Updates

Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 23 nov 2012 09:34

Vijf goedkope dividendaandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Het dividend is een baken in onzekere tijden, maar je hoort ook steeds vaker dat dividendaandelen duur worden. Het momentum in dividendbeleggen vraagt gepaste zorgvuldigheid bij de keuze van aandelen. Niettemin vonden we op Beursplein 5 vijf interessante dividendaandelen.

Het dividend wordt door veel beleggers verwaarloosd en degenen die er wel naar kijken, laten zich bij de keuze van hun aandelen veelal leiden door de hoogte ervan.

Echter niet het dividendrendement, maar de mate waarin het dividend verder zal kunnen groeien is de sleutel tot succes. Toegegeven op jaarbasis stelt het dividend weinig voor, maar naarmate de aanhoudperiode langer wordt, levert het door de samengestelde rente een steeds grotere bijdrage aan het beleggingsresultaat.

Hoewel de groeivoet van het dividend belangrijker is dan het rendement, vormen dividendgroei en dividendrendement in een kwadrantendiagram een twee-eenheid. Door middel van de tweedimensionale weergave wordt de eenheid in verscheidenheid ontbloot en kun je ontdekken welke aandelen als belegging in aanmerking komen.

De grafiek bestaat uit vier velden en als dividendbelegger ben je natuurlijk voornamelijk geïnteresseerd in de aandelen waarvan het dividend sneller groeit dan de index en waarvan het dividendrendement hoger is dan het beursgemiddelde.

In een beursklimaat vol economische onzekerheden verdient het de aanbeveling om te achterhalen of het dividend ook in de toekomst kunnen zal kunnen worden betaald. Bedrijven die amper winst maken en een groot gedeelte daarvan uitkeren als dividend, komen vroeg of laat in de problemen; met alle gevolgen van dien voor de koersontwikkeling van het aandeel. In principe geldt hoe hoger het rendement op eigen vermogen, hoe beter en des te lager het winstuitkeringspercentage, des te beter het aandeel is. Ook nu weer definiëren de twee assen samen vier kwadranten. De aandelen met een bovengemiddeld hoog rendement op eigen vermogen en een ondermaatse winstuitkering die alzo in het kwadrantendiagram bovendrijven, bieden een aantrekkelijk en duurzaam dividendrendement.

Omdat beleggingsstrategieën met dividend als centraal thema al geruime tijd aan populariteit winnen, wordt de koers-winstverhouding bij de eindbeoordeling betrokken. Ook voor dividendaandelen geldt immers dat zij vanuit fundamenteel oogpunt goedkoop moeten zijn. Maar wanneer zij worden beoordeeld op hun koers-winstverhouding dan blijkt dat Boskalis, Imtech, Reed Elsevier, Royal Dutch Shell en Wolters Kluwers op de koop toe goedkoop zijn. Verassend? Niet echt! Hun bovengemiddeld dividendrendement was al een eerste aanwijzing en het rendement op eigen vermogen leverde het bewijs.

@IvanSnurer