Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Peter Schutte, 14 aug 2012 10:31

Overname TNT Express op de helling

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

De onzekerheid bij beleggers over een overname van TNT Express door het Amerikaanse UPS neemt toe. De Europese Commissie blijkt meer tijd nodig te hebben voor het mededingingsonderzoek. UPS zelf heeft ook genoeg argumenten zich terug te trekken.

De huidige koers van €8,77 ligt liefst 7,7% onder de prijs die UPS voor een aandeel TNT Express over heeft. Als het bod niet doorgaat zal de koers van TNT Express een forse duikeling maken.

Europese Commissie ligt dwars

Zoals bekend heeft UPS enkele maanden geleden een officieel bod op TNT Express uitgebracht, maar de Europese Commissie (EC) heeft een extra onderzoek ingelast in welke mate de combinatie geen te grote machtsblokken krijgt in de verschillende landen. De EC is van mening dat de twee in veel Europese landen samen te sterk zijn.

Het langere onderzoek naar de gevolgen voor de marktverdeling bij het bezorgen van pakjes had er al voor gezorgd dat de overname minimaal een kwartaal is uitgesteld tot het laatste kwartaal van dit jaar, maar nu ligt het hele EC-onderzoek stil er zijn verdere vertragingen niet uitgesloten.

Vertrouwen weg

Het geloof van beleggers in een goede afloop neemt met de dag af. De huidige discount van bijna 8%, te verdienen in enkele maanden tijd, laat de grote onzekerheid zien.

En hoewel zwaarwegend, zal het nog niet eens zo zeer de EC zijn die roet in het eten kan gooien. UPS zal hoogstwaarschijnlijk onderdelen van TNT Express moeten verkopen en synergievoordelen mislopen, maar de tanende Europese economie zal de Amerikanen en aandeelhouders van TNT Express meer zorgen baren.

UPS is bereid ruim €5 mrd voor TNT Express neer te tellen, een bedrag dat vergelijkbaar is met de waarde van TNT Express bij de afsplitsing van het postbedrijf PostNL eind mei 2011.

Ook de uitspraken van ceo Marie Christine Lombarden Anthony Burgmans, voorzitter van de raad van commissarissen dat het bod van €9,50 hoger ligt dat de waarde die TNT Express zelfstandig kan creëren, wekt weinig vertrouwen. Dit zegt namelijk veel over de toekomstverwachting van het bedrijf en over het grote gewicht dat synergievoordelen in de biedprijs uitmaken.

Winstwaarschuwing

Ook voor UPS zijn de tijden in snel tempo veranderd. Eind juli kwam het concern met een keiharde winstwaarschuwing op de proppen. Klanten wereldwijd en ook zeker in Europa, worden terughoudend vanwege de economische groeivertraging. UPS stelde hierop de verwachting ten aanzien van de winst per aandeel neerwaarts bij van een range van $4,75-$5,00 (9 tot15% groei ) naar $4,50-$4,70 (3-8% groei).

Geen lekker ontwikkeling als je net een bod hebt uitgebracht van €5 mrd en er ook nog eens een deel van de voorziene synergievoordelen aan je neus voorbij gaan. De problemen in Europa komen bovenop de kopzorgen die TNT Express in Brazilië heeft.

Terugtrekken

Het is zeker niet ondenkbaar dat UPS eieren voor zijn geld kiest en zich terugtrekt. Op basis van de bezwaren van de EC is het daar gerechtigd toe, evenals het verergeren van de schuldencrisis in Europa.

UPS zal TNT Express dan wel even een boete van $200 mln moeten betalen, maar dat bedrag valt wellicht te overzien vergeleken met de toenemende kans het paard van Troje in huis te halen.

UPS heeft de financiering voor TNT Express wel al rond en zit op een zak met geld van ruim $7 mrd. De overnamesom van TNT wil UPS voor circa $4,5 mrd uit eigen middelen voldoen, wat dus een groot gat in de kaspositie zal slaan.

UPS zou kunnen besluiten TNT Express in zijn eigen sop te laten gaar koken en zelfstandig op de Europese markt te groeien of via het rijgen van kralen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.