Updates

Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Opinie Menno van Hoven, 14 nov 2012 13:18

Vertrouwen in China, meer geld in aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Uit de laatste fund manager survey van Bank of America-Merrill Lynch blijkt dat het vertrouwen in de Chinese economie het hoogste punt in drie jaar tijd heeft bereikt. Er werd meer in aandelen belegd ten koste van obligaties.

Optimisme over de wereldwijde groeiverwachtingen drukt de zorgen in verband met de zogenaamde fiscal cliff in de Verenigde Staten naar de achtergrond, als we de uitkomsten van de laatste fund manager survey van BofA-ML mogen geloven.

Het maandelijkse onderzoek vond plaats tussen 2 en 8 november, met wereldwijd 186 fondsbeheerders die deelnamen, samen goed voor een beheerd vermogen van $586 mrd. Ook waren er onderzoeken specifiek per regio.

Van de deelnemende fondsmanagers in de regio’s Asia-Pacific, wereldwijde opkomende markten en Japan verwacht nu 51% dat de Chinese economie het komende jaar zal aansterken. Dat is het hoogste percentage sinds juli 2009, en bovendien betreft het de grootste groei op maandbasis sinds februari 2009.

Daarnaast verwacht 34% van de respondenten dat de wereldeconomie de komende twaalf maanden aan kracht zal winnen, goed voor het hoogste niveau sinds februari 2011 en 14 procentpunt hoger dan vorige maand.

Als grootste risico wordt nog altijd de veelbesproken fiscal cliff in de Verenigde Staten gezien, met nu 54% van de respondenten die er zo over denkt tegen 42% in oktober. Wel denkt een vijfde dat deze fiscal cliff inmiddels ingeprijsd is in de koersen van aandelen.

De professionele beleggers hebben een voorkeur voor opkomende markten en dan met name China. Voor de vijfde maand op rij werd de blootstelling aan aandelen vergroot, wat ten koste ging van obligaties. Momenteel is 35% van de respondenten overwogen in aandelen, tegen 25% in oktober.

Voor obligaties geldt een onderweging van 35%, tegen 26% in oktober. Daarbij komt dat 42% van de ondervraagde fondsbeheerders overweegt om staatsobligaties in te ruilen voor aandelen.

Qua sectoren is er sprake van een overweging in industrials, met 13% (+6% ten opzichte van oktober). Ook de sectoren auto’s en basismaterialen werden deze maand flink populairder onder de fondsbeheerders.

EUROPA
Na de fiscal cliff, dat voor de derde maand op rij de grootste zorg is (voor 54%) van de fondsbeheerders, is de Europese schuldencrisis nog steeds een goede tweede met 25%.

De grootste ‘overweights’ ten aanzien van aandelen voor de Europese respondenten zijn beleggingen in verzekeraars, industrials, auto’s en technologie. Ruim 30% geeft aan aandelen van verzekeraars te overwegen.

Opvallend is het grote aantal fondsbeheerders dat laat weten onderwogen te zijn in Europese nutsbedrijven met liefst 50%. Ook de sectoren retail, bouw en financiële dienstverlening worden door minstens 30% van de respondenten onderwogen.

Qua waarderingen zijn er ook geen grote verrassingen met bijna 50% van de fondsbeheerders die aangeeft de aandelen van levensmiddelen- en drankenproducenten het meest overgewaardeerd te vinden. Het meest ondergewaardeerd zijn volgens ruim 40% van de beleggers de aandelen van verzekeraars, op de voet gevolgd door bankenaandelen.

@mennovanhoven