Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Opinie Harry Geels, 27 nov 2012 12:35

Angstgraadmeters staan op veilig

0 0 Leestijd ongeveer

Kijkend naar de bekende angstgraadmeters lijken beleggers en handelaren ons te willen zeggen dat er niets aan de hand is. Beleggers die zich door angst laten lijden hebben dit jaar rendement laten liggen.

Als we de media mogen geloven volgt de ene ramp na de andere zich op: de eurocrisis, banken die geen geld willen lenen, een eventuele harde landing in China, zware bezuinigingen in Europa, die de economische groei voor jaren laag zal houden en pensioenfondsen die niet voldoende buffers zouden hebben. En sinds kort kunnen we de ‘fiscal cliff’ in de VS aan het rijtje toevoegen.

Allemaal goed en wel, maar de beurzen gaan, zoals altijd hun eigen gang. De MSCI All Country World Index staat tot en met oktober 13,3% hoger, bedrijfsobligaties 11,5%, highyieldobligaties 22,5% en beursgenoteerd vastgoed zelfs 25,6%. Minder goed hebben grondstoffen en hedgefondsen gepresteerd. Ook aandelenbeleggers die zich op Europa hebben geconcentreerd hebben rendement laten liggen. Maar per saldo is het plaatje positief.

Angstgraadmeters staan ‘op veilig’

Een bekend beursgezegde luidt voor niets ‘bull markets always climb a wall of worries’.

Ook de bekende angstgraadmeter lijken iets anders dan de media te willen zeggen. Laten we een rondje maken, te beginnen met de VIX, die de impliciete volatiliteit die is ingeprijsd in de S&P500-opties meet. Deze kwam recent op de 15 te staan, een vijfjaars ‘low’. Optiehandelaren zijn dus niet zo bevreesd en zien niet veel gevaar.

 


TED-spread

Maar eigenlijk is het beeld bij alle angstgraadmeters hetzelfde. De TED-spread, onder analisten tijdens de kredietcrisis een populaire indicator om aan te tonen dat de markten zwaar in het rood stonden, doet al jaren hoegenaamd niets. De TED-spread is het verschil tussen Libor en de 3-maands staatsleningenrente, maar of deze maatstaf nu nog zoveel zegt na het Libor-schandaal, moeten we betwijfelen.

 

Libor-OIS

Een maatstaf die de laatste tijd wordt genoemd is de Libor-OIS-spread. Die meet het verschil tussen 3-maands Libor en de Overnight Indexed Spread en is, net als de TED-spread, een bekende maatstaf om de gezondheid van het bankwezen te meten. De spread lijkt te willen zeggen dat er niets aan de hand is met de banken. Maar we kunnen ook hier manipulatie niet uitsluiten, omdat de hoogte van de OIS wordt vastgesteld door de centrale bank.


BBB-yieldspread

Tot besluit nog de spread van het rendement op risicovollere bedrijfsobligaties en het rendement op 10-jaarsstaatsleningen, in mijn ogen wel een goede angstgraadmeter. In onderstaand plaatje wordt het verschil in rendement tussen BBB-leningen en staatsleningen afgebeeld. Hoe lager de spread, hoe minder angst beleggers voor risicovollere obligaties hebben, dus hoe positiever er over de economie wordt gedacht door de beurs.


Interessante conclusies

Wat kunnen we als beleggers met deze analyse van de angstgraadmeters? De eerste les is al genoemd. De beurs trekt zijn eigen lijnen. Veel mensen raken verlamd door het nieuws in eigen land. Maar beurzen kijken naar de ontwikkelingen in de gehele wereld en lopen vooruit. De wereldeconomie groeit nog altijd. Ook volgend jaar weer. Analisten zeggen ergens tussen de 3 en 4%. Het extra gecreëerde geld door de monetaire autoriteiten moet ook ergens heen, lees belegd worden.

De tweede les is dat rust, zoals aangegeven door de angstgraadmeters, in het verleden altijd tijdelijk is geweest. De vlam kan ook weer in de pan schieten. Vlak voor de kredietcrisis in 2008 leek alles ook op veilig te staan. De beurs is een manisch-depressieve patiënt, die gaat van uitbundig juichend naar tot de dood toe bedroefd en weer terug. 

 

Harry Geels is directeur Research en partner bij Inmaxxa Vermogensbeheer in Naarden (www.inmaxxa.nl). Daarnaast is hij hoofdredacteur van Traders Club Magazine (TCM) en partner van de ML Finance Academy (www.mlfa.eu ). De informatie in deze opinie is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. De standpunten en vooruitzichten van Geels geven zijn persoonlijke mening weer.