Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Menno van Hoven, 28 dec 2012 12:43

Credit Suisse ziet outperformance Shell in 2013

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

De analisten van Credit Suisse geven de voorkeur aan Europese oliemajors. Shell is één van de favorieten voor 2013.

Shell is in 2012 één van de achterblijvers met een koersverlies van ongeveer 7% (inclusief dividend 2%). Daarmee wordt slechter gedaan dan de meeste (Europese) concurrenten, waaronder Total, ENI en zelfs BP.

Volgens Credit Suisse kan Shell volgend jaar echter één van de uitblinkers worden. Shell biedt beleggers ‘the best visibility in long-term production growth’ met een sterk groeiende cashflow na het afronden van een aantal grote projecten waarin flink geïnvesteerd is de afgelopen jaren.

De markt heeft volgens de analisten momenteel de flink verhoogde investeringen (+25% capex) en kleine dividendverhoging van februari 2012 verwerkt, wat heeft geleid tot een meer aantrekkelijke waardering.

Een veilig dividend (dividendrendement 5,1%), in combinatie met een voorspelbare cashflow groei zullen voor een outperformance in 2013 zorgen volgens Credit Suisse.

Het advies is dan ook outperform met een koersdoel van 2525 pence voor de in Londen genoteerde stukken.

Behalve Shell is ook het Italiaanse ENI favoriet voor volgend jaar, ondanks een rendement (inclusief dividend) van 23,7% in 2012. Voor volgend jaar voorziet Credit Suisse een hoger dividend en de aankondiging van een nieuw aandelen inkoopprogramma.

Voor ENI wordt eveneens een outperform-advies gehanteerd met een koersdoel van €20,70. Bij de huidige koers van ongeveer €18,60 is ENI goed voor een dividendrendement van 5,7%.

Enkel het Franse Total biedt beleggers momenteel een nog hoger dividendrendement met 5,9%.

Zowel Shell als Total zijn opgenomen in de door mij beheerde dividendportefeuille.

Ondanks de positieve visie ten aanzien van Shell door Credit Suisse blijven analisten over het algemeen verdeeld met momenteel 15 koopadviezen, 14 keer houden en 3 verkoopadviezen. Het gemiddelde koersdoel voor Shell staat nu op €30,40.

@mennovanhoven

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.