Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Opinie Menno van Hoven, 21 sep 2012 13:22

Tien ‘vrouwenaandelen’

0 0 Leestijd ongeveer

Het topmanagement van veel Amerikaanse bedrijven bestaat voor een steeds groter deel uit vrouwen. Standard & Poor’s kwam met 10 favoriete aandelen van bedrijven met minstens 25% vrouwelijke bestuurders.

De aanstelling door Yahoo van de zwangere nieuwe topvrouw Marissa Mayer in juli was groot nieuws. Van alle S&P500-bedrijven vervullen vrouwen slechts in 20 gevallen (ofwel 4%) de hoogste functie van Chief Executive Officer, aldus een recent rapport van Standard & Poor’s.

Uit verschillende onderzoeken, waaronder van McKinsey in 2007, is gebleken dat een groter percentage vrouwen in het topmanagement van beursgenoteerde bedrijven tot meer winstgevendheid kan leiden. McKinsey legde niet direct de link met het aantal vrouwen in het topmanagement en een outperformance van het bedrijf, maar concludeerde wel dat de bedrijven met een groter aantal vrouwen op belangrijke posities gemiddeld beter presteerden.

Voor het onderzoek werd gekeken naar Europese bedrijven met een beurswaarde van minstens €150 miljoen, waarin voor vrouwen een belangrijke rol was weggelegd. De geselecteerde 89 bedrijven presteerden in de periode 2005-2007 aanmerkelijk beter met zowel een hogere Return on Equity als EBIT. Belangrijker nog was de prestatie op de beurs, met 64% koerswinst tegen 47% voor de ‘vrouwonvriendelijke’ sectorgenoten.

Als mogelijke verklaringhiervoor wordt onder meer geopperd dat vrouwen minder risico zouden nemen. In een dit jaar door Credit Suise gepubliceerd onderzoek wordt door Katherine Phillips van de Columbia Business School gesteld dat ‘bedrijven met vrouwelijke CEOs gekenmerkt worden door minder leverage, minder volatiele bedrijfswinsten en een (daarmee samengaande) grotere kans op overleven dan bedrijven die gerund worden door mannen.

KOPLOPER MET 50 PROCENT VROUWEN
Binnen de S&P500-index zijn er een aantal bedrijven met een hoog percentage vrouwelijke bestuurders, aangevoerd door ITT (wat overigens een prima aandeel is geweest (en in de 'uitgeklede' versie nog steeds is) voor beleggers de afgelopen jaren na vele spinoffs) met 50%.

Ook onder meer Campbell Soup (40%), Marathon Oil (33,3%), Estée Lauder (30,8%), Chevron (28,6%) en Kimberly-Clark (27,3%) hebben volgens S&P een groot aantal vrouwen in het topmanagement. Dat geldt ook voor Consolidated Edison, Kroger, Aflac, ConocoPhillips, Duke Energy en Xcel, die allemaal minstens 25% vrouwen op topfuncties hebben zitten.

Toeval of niet, vrijwel alle bovengenoemde bedrijven hebben het de afgelopen jaren uitstekend gedaan op de beurs met dit jaar hoogste koersen ooit voor onder meer Chevron, Kimberly-Clark en Estee Lauder. Chevron werd eerder dit jaar nog toegevoegd aan onze offensieve portefeuille en had zeker ook niet misstaan in de dividendportefeuille, waarvoor mijn voorziene instapkoers van $95 op een haar na helaas net niet gehaald werd.

TIEN FAVORIETEN
In aanvulling op het bovenstaande selecteerde Standard & Poor’s tien aandelen, met als uitgangspunt de hierbovengenoemde minimale 25% vrouwen in het bestuur, aangevuld met een minimale rating van 3 sterren (1 ster is strong sell, vijf sterren is strong buy) en een hoge kwaliteitsranking (A+ is de hoogst mogelijke rating, C is de laagste rating).

Bekijk hieronder de tien ‘vrouwenaandelen’ met een hoge ranking van Standard & Poor’s, aangevuld met de adviezen en koersdoelen van andere analisten via Bloomberg.

Van deze aandelen presteert Coca-Cola Enterprises dit jaar het beste. Enkel Pepco (nuts/energie) staat dit jaar op verlies (eerste kolom).

DIVIDEND
Het hoogste dividendrendement komt ook voor rekening van Pepco (vierde kolom), dat gemiddeld genomen na Quest Diagnostics wel de minste koopadviezen krijgt. De voorlaatste rij geeft namelijk de gemiddelde analistenrating aan op basis van de door Bloomberg verzamelde adviezen (1 is verkopen, 5 is kopen).

Afgaande op de gemiddelde koersdoelen van de door Bloomberg geraadpleegde analisten wordt het grootste opwaartse potentieel voorzien voor FedEx. Analisten zijn met een gemiddelde rating dan ook niet voor niets het meest positief over dit aandeel, met 21 keer kopen, 9 keer houden en geen verkoopadviezen, ofwel 4,4 gemiddeld.

De meest bekende namen zijn natuurlijk Johnson&Johnson, PepsiCo en Procter&Gamble, alledrie voor Amerikaanse begrippen goed voor een mooi dividendrendement, prima dividendhistorie en daarom ook opgenomen in de dividendportefeuille.

Ook Dr Pepper Snapple, het bedrijf achter bekende merken als 7up, Dr Pepper, Orangina en Schweppes, is een prima dividendaandeel.

Na de spinoff van het Britse Cadbury (dat nu onderdeel is van Kraft, dat zelf zeer binnenkort ook gaat splitsen, jawel…) werd het dividend sinds de beursgang in 2008 elk jaar netjes verhoogd en is er in krap drie jaar tijd sprake van een verdubbeling.

ECHT VROUWENAANDEEL
Wie overigens op zoek is naar 'echte' vrouwenaandelen heeft buiten de bovengenoemde tien namen nog veel meer keuze op de wereldwijde effectenbeurzen. Echter worden deze bedrijven vaak voor het grootste deel door mannen bestuurd.

Een uitzonderlijk geval wat dat betreft is het Amerikaanse Avon Products, dat de laatste jaren ondanks een vrouwelijke CEO toch steeds verder wegzakte op de beurs na twijfels over de houdbaarheid van het door Avon gehanteerde businessmodel.

Dit jaar werd topvrouw Andrea Jung na 12 jaar vervangen door de van Johnson & Johnson afkomstige Sherilyn McCoy (JNJ staat dan ook niet voor niets bij de 10 aandelen hierboven…).

Avon presenteert zich op de voorkant van het jaarverslag (en trouwens ook op de website) dan ook niet voor niets als 'The Company for Women'.

Tekst: Menno van Hoven, 21 september 2012