Updates

Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Coca-Cola

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASM International

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BE Semiconductors

Advies
kopen
image description
Opinie Redactie Beleggers Belangen, 27 sep 2012 15:33

‘Ik houd mijn hart vast’

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Exxon Mobil

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Coca-Cola

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASM International

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BE Semiconductors

Advies
kopen

Het economische herstel gaat langzaam, maar het gaat de goede kant op. We moeten rekening houden met een, zoals ik dat noem, positief voortmodderscenario.'

 

Het zijn de woorden van Gerrit Zalm, voorzitter van de raad van bestuur van ABN Amro, in het klantenblad Relevant. Hij wordt door het blad op dit punt niet nader aan de tand gevoeld, maar hij verwoordt wel de mening van vele experts. De economische groei is op z’n best gematigd, het effect van de ‘botox’ en ‘bazooka’s’ van de centrale banken moet afgewacht worden. En Nederland vereist een snelle kabinetsformatie.
Het tijdschrift Beleggers Belangen zet in het omslagartikel van vrijdag 28 september 2012 een aantal opvattingen op een rij van Nederlandse economen, analisten en andere deskundigen over de aandelenmarkt in tijden van economische tegenspoed.
 Martin van Vliet, senior econoom bij ING meldt in zijn commentaar op de recente gebeurtenissen: ‘Je zou bijna vergeten dat de Europese economie in een recessie zit. De euro veerde op ten opzichte van de dollar en de aandelenkoersen stegen na al dat nieuws. Het Hof in Karlsruhe oordeelde positief over de Duitse deelname aan het steunfonds, de kwantitatieve verruiming (quantitative easing, QE) door de Federal Reserve, de nieuwe steun van de Europese Centrale Bank voor de zuidelijke landen en een pro-Europese verkiezingsuitslag in Nederland, het werd allemaal toegejuicht. Het was een topweek, met de nadruk op ‘top’ en dan bedoel ik de top van de eurokoers. De sterkere euro van de laatste weken maakt de olie-import weliswaar goedkoper, maar het komt de exportpositie van Europa niet ten goede. De lichte groei in Duitsland en Nederland in het eerste halfjaar was toch vooral te danken aan de export.’
‘De maatregelen van de ECB bieden niet of nauwelijks steun aan de economische groei,’ zo vervolgt Van Vliet, ‘en die groei is ook afhankelijk van hoe het met de euro gaat. Wij houden rekening met een verzwakking van de euro, want het probleem van de eurozone is niet structureel opgelost. Daar is tijd voor nodig en vooral ook economische groei. En dat terwijl veel bezuinigingen van overheden nog op gang moeten komen. Neem Spanje; dat zit al in een zware recessie en daar komen de bezuinigingen nog eens overheen. Ik houd mijn hart vast, want waar moet de groei vandaan komen, groei die je juist nodig hebt om uit de problemen te komen. Ik ben er niet gerust op.’