Updates

Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Opinie Michiel Pekelharing, 6 aug 2012 12:13

Liever Aziatisch dan Amerikaans goud

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggingsstrategen spreken vaak hun voorkeur uit voor aandelen uit opkomende markten boven ontwikkelde landen of andersom. Beleggingsgoeroe Marc Faber is echter één van de eersten die aanraadt om liever geld in Aziatisch goud te steken dan in Amerikaans of Europees edelmetaal.

Overheden, centrale banken en beleggers kiezen er al jarenlang voor om door toenemende economische onzekerheid een steeds groter deel van hun vermogen in goud aan te houden. Het edelmetaal heeft de naam om een veilige haven bij uitstek te zijn, maar volgens beleggingsgoeroe Marc Faber schuilt juist daarin een risico.

Goudconfiscatie

Hij vertelde de Britse nieuwsdienst Citywire dat hij bezig is om zijn goudbeleggingen over te hevelen naar Azië. Faber woont in Thailand en in die regio hoeven beleggers volgens hem minder bang te zijn dat overheden beslag leggen op goud dan in de westerse wereld. Daarbij refereert hij aan de beslissing van de Amerikaanse regering om in 1933 het verzamelen of aanhouden van allesbehalve kleine hoeveelheden goud te verbieden. 

Faber waarschuwt dat het onwaarschijnlijk is dat er in het geval van confiscatie een prijs betaald wordt die in de buurt ligt van de marktprijs van het edelmetaal. Bovendien zullen in zijn ogen Europa en Zwitserland snel volgen als de Verenigde Staten beslist om de maatregel opnieuw door te voeren.

Mijnbouw

Opkomende markten lijken weliswaar een veilige haven voor beleggingen in goud, maar voor goudaandelen ligt dat weer anders. In Kirgizië beschuldigt de overheid het Canadese mijnbouwbedrijf Centerra Gold van overtredingen van de milieuwetgeving. De maatregelen kunnen variëren van een verplichte productieonderbreking tot beslaglegging op de goudproductie.

George Lequime, beheerder van het Earth Global Fund, schrijft in zijn nieuwsbrief dat dit risico ook geldt voor veel projecten in zuidoost-Azië en British Columbia. Volgens Lequime kan overnamespeculatie voor een stimulans binnen de sector zorgen. Maar als beleggers de grondstofexperts mogen geloven, is een positie in goud dat in Azië is opgeslagen voorlopig nog de veiligste optie.