Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Opinie Edin Mujagic, 23 nov 2012 11:03

Steeds minder reden EUR long te gaan

0 0 Leestijd ongeveer

Het zal niemand ontgaan zijn: Frankrijk is ook bij de tweede van de drie grootste kredietbeoordelaars zijn Triple A-status kwijtgeraakt. Moody’s heeft de Vijfde Franse Republiek de beste score ontnomen.

In de bijbehorende verklaring zet Moody’s vrij uitvoerig uiteen waarom de kredietbeoordelaar dat gedaan heeft (na het lezen ervan vraag je je wel af: nu pas een downgrade?). In die verklaring vond ik met name één zin beangstigend.

Onhoudbaar

Ergens halverwege schrijven de mensen van Moody’s namelijk dat het mede de almaar grotere bedragen die gemoeid zijn met het redden van de zwakke eurolanden zijn, die de Triple A rating voor Frankrijk onhoudbaar hebben gemaakt.

Het principe is simpel. In de eurozone zijn er twee groepen landen: eurolanden die gered moeten worden en eurolanden die andere landen moeten redden. De groep 'te redden landen’ is sinds het begin van de crisis gegroeid en de kans is groot dat die verder zal blijven groeien. Ook de geldbedragen die nodig zijn om de te redden landen boven water te houden, worden almaar groter.

Reddingsboei

Als de groep van de te redden landen groeit, dunt de groep van landen die voor de reddingsboeien moeten zorgen juist uit. Ieder land dat in die groep achterblijft, ziet de financiële lasten daardoor stijgen.

Frankrijk is nog steeds een land dat de zwakke eurobroeders helpt. Die verplichte bijdrage drukt echter steeds zwaarder op Parijs, gezien de structureel lage economische groei en hoge en snel toenemende schuld van Frankrijk zelf. Het is zelfs alles behalve ondenkbaar dat Frankrijk op een gegeven moment zich ook aan het Europese reddingsboei zal moeten vastklampen.

Nederland

De genoemde zin is angstaanjagend omdat die net zo goed van toepassing is op de overgebleven Triple A-musketiers, zoals Duitsland en Nederland. Ook die landen kampen met hoge en stijgende schulden en zal de economische groei de komende jaren zeer waarschijnlijk (zeer) laag zijn. Kortom, ook voor Duitsland en Nederland wordt het in toenemende mate moeilijker hun deel van het euronoodfonds op te brengen.

Het is dan ook slechts een kwestie van tijd voordat Moody’s, Fitch of Standard&Poor’s met de mededeling komt dat de Duitse of de Nederlandse Triple A verleden tijd is. Het enige wat onduidelijk is, is of Nederland of Duitsland het eerste land zal zijn dat die status zal verliezen. Mijn geld is op Nederland. Helaas.

Short EUR

Afgezien van de grote kans dat de staatsobligaties van die landen daardoor minder aantrekkelijk kunnen worden op termijn, de gevolgen voor de euro zullen waarschijnlijk niet zo lang op zich laten wachten. Fiscal cliff in de VS of niet,  daar helpt de Fed de overheid volop met het financieren van het begrotingstekort. Wellicht dat de ECB in dat opzicht de Fed achterna zal gaan, maar door de institutionele set-up in de eurozone is het zo goed als zeker dat áls de ECB de Fed-route neemt, dat pas zal gebeuren nadat de eurozone in een eigen cliff ingevallen is. Middellange termijn short EUR/USD blijft dan ook mijn analyse.