Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Opinie Jaap Barendregt, 24 jul 2012 15:21

Slokop Heineken

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Heineken heeft voor €3,3 mrd een bod gedaan op een groot deel van de aandelen van Asian Pacific Breweries. APB is voor Heineken onmisbaar voor de bierverkoop in landen als China.

De aandeelhoudersstructuur van APB is ingewikkeld. Daarom volgt eerst een korte uitleg. Tot nu toe werkte Heineken bij zijn bieractiviteiten in APB samen met Fraser & Neave (F&N) dat vooral verantwoordelijk is voor de distributie en verkoop. Via een investeringsvehikel hebben beide elk een 32 procentsbelang in APB. Daarnaast bezit Heineken direct 9,5% van de aandelen in APB en F&N 7,3%. Een conglomeraat bedrijven (voor het gemak OCBC genaamd) bezat nog 8,4% in APB en 10% wordt vrij in de aandelenmarkt verhandeld. Daarnaast was OCBC met 22% grootaandeelhouder in F&N, net als de Japanse brouwer Kirin (met 15%).

De samenwerking tussen Heineken en F&N dateert van 1931, maar staat onder grote spanning. Thai Beverage heeft namelijk met succes een bod gedaan op de 22% van OCBC. Ook heeft OCBC zijn belang in APB verkocht aan een aan Thai Beverage gerelateerd bedrijf. Hierdoor heeft een directe Thaise concurrent van Heineken grote zeggenschap gekregen in APB. Daarom heeft Heineken een bod gedaan van €3,3 mrd op het directe belang van F&N in APB en op diens indirecte belang (via het investeringsvehikel).

De bierconsumptie in Oost-Azië groeit met 4% veel sneller dan in Europa of de VS en is daarom onmisbaar voor Heineken. De stap van concurrent Thai Beverage was daarom strategisch onverdraaglijk. De verwachting is dat Heineken deze voor de huidige geconsolideerde biermarkt relatief kleine acquisitie kan financieren uit eigen middelen en vreemd vermogen zonder dat de schuldpositie uit de hand loopt (tot boven 3,5 x het bedrijfsresultaat).

Heineken biedt 50 Singapore dollars per aandeel APB. Dat is 19% boven de slotkoers van de dag voorafgaande aan het bod en circa 17 x ebitda, waar Heineken zelf voor 11x handelt. Het bod loopt tot 27 juli. Voor die tijd zal F&N laten weten wat het er van vindt. Daarna zal Thai Bev wellicht mee gaan bieden. Wij denken dat de zakken van Heineken het meeste zijn gevuld, zonder dat een aandelenemissie noodzakelijk is. Een eventueel bod op de resterende aandelen van APB zal nog een aanvullende €1,6 mrd vergen. De overname is onder de huidige omstandigheden in onze ogen voor Heineken noodzakelijk om de regie in Oost-Azië in handen te houden. Wij hebben bij een k/w van 15 en een middellangewinstverwachting van bijna 10% per jaar een koopadvies op Heineken staan. 

Jaap Barendregt, 24 juli 2012

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.