Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 24 sep 2012 09:10

Debutantenbal

0 0 Leestijd ongeveer

Zo’n 3 maanden na de beursgang promoveert Douwe Egberts naar de AEX. Ziggo, dat in maart debuteerde, wordt opgenomen in de AMX. TomTom degradeert naar de Midkap en op zijn beurt verhuist TKH naar de AScX-index, waaruit geen aandelen verwijderd worden.

In de zomer van 2008 besloot beursautoriteit Euronext als antwoord op de leegloop van de hoofdindex om over te gaan tot interimherzieningen. In de jaren ervoor was het eerder regel dan uitzondering dat de AEX een groot deel van het jaar minder dan 25 hoofdfondsen telde, overwegend door overnames en sporadisch door dreigende faillissementen.

Tot maart 2008 wikte de Amsterdamse beursautoriteit zijn indices een keer per jaar, tegenwoordig is dat op kwartaalbasis. Het probleem met de leegloop is hiermee niet van de baan en nog steeds is er een gebrek aan vers bloed, ook al verwelkomde de Amsterdamse beurs dit jaar twee belangrijke nieuwkomers.

Voor de regelaanpassing doodden analisten in de stille zomermaanden hun tijd met theoretische rekenexercities om in aanloop naar de jaarlijkse herziening optimaal van de veranderingen te kunnen profiteren. Immers wanneer een aandeel in een toonaangevende index wordt opgenomen, loopt de koers ervan op en vice versa.

Voor speculanten heeft de hogere frequentie weinig tot geen gevolgen. Het kortetermijnkoerspatroon is hierdoor nauwelijks veranderd. De opdrijvende factor van het koerseffect wordt nog altijd bepaald door de weegfactor. Het gewicht van DE Master Blenders 1753 in de AEX is marginaal.

In de vijf handelsweken na de indexopname underperformen de nieuwe hoofdfondsen de AEX met zo’n 100 basispunten. Die underperformance is terug te voeren naar het feit dat na de effectieve toetreding het prijsopdrijvend effect van indexvolge(nde belegge)rs volledig is uitgewerkt.

Een indexopname is voor het bedrijf in kwestie een positieve ontwikkeling. Het leidt tot een betere zichtbaarheid, een grotere naamsbekendheid en daardoor een hogere liquiditeit. Het zorgt dus voor een koersopdrijvend effect.

Een week na de opname moet je echter als speculant het aandeel verkopen. De koers wordt dan door het wegvallen van de vraag vooral bepaald door het aanbod.

Niet dat ik volledig negatief ben rond de toekomstperspectieven van indexnieuwelingen, maar een daling of een lange periode van status quo na de indexopname lijkt me logisch. Het is een technische factor die voor de korte termijn voor extra vraag zorgt.

Met de aangepaste regelgeving is voor de Amsterdamse beursautoriteit Euronext het probleem van de leegloop niet van de baan (UPS toont serieuze interesse in hoofdfonds TNT Express, Advent aast zeer nadrukkelijk op midkapper Mediq en de overname van smallcapper LBi door Publicis lijkt in kannen en kruiken), voor beursdebutanten is het een geluk bij een ongeluk. Douwe Egberts en in zekere zin ook Ziggo komen hierdoor sneller in het vizier van buitenlandse beleggers, alhoewel elk voordeel ook zijn nadeel heeft.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.