Updates

Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Opinie Menno van Hoven, 6 mrt 2013 15:31

Amerikaanse aandelen steeds belangrijker

0 0 Leestijd ongeveer

De offensieve portefeuille staat in 2013 op een winst van 2,4%. De zwaarwegende aandelenposities blinken uit, voor een groot deel dankzij de vele Amerikaanse uitblinkers. Dividendtopper CSX is niet voor niets de grootste stijger met 21% rendement.

Met een gemiddeld rendement van 4,1% dit jaar zijn de beleggingen in individuele aandelen dit jaar de drijvende kracht achter het rendement van nu 2,4% voor de offensieve portefeuille.

De individuele aandelen zijn goed voor een weging van 38%, waarvan bijna de helft genoteerd staat in de Verenigde Staten. Dat is uiteraard niet zonder reden, want de Amerikaanse beurs biedt een enorm aanbod van unieke bedrijven die én wereldwijd actief zijn (bijna de helft van de omzet van alle S&P500-bedrijven wordt buiten het thuisland behaald) en over het algemeen veel beter voor hun aandeelhouders zorgen.

Zoals ik al eerder heb geschreven verdienen Amerikaanse aandelen dan ook een premie (dividendportefeuille zit voor bijna 60% in de VS, en dat betaalt zich dubbel en dwart uit met een rendement van 10,2% in 2013.....), met name vanwege het dividendaspect.

Een blik op de grootste stijgers vertelt het hele verhaal voor 2013. Vrijwel alle grote stijgers in de offensieve portefeuille staan genoteerd in de Verenigde Staten. 

AMERIKAANSE TOPAANDELEN
Koploper in 2013 met een rendement van 21,1% is CSX, het railroad aandeel dat ik al veel eerder toevoegde aan de dividendportefeuille. Eind vorig jaar schreef ik nog in Beleggers Belangen dat CSX als grote achterblijver één van de meest interessante aandelen voor 2013 was. De lijst van stijgers wordt aangevuld met Home Depot (+15,4%), Dollar Tree (+14,9%) en General Electric (+13,9%).

Home Depot is na opname vorig jaar inmiddels alweer goed voor een totaalrendement van bijna 40%. Vorige week maakte het in de Dow opgenomen bedrijf achter de doe-het-zelf winkels bekend het dividend met 34% op te gaan schroeven en voor $17 mrd aan eigen aandelen in te willen gaan kopen. Beleggers wisten dat te waarderen met een hoogste koers ooit voor Home Depot op ruim $70.

Ook fraai is het aandeel Dollar Tree, dat we slechts enkele weken geleden als laatste toevoegden aan de offensieve portefeuille. Deze discountretailer kwam met veel beter dan verwachte kwartaalcijfers en maakte een koerssprong van ruim 10%, waardoor er inmiddels sprake is van ruim 16% totaalrendement voor de offensieve portefeuille.

NEDERLANDSE VERLIEZERS
De grootste dalers in 2013 komen helaas (weer) van eigen bodem: KPN verloor in korte tijd na opname ruim 16%, terwijl Ten Cate dit jaar achterblijft met 10,3% koersverlies. Eigenlijk ontspringt van de Nederlandse aandelen enkel Aalberts de dans met een plus van ruim 10% dit jaar. Gelukkig zit er m.u.v. KPN geen grote loser als TNT, PostNL, Imtech, Fugro, Brunel etc in de offensieve portefeuille. De focus zal vanaf nu ook voor het grootste deel op internationale aandelen blijven liggen, in lijn met het beheer van de portefeuille het laatste jaar.

Grootste stijgers zijn nog altijd het Britse Experian (+65,5%) en het Nederlands/Amerikaanse (en vooral in de VS genoteerde, en dus meer aandeelhoudersvriendelijke) LyondellBasell Industries (63,9%).  

De categorie grondstoffen, vorig jaar nog één van de grote uitblinkers samen met opkomende markten, blijft in 2013 ver achter met gemiddeld ruim 2% verlies. Belangrijke reden zijn de lagere prijzen voor onder meer goud en de daaraan gekoppelde aandelenkoersen van (goud)mijnbouwers. Enkel de vorig jaar ook al uitblinkende Agribusinessfondsen doen het wel sterk in 2013.

Met nog 16,3% aan kasgeld blijven we uitkijken naar nieuwe koopkansen. In het tijdschrift worden wijzigingen aangekondigd. Bekijk hieronder de actuele portefeuillesamenstelling.

@mennovanhoven

Met een gemiddeld rendement van 4,1% dit jaar zijn de beleggingen in individuele aandelen dit jaar de drijvende kracht achter het rendement van nu 2,4% voor de offensieve portefeuille.

De individuele aandelen zijn goed voor een weging van 38%, waarvan bijna de helft genoteerd staat in de Verenigde Staten. Dat is uiteraard niet zonder reden, want de Amerikaanse beurs biedt een enorm aanbod van unieke bedrijven die én wereldwijd actief zijn (bijna de helft van de omzet van alle S&P500-bedrijven wordt buiten het thuisland behaald) en over het algemeen veel beter voor hun aandeelhouders zorgen.

Zoals ik al eerder heb geschreven verdienen Amerikaanse aandelen dan ook een premie (dividendportefeuille zit voor bijna 60% in de VS, en dat betaalt zich dubbel en dwart uit met een rendement van 10,2% in 2013…..), met name vanwege het dividendaspect.

Een blik op de grootste stijgers vertelt het hele verhaal voor 2013. Vrijwel alle grote stijgers in de offensieve portefeuille staan genoteerd in de Verenigde Staten. 

AMERIKAANSE TOPAANDELEN
Koploper in 2013 met een rendement van 21,1% is CSX, het railroad aandeel dat ik al veel eerder toevoegde aan de dividendportefeuille. Eind vorig jaar schreef ik nog in Beleggers Belangen dat CSX als grote achterblijver één van de meest interessante aandelen voor 2013 was. De lijst van stijgers wordt aangevuld met Home Depot (+15,4%), Dollar Tree (+14,9%) en General Electric (+13,9%).

Home Depot is na opname vorig jaar inmiddels alweer goed voor een totaalrendement van bijna 40%. Vorige week maakte het in de Dow opgenomen bedrijf achter de doe-het-zelf winkels bekend het dividend met 34% op te gaan schroeven en voor $17 mrd aan eigen aandelen in te willen gaan kopen. Beleggers wisten dat te waarderen met een hoogste koers ooit voor Home Depot op ruim $70.

Ook fraai is het aandeel Dollar Tree, dat we slechts enkele weken geleden als laatste toevoegden aan de offensieve portefeuille. Deze discountretailer kwam met veel beter dan verwachte kwartaalcijfers en maakte een koerssprong van ruim 10%, waardoor er inmiddels sprake is van ruim 16% totaalrendement voor de offensieve portefeuille.

NEDERLANDSE VERLIEZERS
De grootste dalers in 2013 komen helaas (weer) van eigen bodem: KPN verloor in korte tijd na opname ruim 16%, terwijl Ten Cate dit jaar achterblijft met 10,3% koersverlies. Eigenlijk ontspringt van de Nederlandse aandelen enkel Aalberts de dans met een plus van ruim 10% dit jaar. Gelukkig zit er m.u.v. KPN geen grote loser als TNT, PostNL, Imtech, Fugro, Brunel etc in de offensieve portefeuille. De focus zal vanaf nu ook voor het grootste deel op internationale aandelen blijven liggen, in lijn met het beheer van de portefeuille het laatste jaar.

Grootste stijgers zijn nog altijd het Britse Experian (+65,5%) en het Nederlands/Amerikaanse (en vooral in de VS genoteerde, en dus meer aandeelhoudersvriendelijke) LyondellBasell Industries (63,9%).  

De categorie grondstoffen, vorig jaar nog één van de grote uitblinkers samen met opkomende markten, blijft in 2013 ver achter met gemiddeld ruim 2% verlies. Belangrijke reden zijn de lagere prijzen voor onder meer goud en de daaraan gekoppelde aandelenkoersen van (goud)mijnbouwers. Enkel de vorig jaar ook al uitblinkende Agribusinessfondsen doen het wel sterk in 2013.

Met nog 16,3% aan kasgeld blijven we uitkijken naar nieuwe koopkansen. In het tijdschrift worden wijzigingen aangekondigd. Bekijk hieronder de actuele portefeuillesamenstelling.

@mennovanhoven