Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Opinie Menno van Hoven, 26 nov 2012 16:49

Dividendmachine draait op volle kracht

0 0 Leestijd ongeveer

De dividendportefeuille stond bij de slotkoersen van vrijdag op een totaalrendement van 30,6%, en plust dit jaar een mooie 11%. Inmiddels werd er ruim 5000 euro dividend ontvangen. De kaspositie staat nu op 0,5%.

De dividendportefeuille werd de afgelopen weken een paar keer flink geraakt, maar herstelde snel weer, ondanks een krachtige euro. Vergeleken met de AEX en S&P500 is er nog altijd sprake van een flinke outperformance, die de komende jaren normaal gesproken alleen maar groter zal worden.

Vorige week vrijdag (ruim een week geleden) was bij uitstek een moment om toe te slaan als dividendbelegger. Ik had mijn kooplijstje klaarliggen voor die week (vorige week maandag dus), maar moest mijn plannen weer even uitstellen aangezien de beurzen sindsdien sterk opliepen.

Dat is geen verrassing, aangezien veel mooie dividendaandelen weer tegen erg aantrekkelijke prijzen noteerden. Denk onder meer aan Altria, Abbott Labs (dat op 1 januari gaat splitsen) en de industrials voor de portefeuille en vooral ook de fondsen uit de sector basic materials waarvan ik er twee op mijn kooplijst heb staan.

Afgelopen vrijdag waren er de grootste koerswinsten voor Microsoft en Intel. Ook dat was logisch want deze twee aandelen zijn spotgoedkoop bij de huidige koersniveaus. Datzelfde geldt voor CSX, dat nu de grootste verliezer is.

STERKE NIEUWKOMERS
Een aantal aandelen die ik in een later stadium kocht presteren ijzersterk. Zo staat Reckitt Benckiser inmiddels op bijna 26% totaalrendement en is het in juni 2012 gekochte Kellogg nu alweer goed voor 13% rendement en een verse 52wk high.

Alhoewel ik in principe van mening ben dat je een dividendportefeuille gewoon zijn werk moet laten doen en zo weinig mogelijk moet wijzigen, bewijzen de bovenstaande aandelen dat een actief beheer wel degelijk extra rendement op kan leveren.

Natuurlijk ben ik altijd op zoek naar nieuwe portefeuilleaandelen. Daar zijn er genoeg van, alleen wacht ik totdat ik deze tegen de juiste prijs kan toevoegen. Anderhalve week geleden was het zoals gezegd een uitstekend moment voor de oplettende belegger. Aandelen die op de verkooplijst staan zijn momenteel (nog steeds) Tesco, Johnson&Johnson, Becton Dickinson en BP.

Overigens verhoogde Becton Dickinson vorige week het dividend met 10%, goed voor het 41ste jaar op rij aan onafgebroken dividendverhogingen.

DIVIDENDMACHINE BLIJFT GEWOON DOORDRAAIEN
Dat laatste gegeven vormt dan ook de rode draad die door de dividendportefeuille loopt. Vrijwel alle aandelen verhogen jaarlijks hun dividend en zorgen zodoende voor een steeds groter dividendinkomen.

Ik kies ervoor om dit dividend te herbeleggen met het oog op de lange termijn. Inmiddels werd er omgerekend naar euro's alweer ruim €5200 aan dividend ontvangen, wat bij de originele portefeuillewaarde van 100.000 euro natuurlijk neer komt op een fraai dividendrendement van ruim 5%. 

De dividendstroom zal de komende jaren alleen maar verder blijven groeien. Elk kwartaal herbeleg ik het ontvangen cashdividend. Na bijna twee maanden in het vierde kwartaal staat alweer 0,5% van de portefeuille in cash, dat eind december opnieuw geïnvesteerd wordt in aandelen.

Zoals ik al meerdere malen heb geschreven is de portefeuille ook prima geschikt voor wie een aanvulling op zijn inkomen zoekt. Elk jaar ontvang je immers een groter inkomen uit je portefeuille. Let er wel goed op dat niet alle dividendaandelen altijd even interessant zijn.

Door regelmatig winst te nemen op te dure dividendaandelen en de opbrengst te herbeleggen in goedkopere, lager gewaardeerde aandelen kan er flink wat extra rendement behaald worden. Dat deed ik eerder voor onder meer Intel, Altria, Wal-Mart, Parker Hannifin en United Technologies (zie tabel hierboven).

Via mijn Twitter account (zie onderaan) geef ik altijd als eerste de wijzigingen door, zodat er eerlijk tegen de real-time koers op dat moment gehandeld kan worden.

De kans is groot dat ik binnenkort weer enkele wijzigingen ga doorvoeren, uiteraard weer als ik de desbetreffende aandelen tegen een volgens mij goede prijs kan oppakken.

@mennovanhoven

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.