Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Opinie Michiel Pekelharing, 6 jul 2012 14:06

Patentoorlog zorgt voor nieuwe verhoudingen in technologiesector

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

Apple schikte afgelopen week een rechtszaak in China, won een Amerikaanse rechtszaak tegen Samsung en verloor een Engelse rechtszaak tegen HTC. Alle aanklachten over en weer, doen vermoeden dat de toekomst van de technologiesector eerder bepaald wordt in de rechtszaal dan in onderzoekscentra.

Technologiebedrijven klagen elkaar steeds vaker aan om zo een vaste stroom licentie-inkomsten aan te boren of om de introductie van een concurrerend product zoals een smartphone of tabletcomputer zo lang mogelijk tegen te houden. Voor beleggers is er zo een extra laag onzekerheid bijgekomen binnen deze bedrijfstak. Omdat er meestal tientallen zaken tegelijk lopen en de uitkomst zich vaak lastig laat voorspellen, is het ondoenlijk om elke aanklacht te analyseren. Het heeft meer zin om te kijken wat deze trend betekent voor de sector.

Strategisch wapen

De concurrentie van de grote technologiebedrijven heeft zich via patentzaken deels naar een ander terrein verplaatst, maar de onderlinge strijd is daardoor niet per se feller geworden. Hoewel Samsung en Apple elkaar regelmatig treffen in de rechtbank, is het Koreaanse concern bijvoorbeeld nog altijd de grootste toeleverancier van de iPhone-fabrikant. Rechtszaken zijn voor deze partijen vooral een strategisch wapen in plaats van een middel om een doorslaggevend concurrentievoordeel af te dwingen. Daarvoor ligt de innovatiesnelheid te hoog en de rechtspraak te traag. Dat werd in 2000 al duidelijk door de veroordeling van Microsoft voor monopolistisch gedrag, terwijl de bedrijven die hierdoor schade opliepen op dat moment al lang failliet of overgenomen waren.

Groot versus klein

De echte pijn van de toenemende patentstrijd wordt dan ook niet gevoeld door technologiereuzen zoals Apple, Samsung, Google en Microsoft maar door de kleine spelers binnen de sector. Deze bedrijfjes missen vaak een omvangrijke patentportefeuille of de financiële slagkracht om het intellectueel eigendom goed te verdedigen. In de huidige vorm is de patentwetgeving dus eerder een hulpmiddel voor grote technologieconcerns om hun dominante positie te handhaven dan een bescherming voor kleine innovatieve ondernemingen. Zolang daar niets aan verandert, zijn beleggers in de technologiesector waarschijnlijk het beste af met de grote namen.