Updates

Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Opinie Peter Schutte, 4 sep 2012 10:35

Riemen vast

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggers zijn altijd op zoek naar koerspatronen. Een van die zogenoemde anomalieën is de slechte beursprestatie van de maand september. Ook nu ziet het er weer niet al te florissant uit als we naar de bedrijfsomgeving kijken. Voor beleggers die in koerspatronen geloven gloort er enige hoop.

De schrik van beleggers zit er vaak al snel in als zij over de maand september horen. Gek maar waar, meestal is het een van de slechtste beursmaanden van het jaar. Uit historische data blijkt dat alleen augustus nog beroerder is. Beleggers die de bekende beleggerwijsheid "Sell in May, but remember to come back in September" horen weten dat september alleen goed is voor het rijmpje en zullen daar snel oktober van maken.

Harde data…
Zoals meestal met koerspatronen is het zo dat er geen harde verklaring aan ten grondslag ligt, hoe sterk de data ook zijn. En zo is het ook met het september-effect.

Sinds 1896, de start van de Dow Jones Index, heeft deze toonaangevende Amerikaanse beursgraadmeter gemiddeld ongeveer1,1% verloren in de septembermaanden. Een zeer opvallend cijfer omdat de andere maanden gemiddeld over deze lange periode juist een stijging hebben laten zien van circa 0,8%. We spreken hier over gemiddelden over een bijzonder lang tijdvak. Van een eenmalige uitschieter die het beeld vertekend is geen sprake.

In de afgelopen negen decennia heeft september nooit tot de drie best presterende maanden behoord. September was in vijf van de laatste negen decennia zelfs de slechtste beursmaand. Feitelijk kan gesteld worden dat het september-effect al heel lang speelt en zelfs de laatste jaren terrein wint.

…zonder harde verklaring
Helaas is er ook hier geen duidelijke verklaring voor dit overduidelijke koerspatroon gevonden.

De argumentatie die het meest opduikt is dat in september de dagen snel korten wat beleggers somberder zou kunnen maken. Het zit in de psyche van de mens om in deze tijd van het jaar een soort wintervoorraad aan te leggen. In dit geval nemen beleggers het zekere voor het onzekere en leggen wat liquiditeiten aan. Over het algemeen kun je daar natuurlijk niet al te veel mee. Als we dan toch op dit vlak bezig zijn dan gloort er ook nog wel een beetje hoop.

Redding
Uit de statistieken blijkt ook dat de septembermaand meestal nog beroerder verloopt indien de beurs in de maanden daarvoor van hetzelfde jaar ook slecht is geweest.

Het gemiddelde koersverlies in de septembermaanden sinds de start van de Dow bedraagt zelfs 2,8 procent indien de augustusmaand ervoor ook verliesgevend was en de beurs dat gehele jaar al in de min stond.

Als we dit weer betrekken op de Dow Jones index dan wordt het wat lastig omdat deze de afgelopen maand vrijwel volkomen vlak is geweest op circa 13.000 punten. Sinds begin dit jaar staat de Dow 6,4% in de plus. Gelukkig maar.

Betrekken we dit verhaal op de AEX, dan komen we ook goed weg. Augustus was dit jaar winstgevend (+0,8%) en de AEX staat dit jaar in de plus (+6,2%).

Wat te doen?
Op deze vraag is het moeilijk antwoord te geven. De ene belegger gelooft heilig in dit soort patronen, de ander niet. Uit bovenstaande zou volgen dat er een kans is dat we dit jaar de septembermaand goed door kunnen komen, maar dat laat onverlet dat deze maand dus traditioneel bijzonder zwak is.

Gelukkig ontbreekt de keiharde onderbouwing en is er statistisch gezien zelfs nog een kleine kans dat er feitelijk helemaal geen patroon is. Ook per beurs zijn de verschillen in enig jaar soms bijzonder groot.

Om toch wat angst aan te jagen kan echter ook beredeneerd worden dat er wel degelijk een heel plausibele verklaring voor het september-effect bestaat. Alleen is deze nog niet ontdekt.