Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Opinie Menno van Hoven, 3 jul 2012 13:27

Verliezen nagenoeg weggewerkt

0 0 Leestijd ongeveer

Na een sterk herstel in de maand juni staat de AEX weer bijna op hetzelfde niveau als eind vorig jaar. Grote dalers in 2012 zijn KPN en SBM Offshore, terwijl ASML en Aegon juist opvallen in positieve zin.

Een maand geleden stond de AEX nog op een verlies van 9,4%, nu is dat nog slechts -0,4%. Eenzelfde beeld zien we voor de Eurostoxx50, waar een min van ruim 10% bijna omgezet werd in winst.

Binnen de AEX zijn TNT Express en PostNL nog steeds met afstand de twee best presterende aandelen, gevolgd door het bijzonder sterk presterende ASML met 26,7% koerswinst, exclusief dividend.

Vergeleken met een maand geleden heeft Aegon de plaats van DSM ingenomen in de top-5 van grootste stijgers.

In negatieve zin blinken SBM Offshore en KPN uit, waarbij KPN nog verder wegzakte ten opzichte van een maand geleden. SBM kon het verlies van 37% begin juni terugbrengen tot een huidig verlies van 29,5%.

ANALISTEN OVER ASML EN SBM
Voor ASML geldt dat ruim 47% van de analisten een koopadvies geeft, 39% houden oordeelt en en bijna 14% adviseert te verkopen. Het gemiddelde koersdoel van €40,7 ligt inmiddels wel onder de huidige beurskoers.

Wat dat betreft zien analisten momenteel meer in verliezer SBM met 13 koopadviezen (56,5%), 7 keer houden en 3 keer verkopen (13%). Het is dan ook niet vreemd dat het gemiddelde koersdoel van €17,62 ruim boven de huidige beurskoers ligt.

MID- EN SMALLCAPS
Binnen de AMX-index zien we vergeleken met een maand geleden vrijwel dezelfde namen bij de grote stijgers en dalers. Nieuwkomer in de top-5 stijgers voor de Midkap is Vopak, dat stuivertje wisselde met CSM. In negatieve zin voert BAM nu de lijst aan na een koerswinst van 11% in twee dagen tijd voor SNS Reaal.

Bij de smallcaps is Nedap, dat we enkele weken geleden in anticipatie op sterke cijfers toevoegden aan onze offensieve portefeuille, de meest opvallende nieuwe binnenkomer met een koerswinst (exclusief €1,23 dividend) van ruim 18%. Exact Holding verdween uit het linkerrijtje.

EUROPA EN VERENIGDE STATEN
Ook internationaal was er sprake van een serieus herstel. De Eurostoxx50 staat net als de AEX nog op een klein verlies, na een min van ruim 10% een maand geleden. Grote stijger is Essilor, het Franse bedrijf dat in ruim 100 landen actief is als verkoper van corrigerende lenzen met merken als Varilux. Na de sterke performance op de beurs dit jaar is de beurwaarde opgelopen tot €15,6 mrd.

Een andere opvallende nieuwkomer is het Spaanse Inditex dat integenstelling tot de Spaanse markt sterk presteert, dankzij het feit dat twee derde van de omzet buiten het thuisland behaald wordt. Grote verliezers zijn, net als vorige maand, Nokia en Repsol met een halvering van de beurskoers dit jaar.

In de Verenigde Staten staat de Dow inmiddels gewoon weer op een mooie winst van ruim 5% (was vorige maand nog -1%), terwijl de bredere S&P500-index het nog beter doet met een winst van 8,6% in 2012. Nog beter vergaat het de Nasdaq (+13,2%).

De top-5 voor de Dow ziet er qua stijgers exact hetzelfde uit als een maand geleden. Bij de grootste dalers zien we wel enkele opvallende verschuivingen met nieuwkomers Procter & Gamble en Caterpillar, die het stokje overnamen van oliereuzen Exxon en Chevron. Wat zeker is is dat we, als het zo blijft, een erg interessant lijstje van nieuwe Dogs of the Dow krijgen voor 2013, met solide dividendaandelen als Procter en McDonald's. Later meer hierover op Beleggersbelangen.nl.

Tekst: Menno van Hoven, 3 juli 2012