Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Opinie Edin Mujagic, 9 aug 2012 13:58

Short EUR/USD heeft de voorkeur

0 0 Leestijd ongeveer

Recent is EUR/USD gestegen van ca. 1,215 naar ruim boven 1,24. Dat komt natuurlijk door de uitspraak van Mario Draghi dat de ECB alles zal doen om de euro te redden. Iets wat hij later onderstreepte door te stellen dat de euro 'onomkeerbaar' is.

Een andere, daaraan gerelateerde, reden is het besluit van de ECB om het opkoopprogramma voor staatsobligaties van de zwakke landen van de eurozone te activeren. Geruchten over een verdere renteverlaging of een nieuwe ronde van steun voor banken – en dat allemaal met steun van alle op één na leden van het ECB-bestuur – speelden ook een rol. 

Interventie niet vanzelfsprekend

Dat de ECB klaar staat te interveniëren als dat nodig is, is geruststellend voor beleggers. Geen wonder dat EUR/USD opveerde op dat nieuws. Ik zag in dat alles echter geen reden mijn EUR/USD short-posities af te bouwen, laat staan EUR/USD long te gaan.

ECB gaat namelijk ingrijpen pas wanneer landen zoals Italië of Spanje, om noodhulp vragen. Beide landen gebruiken tegenwoordig elke mogelijkheid om te stellen dat ze die noodhulp niet nodig (zullen) hebben. 

De reden is dat om steun vragen ook betekent bezoeken van de Troika en verplichting allerlei pijnlijke maatregelen te nemen. Dat komt neer op een soort protectoraat-light regime en daar voelen Rome en Madrid niets voor. Dit betekent dat áls ze om hulp vragen, het water niet tot aan hun lippen maar ver erboven zit. Ik vind het dan merkwaardig een hulpverzoek uit Rome of Madrid te zien als een gunstige ontwikkeling voor de euro. Die aanvraag zal betekenen dat de twee landen geen andere keuze hebben.

De ECB is de Fed niet

Toegegeven, die hulpaanvraag betekent dat de ECB zal ingrijpen, maar zal dat overtuigend, lees ongelimiteerd, en langdurig gebeuren? Dat is nauwelijks te verwachten. Binnen de ECB ligt de Bundesbank dwars. Die weerstand is niet sterk genoeg om de ECB af te houden van elk ingrijpen, maar is wel sterk genoeg om ervoor te zorgen dat de ECB niet als de Fed zal opereren. Dit geldt zowel voor de omvang van de ECB-hulp als de duur ervan. 

Daar komt bij dat Nederland op 12 september gaat stemmen. De rest van de eurozone, Europa en zelfs de wereld, kijkt daar reikhalzend naar uit. Een winst voor anti-euro partijen, wat er dik in zit, is slecht nieuws voor de euro.

Mogelijke rally september

Een reden om toch enkele kortlopende long posities op te zetten zie ik wel: eveneens op 12 september komt het Duitse Constitutionele Hof met zijn oordeel over de vraag of het permanente euronoodfonds strookt met de Duitse grondwet. De kans is groot dat dat hof het permanente noodfonds niet zal afschieten. Dat kan voor een korte maar mogelijk forse rally in EUR/USD zorgen.

Persoonlijk ga ik dan ook wat long posities opbouwen in EUR/USD, maar die zijn kortlopend (maximaal tot 13 september) en hebben een stop op ca. 1,25. Mijn basisopstelling verandert echter niet verder: short EUR/USD domineert, met stops op 1,20/21 omdat de eurozone de eurocrisis bij lange na niet eens begint op te lossen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.