Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Opinie Christian Slagter-Koster, 18 sep 2012 15:20

Bankenunie nog ver weg

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Het leek zo'n mooi idee, een Europese bankenunie. Maar langzamerhand neemt de onvrede toe bij EU-landen. Zaak is om in de komende maanden de neuzen dezelfde kant op te krijgen.

De Europese Commissie presenteerde begin september zijn plannen voor een bankenunie, waarop de Europese Centrale Bank (ECB) toezicht gaat houden. De grote banken en de probleembanken worden in dit plan direct vanuit het hoofdkantoor van de ECB in Frankfurt in de gaten gehouden, terwijl de overige banken onder controle blijven van nationale centrale banken maar wel onder de supervisie staan van de ECB.

Met deze bankenunie moet het risico op een bankrun bij de zwakste spelers binnen Europa worden voorkomen en het vertrouwen in de eurozone herstellen. Het is nu aan alle 27 landen van de Europese Unie om aan te geven wat zij van de voorstellen rond de bankenunie vinden. Regeringsleiders hebben vooralsnog gezegd nog voor het einde van dit jaar en besluit te nemen.

Weerstand

Maar binnen Europa zijn de verschillen nog groot, zo bleek maar weer eens uit een vergadering afgelopen weekend op Cyprus. Waar Nederland, Duitsland en Zweden twijfels hebben of het mechanisme in januari 2013 al van start kan gaan, vragen zij zich ook af of de beschikbare tijd van de regulator besteed gaat worden aan alle instellingen of alleen aan de grote spelers. Duitsland wil daarbij een speciale toezichtsraad oprichten met nationale vertegenwoordigers, waarin grotere landen meer macht krijgen. De Europese Commissie wil juist dat de eindverantwoordelijkheid binnen de bankenunie bij de ECB ligt.

Ondertussen willen Frankrijk en Spanje er de vaart in houden, vooral omdat hun banken op korte termijn al kunnen profiteren van de bankenunie. In Duitsland wordt daarentegen gewaarschuwd dat de bankenunie een gevaar gaat zijn voor de Duitse spaartegoeden. Oostenrijk roept inmiddels de ECB op om niets te overhaasten en stelt dat de bankenunie niet voor midden 2013 operationeel kan zijn.

Verder is de bereidheid van Polen om mee te doen met de bankenunie nog onduidelijk. Het land wil voorkomen dat het de supervisie over zijn banken overdraagt aan een instantie waar het geen directe invloed op heeft.

Soevereiniteit is sleutelwoord

Het overdragen van soevereiniteit door landen blijft sowieso een heikel punt. Zo heeft Spanje meerdere malen aangegeven eigen baas te willen blijven en daarom vooralsnog steun van buitenaf weggewuift. Maar dit is niet het enige probleem. Er is vooralsnog namelijk ook geen duidelijk plan voor een Europees fonds om banken te ondersteunen wanneer zij op het punt van omvallen staan.

De Europese Commissie zal duidelijk moeten maken dat de bankenunie niet de rechten van met name Europese landen buiten de eurozone ondermijnt. De bankenunie gaat er sowieso voor zorgen dat er grote veranderingen binnen Europa gaan plaatsvinden, waarbij landen binnen de eurozone soevereiniteit gaan verliezen over hun bankensector. Dit moet er echter toe bijdragen dat de euro aan vertrouwen wint.

De bankenunie zal er naar alle waarschijnlijkheid wel gaan komen, maar het lijkt een utopie dat deze al begin volgend jaar is opgetuigd. Zeker gezien alle commotie die er recent is ontstaan. Zaak is dat alle eurolanden in de komende maanden nader tot elkaar komen, anders zal de angst op de financiële markten ongetwijfeld weer oplaaien en de eurozone verder onder druk komen te staan. Ze hebben nog tot eind dit jaar de tijd om dit voor elkaar te krijgen.