Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Opinie Jeroen Boogaard, 20 sep 2012 12:52

Dekking zoeken tegen inflatie

0 0 Leestijd ongeveer

Na de aankondiging van een nieuwe ronde obligatieaankopen door de Fed zit de angst voor inflatie er goed in. Om zich hier tegen te wapenen zoeken professionele beleggers hun heil in grondstoffen, vastgoed en andere 'real assets'.

Aandelenmarkten hebben over het algemeen enthousiast gereageerd op het voornemen van de Fed om de geldkraan weer open te draaien. De S&P 500 bijvoorbeeld staat op het hoogste niveau sinds de start van de crisis en is nog maar 5% verwijderd van de piek uit 2007.
Maar in tegenstelling tot bij eerdere stimuleringsmaatregelen gingen obligaties dit keer massaal in de uitverkoop. Volgens Schroders illustreert dit de argwaan bij beleggers dat de Fed zich uit de schuldencrisis wil infleren. Die angst is niet zonder reden.

Zo kondigde de Fed aan dat het net zolang doorgaat met obligatieaankopen (met nieuw geld) totdat de arbeidsmarkt duidelijk is hersteld en zelfs nadat de economie begint aan te trekken geruime tijd zal vasthouden aan het extreem stimulerend monetair beleid.

Dit brengt aanzienlijke inflatierisico’s met zich mee, omdat stimuleringsmaatregelen normaliter pas na enige tijd gaan doorwerken. Het wordt daarom voor de Fed nog een hele uitdaging om het ruime monetaire beleid tijdig terug te draaien. Beleggers zijn er in elk geval niet gerust op, getuige de koersdaling van obligaties en de US dollar.

Aan inflatie gekoppelde obligaties

Naast aandelen deden ook vastgoed, goud en andere grondstoffen het juist goed. Deze ‘real assets’ kunnen volgens AllianceBernstein op korte termijn profiteren van de acties van de Fed en bieden tegelijkertijd bescherming tegen de hieruit voortvloeiende inflatierisico’s op de middellange termijn.

Verder stegen ook de koersen van aan inflatie gekoppelde obligaties, met name die in de Verenigde Staten (TIPS). Waar de Amerikaanse TIPS in de regel 20 tot 40% van real assetportefeuilles uitmaken, beschouwt Cohen & Steers deze echter niet als een kernholding. Een van de redenen is dat de TIPS gekoppeld zijn aan de CPI-cijfers, die geen goede afspiegeling vormen van de daadwerkelijke inflatie.

De TIPS hebben het sinds hun marktintroductie in 1997 ook slechter gedaan in periodes van stijgende inflatie dan grondstoffen, mijnbouwaandelen en vastgoedfondsen. Deze drie assetcategorieën rekent Cohen & Steers dan ook wel tot de kern van een real asset-strategie, die de negatieve effecten van geldontwaarding kan pareren. De Britse vermogensbeheerder is ervan overtuigd dat een hogere inflatie op termijn onvermijdelijk is. 

Long in goud en vastgoedfondsen

Ook J.P. Morgan zet zijn kaarten op real assets. De Amerikaanse vermogensbeheerder zit in zijn modelportefeuilles overwogen in aandelen ten opzichte van obligaties en heeft bovendien recent posities genomen in grondstoffenaandelen en vastgoedfondsen.

De agressiever dan verwachte maatregelen van Bernanke zijn ook positief voor edelmetalen als goud en zilver en basismetalen, gezien de verdere vergroting van de balans van de Fed en de waarschijnlijke verzwakking van de US dollar. J.P. Morgan heeft daarom een long positie in goud. Daarnaast zit de vermogensbeheerder long in de GSCI energy index, op basis van de toenemende spanningen in het Midden-Oosten en de verwachting dat de groei van de wereldeconomie aan het uitbodemen is.

Collega’s van Morgan Stanley zien in de maatregelen van de Fed vooral een bevestiging van hun positieve visie op goud. Zij noemen de acties van Bernanke zelfs een ‘game changer’ voor het edelmetaal, dat in een basisscenario dit jaar kan stijgen naar $1.750 en volgend jaar naar $1.816 per troy ounce.

Goud presteert historisch gezien erg sterk in periodes van stijgende inflatie, terwijl het door de jaren heen zeer waardevast is gebleken. Zo is de koopkracht van goud verdubbeld sinds de eerste gouden munten werden geslagen in 1793, terwijl de US dollar sindsdien meer dan 95% van zijn koopkracht heeft verloren. Uit studies komt een optimale goudallocatie naar voren van 2% tot 10%.