omlaag schieten, dan denderen laagvolatiele aandelen gemiddeld genomen 30 procent omlaag.

Ondanks dat het beleggen in aandelen met een laag risico geen volwaardig alternatief is om zich te onttrekken aan grote koersdalingen, behoeden laagvolatiele aandelen pensioenfondsen en andere beleggers van veel ellende. Verkopen in een grote daling als de paniek toeslaat, is gemakkelijk, maar als het bloed door de straten vloeit om dan meteen terug in de markt te stappen, is bijzonder moeilijk. Het is juist op dit soort momenten dat beleggers rendement, veel rendement laten liggen.

Aandelen met een laag risico bezitten evenwel de onhebbelijke eigenschap dat zij tijdens een hausse de markt niet kunnen bijbenen, maar omdat zij in een neerwaartse markt beter dan de beurs presteren, genereren zij door de marktcyclus heen desondanks een hoger rendement. @ Ivan Snurer