Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Opinie Ivan Snurer, 4 jul 2012 10:57

Groei of waarde? Beide!

0 0 Leestijd ongeveer

Veel beleggers zien groei en waarde als elkaars tegenpolen. Door beide stijlkenmerken te combineren, vermijdt men dat begerenswaardige groeiaandelen te duur worden ingekocht en anderzijds dat men weesloze aandelen van goede bedrijven aanschaft.

Op termijn bieden waardeaandelen een hoger rendement dan groeiaandelen, maar sommige aandelen paaien zowel de belegger met een sterke voorkeur voor waarde als de belegger met een grote voorliefde voor groei.

Waarde

Zogenaamde waardeaandelen hebben een lage koers-winstverhouding en betalen relatief een hoog dividend, maar laten over het algemeen een vrij gematigde stijging van de winst zien. Een en ander maakt dat zij door de markt lager worden gewaardeerd, maar ook dat zij een lager risico hebben dan groeiaandelen.

Groei

Over het algemeen worden groeiaandelen gekenmerkt met een hoge koers-winstverhouding en een laag dividend. Het zijn aandelen waarvan beleggers verwachten dat de omzet en de winst snel zal stijgen. Het dividend is laag omdat de winst grotendeels in het bedrijf blijft en geïnvesteerd wordt.

Groei versus waarde

Deze vraag is net zo eenduidig te beantwoorden. Waardebeleggers hebben een voorkeur voor goedkope aandelen en stellen dat de kopers van groeiaandelen dromers zijn die beurskoersen tot in de hemel zien groeien. Groeibeleggers schuimen de markten af naar bedrijven met snelle winstgroei en denken op hun beurt dat waardebeleggers mensen zijn met weinig verbeeldingsvermogen.

En hoewel geen van beide partijen het graag toegeeft, maar de beste aandelen zijn meestal die die de kenmerken van zowel groei als van waarde vertonen. Er bestaan immers ook aandelen die en laag gewaardeerd zijn en een hoge winstgroei voorleggen.

Twee-eenheid

In de kern van de twee-eenheid schuilt een groot diversificatievoordeel. Door beide stijlkenmerken te combineren, zorgt u ervoor dat u goede, koopwaardige aandelen aanschaft die blijk geven van momentum en dit niet alleen in fundamenteel opzicht, maar ook vanuit koerstechnisch oogpunt. Dit soort fondsen kan hierdoor op een blijvende belangstelling bogen van het koperspubliek. De synergie die hieruit voortvloeit resulteert in aantrekkelijke rendement/risico-ratio’s.

Topbeleggers

Om te achterhalen aan welke stijlkenmerken ware groei- en waardeaandelen voldoen, winnen we advies in bij twee Amerikaanse topbeleggers.

Joel Greenblatt is één van de bekendste waardebeleggers dan deze tijd en behaalt voor Gotham Capital al decennialang superieure rendementen. In het boek The little book that beats the markets beschrijft Greenblatt uitvoerig hoe beleggers aan hand van zijn Magic Formula bedrijven van bovengemiddelde kwaliteit die op de beurs lager dan gemiddeld gewaardeerd zijn kunnen selecteren.

Martin Zweig was één van de meest succesvolle groeibeleggers van zijn tijd. In de vijftien jaar dat hij aan het roer stond van het Zweig-DiMenna Fund, boekte het fonds geen enkel verliesjaar. De strategie van Zweig leunt zwaar op omzet- en winstgroei. Belangrijk hierbij is dat de omzet in ongeveer dezelfde mate stijgt als de winst zelf. In het boek Winning on Wall Street doet hij zijn strategie uitvoerig uit de doeken.

Samen sterk

Omdat bij zowel Greenblatt als bij Zweig de focus op getallen ligt, kan het gedachtengoed van de twee topbeleggers vrij gemakkelijk worden samengevoegd tot een enkele beleggingsstrategie.

De Europese aandelen die een jaar geleden op beide stijlkenmerken goed scoorden, sprokkelden in de afgelopen twaalf maanden inclusief dividend een rendement van 11,9 procent bijeen, terwijl ten opzichte van medio 2011 de €uro STOXX 50 ruim 17 procent lager noteert.

Actuele lijst

De aandelen die nu op de kenmerken van groei en waarde bovendrijven zijn: Augusta Tech (D), Corticeira (P), Dragon Oil (IRL), Royal Dutch Shell (NL), Acomo (NL), Linedata (F), Linz Textil (A), Lotus Bakeries (B), KWS (D) en BE Semiconductors (NL).