Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Opinie Michiel Pekelharing, 15 aug 2012 11:54

Lessen voor de daghandelaar

0 0 Leestijd ongeveer

Het is makkelijker en aantrekkelijker dan ooit om als daghandelaar van start te gaan. Maar beginnende handelaren moeten vooral geen gouden bergen verwachten.

De opkomst van de schermenhandel heeft het werk van traditionele handelaren grotendeels overgenomen. Die ontwikkeling heeft ook geleid tot een vlakker speelveld waarop de mogelijkheden en informatievoorziening van particuliere daghandelaren nauwelijks tot niet onderdoen voor die van professionele partijen. De onrust op de financiële markten levert bovendien een klimaat op dat zich beter leent voor een actieve handelaar dan voor een buy-and-holdbelegger.

Dat is echter geen garantie voor succes, benadrukt Laurens Maartens. Maartens heeft een verleden als handelaar: ‘Ik heb in Nederland samen met vijf andere traders bij UBS gezeten, maar doordat computers een steeds groter deel van de handel overnamen zat ik uiteindelijk alleen in Londen om alle orders voor heel Europa te verwerken. Daar was geen lol aan.’ Tegenwoordig werkt Maartens bij Saxo Bank, waar hij zijn kennis gebruikt om particuliere handelaren op de goede weg te helpen.

Gouden bergen

In die rol ziet hij dat de handelsmogelijkheden enorm verbeterd zijn, maar dat veel beginnende daghandelaren desondanks tegen flinke verliezen aanlopen: ‘Het begint vaak met verkeerde verwachtingen’, vertelt Maartens: ‘Mensen denken dat ze gouden bergen kunnen verdienen door actief te handelen, maar je kunt alleen snel een grote winst boeken door veel risico te nemen en dat loopt vaak verkeerd af. Als het wél een tijdje goed gaat, worden handelaren overmoedig en dan komt het uiteindelijke verlies nog harder aan.’

Lessen voor handelaars

De hoeveelheid risico wordt volgens Maartens niet bepaald door de hoogte van de hefboom, maar doordat beleggers vaak eendimensionaal inspelen op een koersstijging of -daling: ‘Ik raad mensen vaak aan om niet met één transactie in te spelen op een bepaalde koersbeweging, maar om een markt op twee manieren te benaderen door bijvoorbeeld de inzet van verschillende instrumenten zoals contracts for difference of opties. Afhankelijk van het koersverloop kan één van de twee poten vervolgens worden uitgebreid of ingekrompen. En de tweede belangrijke les is dat handelaren altijd met een stop-loss moeten werken. Het doet soms veel pijn om met verlies een positie te sluiten, maar de schade kan veel groter worden als een belegger blijft afwachten in de hoop dat alles uiteindelijk goed komt. Hoop is namelijk uitgestelde teleurstelling.’