Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 3 jul 2012 12:24

En nu doorpakken, Europa!

0 0 Leestijd ongeveer

De eurotop bleek een succes, vooral omdat er voor het eerst echte stappen zijn gezet die de crisis kunnen oplossen. Europa moet nu doorpakken, want anders blijft het water naar de zee dragen.

Niemand had verwacht dat de Europese politieke leiders zouden besluiten dat een directe steun aan banken uit de noodfondsen geoorloofd zou zijn. Hiermee is echter wel een belangrijke stap gezet naar de oplossing van de crisis. Er is nog een lange weg te gaan, maar het juiste pad lijkt nu ingeslagen. Uiteindelijk moeten alle bronnen van besmetting en vicieuze cirkels moeten worden afgebroken.

Vertrouwenskwestie

Alleen dan zal het vertrouwen volledig terugkeren. Halfbakken maatregelen worden door de financiële markten niet meer geaccepteerd. Aandelenbeurzen reageerden opgetogen op de uitkomst van de eurotop. Om de euforie niet snel te zien wegebben, zal Europa klare wijn moeten schenken. Zo niet, dan mislukt het europroject alsnog.

Geld ebt weg

Een van de grootste problemen voor Europa is dat buitenlandse beleggers hun geld hier wegtrekken, wat een opwaartse druk geeft op de rente, die in de Periferielanden toch al buiten proporties stijgt vanwege de zwakke kredietwaardigheid.

Door het gebrek aan vertrouwen van marktpartijen in Europa zelf en van buitenlandse spelers krimpt de economie van de eurozone verder en verder en drukken de schulden uitgedrukt als percentage van het bruto binnenlands product steeds zwaarder. Hogere rentelasten komen daar nog eens bij.

Natuurlijk spelen de bezuinigingen ook een rol, maar het wordt steeds duidelijker dat de zwakke Europese landen het wel goed draaiende Noorden beginnen te besmetten.

Daarbij wordt Europa ook niet meer geholpen door een booming Chinese economie en ook de Verenigde Staten hebben het moeilijk. Extra punt van aandacht is dat landen als China en Brazilië de rentetarieven verlagen. Dat zet hun eigen valuta onder druk en versterkt hun concurrentiepositie ten opzichte van Europa.

Kansen

Beleggers hebben al veel ellende ingeprijsd, waardoor koersen ook flink kunnen stijgen als Europa daadwerkelijk doorpakt en het lek boven krijgt. Wat dat betreft weer een wijze les dat extreem negativisme niet loont.

Nogmaals benadrukt, Europa heeft nog veel obstakels te overwinnen, maar het is niet uit te sluiten dat ons continent als eerste de weg omhoog weer inslaat. De zwakke economische data en toenemende schulden- en rentelast zetten de politieke leiders onder enorme druk de juiste beslissingen te nemen.

Vergrijzing

Dat neemt niet weg dat er op Europa een groot vergrijzingsprobleem afkomt. Voor beleggers is dat zeker iets om rekening mee te houden. Vergrijzing en een krimpende bevolking zijn negatieve factoren voor een economie. Individuele bedrijven kunnen echter wel van zo'n langetermijntrend profiteren.

Sowieso is het raadzaam zeer nauwgezet de ontwikkelingen te volgen. De portefeuille moet bestaan uit fondsen die inzetten op structurele trends en zeker nu is het essentieel te beleggen in bedrijven die beleggers goed kennen.