Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Opinie William De Vijlder, 4 okt 2012 18:28

Beleggen in een wereld zonder ankers

0 0 Leestijd ongeveer

Door de recente wijzigingen in het beleid van de ECB en de Fed dreigt de belegger zijn ijkpunten te verliezen.

In de eurozone heeft de ECB de regels van het spel veranderd met de introductie van Outright Monetary Transactions (OMT´s) waarbij ze onder bepaalde voorwaarden op de secundaire markt staatspapier met een looptijd tot drie jaar van bepaalde landen zal kopen. Voorbij is de tijd dat obligatiekoersen extreme risico’s (‘tail risk’) weerspiegelden. In plaats daarvan krijgen we nu een regime waarin risico normaler wordt geprijsd. De belegger moet dit toejuichen maar is ook de ankers kwijt.

Over streefdoelen voor de obligatierente (of de spread) is terecht niets gezegd en de mogelijkheid van interventie (zelfs als die nooit plaatsvindt) roept vragen op over de risico-inschatting: welke spread is bij een bepaald overheidsrisico gerechtvaardigd als men weet dat die spread door interventie tot een onbekend niveau kan dalen? Het was altijd al meer kunst dan wetenschap om de intrinsieke waarde van creditspreads te bepalen en dat is nu nog veel sterker het geval: er kunnen zich dan ook flinke schommelingen voordoen in de ‘interventiepremie’.

Dat geldt nog sterker in de VS waar de Fed met een onbeperkte kwantitatieve versoepeling voor de MBS-markt van start gaat en dat beleid wil volhouden tot de werkloosheid voldoende is gedaald. Dit soort kwantitatieve versoepeling is door haar onbeperkte aard en koppeling met het werkloosheidspercentage nog onconventioneler dan ‘normale’ kwantitatieve versoepeling.

En dus is de beleggerswereld ook hier de ankers kwijt. Het onbeperkte van het beleid betekent dat het voor de belegger lastig wordt om in te schatten hoe ver de interventies zullen gaan en dus hoe hoog de koersen van geëffectiseerde hypothecaire leningen of van ondernemingsobligaties direct of indirect zullen stijgen. Lopen we het risico dat beleggers zich en masse op deze activa storten, hoe duur ze ook worden, alleen maar omdat zij verwachten dat de Fed daar wel meer van zal opkopen?

Met het oog op de jongste aanduidingen van de Fed (geen verhoging van de Fed funds-rente tot medio 2015) kunnen de vooruitzichten van nog meer jaren negatieve reële korte rentes beleggers stimuleren om toch maar op zoek te gaan naar meer rendement. De ironie is dat de huidige prijsdoelstelling van financiële activa (‘asset price targeting’, want dat is wat kwantitatieve versoepeling feitelijk inhoudt) betekent dat die ‘targeting’ nog veel belangrijker wordt als de economie het duurzame groeipad hervindt: de Fed zal erop moeten letten dat de afbouw van haar balans geen al te plotse koerscorrectie veroorzaakt wat op de groei zou wegen.

De koppeling tussen QE3 en het werkloosheidspercentage is nog een reden waarom de wereld het ineens zonder anker moet doen. De afgelopen ruim 30 jaar is er een consensus gegroeid dat de inflatie laag moet zijn, dat aan de inflatieverwachtingen een streefdoel ten grondslag moet liggen, dat het monetaire beleid die verwachtingen door middel van communicatie zou moeten verankeren (formuleren waarom men een bepaald beleid volgt) en dat het beleid consistent is met de gedane verklaringen.

Analisten gebruiken daarbij de Taylor-regel om, in functie van het inflatie- en groeiverloop, de verwachte reactie van de centrale bank te berekenen. In een dergelijke wereld zorgen goed verankerde inflatieverwachtingen ervoor dat er monetair niet te sterk moet worden ingegrepen (de inflatieverwachtingen hoeven niet aan banden gelegd te worden want ze waren toch al niet uit de hand gelopen).

Daardoor ontstaat een stabielere omgeving in de reële economie. In de ‘nieuwe’ wereld is de aanpak van de werkloosheid het hoogste doel geworden, ook omdat de inflatie op dit moment geen noemenswaardige rol speelt, en de prijzen van financiële activa omhoogdrijven is een belangrijk instrument om dat doel te bereiken.

De belegger staat in de toekomst voor moeilijke vragen: hoe reageren als de werkloosheid te traag daalt? Ondernemingsobligaties verkopen omdat de trage groei het debiteurenrisico verhoogt of vooruitlopen op meer kwantitatieve versoepeling en juist riskanter beleggen door ondernemingsobligaties te kopen?

Geconcludeerd kan worden dat in een wereld zonder ankers het toekomstige monetaire beleid en beleggen lastiger zullen worden. Een redelijke aanname is dat de volatiliteit van de markten hierdoor toeneemt, wat nog maar eens illustreert dat pogingen om de reële economie te stabiliseren zich uiteindelijk vertalen naar een wisselvalliger financieel klimaat.

Tekst: William De Vijlder
Chief Investment Officer, Strategie & Partners
BNP Paribas Investment Partners

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.