Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 5 jul 2012 10:37

Denk als een private equity-partij

0 0 Leestijd ongeveer

In het huidige onzekere, maar wel weer stuk positievere beursklimaat komt het aan op de ultieme fondsselectie. Door naar de aandelenmarkt te kijken door de bril van een private equity-speler liggen fraaie rendementen in het verschiet.

Door de positieve uitkomst van de laatste eurotop zijn de aandelenmarkten al enkele dagen aan een opmars bezig. Niet vreemd is dat er vooral koerswinst behaald kan worden op de echt goede bedrijven die te hard waren afgestraft.

Afgezien van dit timingaspect is het als particuliere belegger slim om zich meer te verdiepen in de strategie van private equity-partijen en durfkapitalisten. Zij stropen de markten af op zoek naar bedrijven waarop de komende vijf tot tien jaar een superieur rendement gemaakt kan worden.

Mondiale expansie

Durfkapitalisten kijken niet alleen naar koersniveaus en dividendrendementen, maar vooral naar toekomstig groeipotentieel. Alleen bedrijven die producten en diensten aanbieden waarnaar de vraag naar verwachting zal groeien komen in aanmerking.

Een element dat hierin steeds belangrijker wordt, en ook zeker door de eurocrisis naar voren wordt gehaald, is mondiale expansiemogelijkheden.  Bedrijven moeten het potentieel hebben hun vleugels verder uit te slaan buiten Europa, richting groeimarkten als

China en Brazilië.

Vooral de wat kleinere, minder kapitaalkrachtige ondernemingen komen voor investeerders in aanmerking. Met hun financiële power kunnen zij bedrijven geografisch verder op de kaart zetten.

Websites bezoeken

Het loont de moeite de websites van de verschillende investeringsmaatschappijen eens te bekijken. Hieruit kan in bepaalde mate worden opgemaakt wat de financiële kracht is en welke sectoren en type bedrijven de voorkeur hebben. De strategie en bestaande portefeuilles analyseren levert interessante informatie op.

Ook private equity-partijen als Waterland, KKR, Cinven, Gilde en CVC  zoeken naar synergievoordelen en beleggen bij voorkeur in sectoren waar zij afdoende kennis over denken te hebben.

Juist nu

Door de financiële crisis staat er veel geld aan de zijlijn dat staat te trappelen om in te stappen. Private equity-partijen komen uit alle windstreken om de Europese aandelenbeurzen af te struinen naar interessante bedrijven die ingelijfd kunnen worden.

Verder zullen institutionele beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars vaker een private equity-partij in de arm nemen om geschikte overnamekandidaten te zoeken. Private equity partijen zullen elkaar ook in toenemende mate onderling opzoeken om belangen uit te wisselen of de krachten te bundelen.

De overnames die we tot op heden dit jaar aan het Damrak hebben gezien waren samenvoegingen van bedrijven uit dezelfde sector. Private equity gaat zich daar op afzienbare termijn in mengen.

Jaarverslagen lezen

Voorts is het voor beleggers interessant de jaarverslagen van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven te lezen en dan vooral de pagina's die over de bedrijfsstrategie gaan en de geografische omzetverdeling. Hieruit kan het ambitieniveau van de betreffende onderneming worden afgeleid. Vervolgens kan een inschatting worden gemaakt van de mate waarin het bedrijf in staat is deze strategie van internationalisatie zelfstandig te financieren. 

Steeds meer Nederlandse beursfondsen kopen zich in de Verenigde Staten of Zuid-Amerika in via een of meerdere overnames.  Veelal loopt dit goed, maar de echte geografische dekking in dit soort landen vergt vaak meer kapitaal, een private equity-partij kan dat bieden.
Vaak liggen de overnamelijstjes al klaar, maar ontbreekt het aan de financiële slagkracht. Reken maar dat private equity-partijen hun huiswerk doen. Particuliere beleggers zouden meer dezelfde denkrichting moeten aanleren.