Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Menno van Hoven, 17 okt 2012 13:59

Kneusjes en krachtpatsers

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Veel Europese telecomaandelen doen het de laatste jaren erg slecht op de beurs, met dieptepunten voor bekende namen als KPN, France Telecom en Telefónica. De slechte vooruitzichten lijken voor een groot deel verwerkt in de huidige koersniveaus, die de geduldige belegger kansen bieden.

Het aandeel KPN is dit jaar de grootste daler binnen de AEX, met een koersverlies van ruim 35%. Elders in Europa zien we een vergelijkbare ontwikkeling bij telecomgrootmachten als Telefónica en France Telecom, die in 2012 tot dusverre hun beurskoers met ruim 22% zagen dalen.

Voor KPN en France Telecom is er zelfs sprake van het laagste koersniveau in de afgelopen tien jaar, veelal na de aankondiging van stevige dividendverlagingen.

Hevige concurrentie in veel Europese landen, in combinatie met teruglopende omzetten door regulering en de economische crisis, heeft vooral de telecombedrijven met een flinke schuldenlast flink geraakt.

Minder inkomsten betekent dat er minder geld beschikbaar is om aan de aandeelhouders uit te keren in de vorm van dividend zonder dat dit ten koste gaat van de noodzakelijke investeringen − zeker als er, zoals bij KPN, de laatste jaren al meer cash werd uitgekeerd dan (zeker achteraf gezien) verstandig was.

ZWARE WEGING BRITSE TELECOM
Het in Duitsland genoteerde Ishares STOXX Europe600 Telecommunications belegt sinds 2001 in de aandelen van de grootste Europese telecombedrijven. Ondanks de malaise binnen de sector doet deze ETF het toch redelijk dankzij een zware weging in onder meer Vodafone.

Bijzonder aan de ETF is het kwartaaldividend, dat de afgelopen jaren bovendien een mooie groei liet zien tot het huidige dividendrendement van bijna 7%.

Dat het dividend dit jaar niet flink gedaald is, komt door de zware weging van Britse telecommers Vodafone en BT (samen 42%), die hun dividend de afgelopen jaren stevig verhoogden en de huidige uitkering normaal gesprokken moeten kunnen handhaven.

Ook Deutsche Telekom toonde zich tot dusverre een stabiele betaler, hoewel bij dit aandeel een verlaging van het dividend niet uitgesloten mag worden. Het is te begrijpen dat Deutsche Telekom en British Telecom het dit jaar relatief goed doen op de beurs, met koerswinsten van respectievelijk 11 en 16%.

Ook een belegging in Vodafone leverde dit jaar geen zwaarkoersverlies op en wel een mooi dividend (7,5%). Door de goede mix van laatstgenoemde solide telecom aandelen en de bekende kneusjes, heeft deze ETF genoeg potentiële ‘kickers’ voor het geval de situatie zich stabiliseert.

De beste kansen ontstaan immers vaak als niemand meer in een sector of aandeel gelooft en er een overvloed aan negatief nieuws in de koersen verwerkt is. Met de ETF van Ishares wordt er gespreid belegd in een mandje van negentien Europese telecomaandelen en ontvangt de belegger, in afwachting van hogere koersen, elk kwartaal een mooie dividendvergoeding.

Ook Lyxor heeft sinds 2006 een dergelijke tracker op de markt. Deze in Frankrijk genoteerde ETF heeft een lagere ‘expense ratio’ dan die van Ishares (0,3 tegen 0,5%). Qua rendement ontlopen de twee ETF’s elkaar nauwelijks: de winst ligt dit jaar op 3% en het rendement over de afgelopen drie jaar op ruim 5%.

VIER KEER PER JAAR DIVIDEND
Een groot verschil is echter dat, naast de betere informatievoorziening op zowel de website van de aanbieder als in Bloomberg, de Ishares ETF vier keer per jaar dividend uitkeert, tegen één dividenduitkering per jaar voor de ETF van Lyxor. Afgelopen maandag was het weer kassa toen het fonds ex-dividend ging.

De flinke koersdalingen van veel grote Europese telecomaandelen hebben voor een aantrekkelijke ‘risk/reward’ gezorgd nu er al erg veel negatief nieuws ingeprijsd lijkt. Een goede verhouding tussen meer solide en financieel sterke telecombedrijven en losers als KPN, Telefónica en France Telecom maakt deze ETF juist nu erg interessant.

Vorige week hebben we een positie van 1% gekocht voor onze offensieve portefeuille.

Tekst: Menno van Hoven, 10 oktober 2012

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.