Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 7 dec 2012 09:00

Frans-Duitse aandelentop

0 0 Leestijd ongeveer

Duitsland is de sterkhouder van de eurozone en ook al is Frankrijk de zieke man van Europa, ook daar vind je goede bedrijven. Een overzicht met de beste aandelen uit Frankfurt en Parijs.

Frankrijk lijdt onder de Europese schuldencrisis. Het land kampt met een begrotingstekort van 4,5 procent en gaat gebukt onder een schuldenberg van 90 procent. Dit is meer dan de respectievelijke 3 en 60 procent toegestaan in het Verdrag van Maastricht. Op zich is dit nog ziet zo erg, maar de economie groeit trager dan verwacht en dat doet op zijn beurt het begrotingstekort tegen alle ramingen in sneller oplopen.

Moody’s Investor Service verlaagde vorige week dan ook de kredietwaardigheid van Frankrijk met één stap naar AA1. Op de beurs van Parijs zorgde die afwaardering slechts korte tijd voor onrust. In januari had Standard and Poor’s Frankrijk al zijn triple A-status ontnomen en inmiddels weten de financiële markten dat de Europese Centrale Bank klaarstaat om Franse staatsobligaties op te kopen, mocht de eurocrisis overslaan.

Frankrijk is op Duitsland na de belangrijkste economie van de eurozone en de vijfde grootste ter wereld. Duitsland is wereldwijd op drie na de grootste en één van de weinige landen die met beperkte schade uit de crisis van 2009-2010 gekomen zijn. Het land dankt zijn veerkracht aan de Duitse eenwording. Nadat de Duitse Democratische Republiek en Bondsrepubliek Duitsland in 1990 herenigd werden, heeft Berlijn een aantal belangrijke hervormingen moeten doorvoeren en daarvan plukt het land nog steeds de vruchten.

Twintig jaar geleden was Duitsland de zieke man van Europa. West-Duitsland draaide op voor de integratie en de modernisering van de Oost-Duitse economie. Nu zijn de financiële markten bezorgd om Frankrijk. Binnen de eurozone is Frankrijk zwakker dan Italië dat weliswaar een grotere uitstaande schuld heeft, maar die schulden worden grotendeels binnenlands gefinancierd. Italië heeft net als Duitsland een grote industriële basis. Heel wat Italiaanse bedrijven zijn mondiale spelers.

Franse bedrijven daarentegen zijn meer op hun nationale economie gericht zijn. Desondanks telt Frankrijk onder de 500 grootste bedrijven ter wereld 39 eenheden, meer dan ieder ander Europees land. Frankrijk mag dan wel qua economische hervormingen de slechtste leerling van de klas zijn, in Parijs noteren aandelen die ook Duitse beleggers bekoren. Omgekeerd vind je in Frankfurt aandelen die Franse beleggers charmeren. Duitse bedrijven zijn vermaard om hun technologie en kwaliteit.

Momenteel telt de €uro STOXX 298 aandelen, waarvan 63 Franse en 68 Duitse. Omdat naar verwachting de rente nog lange tijd laag zal blijven en de eurocrisis ook in het komende jaar zijn stempel op de Europese economie zal drukken, verdienen dividendaandelen de voorkeur. Bedrijven die een redelijk dividend betalen en in de voorbije jaren het dividend hebben verhoogd, komen in aanmerking, mits zij minder dan de helft van hun winst als dividend uitkeren en een tweecijferig rendement op eigen vermogen voorleggen. Dit zijn bedrijven die de vorige crisis goed hebben doorstaan en ook in de huidige eurocrisis over de nodige veerkracht beschikken.

Tot slot, maar daarom niet minder belangrijk, de lijst met Duitse en Franse topaandelen waarvan verwacht mag worden dat zij in de komende jaren het goed zullen blijven doen.

@IvanSnurer