Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
image description
Opinie Menno van Hoven, 20 jul 2012 13:17

Fondsmanagers blijven voorzichtig

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden

Uit de maandelijkse Fund Manager Survey van Bank of America-Merrill Lynch blijkt dat fondsbeheerders pessimistisch zijn over de toekomstige bedrijfswinsten, wat zich vertaalt in veel cash en een onderweging in aandelen.

Elke maand polst BofA-ML wereldwijd een groot aantal fondsmanagers (ditmaal 190, goed voor een belegd vermogen van $567 mrd). Het onderzoek vond dit keer plaats tussen 6 en 12 juli.

Ondanks een flink herstel op de beurzen zijn de professionale beleggers vergeleken met een maand geleden negatiever geworden ten aanzien van de winstverwachtingen van bedrijven. Momenteel verwacht 38% van de respondenten dat bedrijfswinsten wereldwijd de komende 12 maanden zullen dalen, vergeleken met 19% een maand eerder.

Dat vertaalt zich in een flinke onderweging in aandelen en grondstoffen en een overweging van 4,9% in cash.  Met name ten aanzien van grondstoffen is er weinig vertrouwen gezien de grootste onderweging sinds februari 2009.

Opvallend is verder de draai vanuit de sectoren technologie, industrials en discretionary naar Materials, Utilities en Telecom. Daarbij is er een aanzienlijke onderweging in Resources, Industrials en Banks. Ook de sector Energy is niet meer in trek met de laagste weging sinds januari 2009.

Wat betreft regio’s geldt nog steeds dat de grootste overweging is weggelegd voor opkomende markten, terwijl de Eurozone net als voorheen flink onderwogen wordt bij de meeste respondenten. Wel werd de onderweging in de Eurozone, het Verenigd Koninkrijk en Japanse aandelen iets teruggebracht.

Opvallend is wel dat de positie in Amerikaanse aandelen met een actuele overweging van 14% (tegen 31% vorige maand) het laagste niveau in 9 maanden tijd bereikte, iets wat volgens Bank of America Merrill Lynch het gevolg is van de vlucht uit technologieaandelen.

Wereldwijd werd een overweging van 41% in techaandelen vorige maand teruggebracht tot 32% deze maand. Vooral in de Verenigde Staten zijn de fondsmanagers minder positief met een overweging van 22% tegen 41% een maand eerder.

Met het oog op grondstoffen zien de fondsbeheerders olie momenteel als ondergewaardeerd, terwijl goud ‘fairly valued’ is bij de huidige prijzen. Dat laatste vertaalt zich in 1% van de respondenten die goud nu als overgewaardeerd zien tegen 10% vorige maand. Voor olie geldt dat 12% spreekt van een onderwaardering. De laatste keer dat olie als ondergewaardeerd werd bestempeld werd gevolgd door een flinke stijging van de olieprijs.

Bron: Bank of America-Merrill Lynch Global Fund Manager Survey

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.