Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Opinie Peter Schutte, 25 sep 2012 10:24

Leegloop Damrak zet door

0 0 Leestijd ongeveer

Wavin, TNT Express, Logica, HITT, LBi en Mediq. De Leegverkoop aan het Damrak houdt aan en het is de vraag de wie de volgende is. Met enige logica valt een aardige gok te wagen.

Mondiaal wil het met de fusie- en overnamemarkt nog altijd niet zo vlotten. Dat valt vooral terug te voeren op de krappe kredietmarkten en de magere economische ontwikkelingen. De Nederlandse beurs vormt hierop een uitzondering. Dit jaar zijn er al biedingen op zes bedrijven en het einde lijkt nog niet in zicht. Nederlandse beursgenoteerde bedrijven zijn namelijk om meerdere redenen interessant voor buitenlandse bedrijven of private equity.

Hoge premies

De aantrekkelijkheid van de Nederlandse beursfondsen uit zich in bijzonder hoge overnamepremies ten opzichte van de laatste beurswaarde.

Zo toont het Amerikaanse UPS zich nog altijd bereid een premie van 42% op de laatste slotkoers van TNT Express te betalen en ging Wavin zelfs voor 2,5 keer de beurswaarde in Mexicaanse handen over. Het Britse CGI bood een premie van 60% voor Logica, terwijl het Zweedse Saab HITT lijkt in te lijven tegen een premie van 51%. Mediq wordt waarschijnlijk opgeslokt door private equity partij Advent voor 53% boven de laatste beurskoers. Alleen het bod op internetmarketeer LBi ligt nog geen 10% boven de beurswaarde, maar in dat aandeel zat ook al veel overnamespeculatie.

Aantrekkelijke factoren

Nederlandse bedrijven hebben een kleine thuismarkt en kennen daarom een veelal grote geografische spreiding, vaak bewerkstelligd door een uitgekiende overnamestrategie. De Nederlandse handelsgeest mag hier zeker niet worden onderschat. Veel Nederlandse bedrijven hanteren een strategie die gericht is op het verkrijgen van een sterke mondiale positie in nichemarkten. Dat maakt hen interessant vanwege het marktleiderschap en vaak hoogwaardige kennis of technische kwaliteit. 

Uitgezonderd Mediq zijn alle overnamebiedingen dit jaar afkomstig van branchegenoten van de Nederlandse bedrijven. Zij zien veel synergiemogelijkheden en grijpen de gedrukte beurskoersen aan een bod uit te brengen. Veel bedrijven zitten goed bij kas en zien vanwege de matige economie weinig mogelijkheden autonoom te groeien. Private equity komt ook steeds beter bij kas te zitten en voelt het geld op de bank in de zak branden. 

Wie is de volgende?

Na zes biedingen is het de vraag wie de volgende is. Naast een sterke marktpositie en hoogwaardige technologie, lijken een solide goed kasstroom, onderwaardering en waarde belangrijke de sleutelbegrippen te zijn.

Heel veel Nederlandse beursgenoteerde bedrijven zijn overnamekandidaat. ASMI, CSM, Brunel en Unit4 worden geregeld genoemd. Maar zoek het ook zeker bij de minder geijkte namen. Overnamelijstjes zijn er genoeg, maar vaak wordt een ieder toch verrast door een bod op een ander bedrijf.