Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CMcom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Opinie Ivan Snurer, 15 jun 2012 08:56

Hoe nu beleggen?

0 0 Leestijd ongeveer

Het is in feite de eeuwige vraag. Vooruitkijken in een woelige markt is geen sinecure en de eurocrisis maakt het niet bepaald makkelijker op. Bank of America Merrill Lynch ziet niettemin tien kansen om in de komende maanden rendement te maken.

Het rendement van Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar bedraagt nu iets meer dan 1,5 procent. Het diepterecord van november 1945 sneuvelde twee weken geleden. Het rendement is in 200 jaar nog nooit zo laag geweest.

Historisch laag

Ondanks de historisch lage renteniveaus, hebben beleggers nog steeds trek in vastrentende waarden en blijven aandelen ombemind.

Laag sentiment

Het positieve sentiment dat een paar maanden geleden de stemming op de financiële markten kleurde, is alweer voorbij. Ook al verhogen aandelenanalisten hun winsttaxaties. Het beleggerssentiment staat inmiddels nu nog lager dan vorig jaar zomer.

Tien kansen

Dat betekent echter niet dat u in de komende maanden met aandelen geen geld kunt verdienen. Michael Hartnett, aandelenstrateeg bij Bank of America Merrill Lynch, laat zien waar de kansen zijn.

  1. Zet in op het herstel van de Amerikaanse vastgoedmarkt. Mortgage-backed securities, schuldvorderingen van herverpakte hypotheken omgezet in obligaties, worden steeds aantrekkelijker. Naar verwachting draait de Federal Reserve in het najaar de kredietkraan nogmaals wijd open. Daar profiteren niet alleen bouwbedrijven van, het zal ook een impuls voor verstrekkers van hypotheken en de aanbieders van herverpakte schuldvorderingen.
  2. Koop aandelen waarvan het dividend almaar groeit. Zij zijn in de regel goedkoper dan dividendaandelen die louter een hoog rendement bieden en hebben vaak ook minder last van een stijgende rente.
  3. Wees voorzichtig met Europa. De crisis is nog niet voorbij. Vooral aandelen van banken hebben er last van. Zodra er tekenen van herstel zijn, trekken bankaandelen echter de kar.
  4. Koop Amerikaanse technologie. Voor het eerst sinds 1996 zijn technologie-aandelen goedkoper dan de S&P 500. Er is volop ruimte voor aandeleninkoopprogramma’s, dividend (na Apple betaalt ook Dell dividend), investeringen en de volatiliteit is uit de winstontwikkeling.
  5. Ga voor goud. Het soepele monetair beleid van de Federal Reserve speelt in het voordeel van de goudprijs. De prijs van goud steeg bij voorgaande rigoureuze financieringsoperaties immers rond de 20 procent. De aandelen van goudmijnen zijn ondergewaardeerd.
  6. Bedrijfsleningen verdienen de voorkeur op staatsobligaties. De hoge risicopremie signaleert een mooi instapmoment. Want als de renteopslag daalt, stijgen de koersen van de betrokken obligaties ook al stijgen de officiële rentevoeten licht. Bedrijfsobligaties van banken en verzekeraar zullen van deze ontwikkeling het meest profiteren, maar geef evenwel de voorkeur aan obligaties van hoge kwaliteit.
  7. Investeer in Aziatische landen. De meeste groeilanden lijden onder de Europese schuldencrisis. Ook in Azië, maar hun economieën groeien wel dubbel zo hard als de opkomende markten in Zuid-Amerika of in het Midden-Oosten. Het financiële systeem is in Aziatische groeilanden beter ontwikkeld. Zij ondervinden minder hinder van inflatie en profiteren volop van de ontwikkelingen in China.
  8. Kies voor de bekende namen. Heel wat aandelen in opkomende markten zijn stevig geprijsd. De economieën van groeilanden worden volwassen en teren meer en meer op consumptieve bestedingen van hun inwoners.
  9. Koop aandelen van prijsvechters. In het huidige economisch klimaat doen winkelketens die inzetten op prijs altijd goede zaken, of de economie groeit of niet.
  10. Verdeel uw kansen. De correlaties tussen de verschillende beleggingscategorieën is hoog, zeer hoog. De seriële financiële crisis en het rigoureuze monetair beleid van de Federal Reserve vraagt om een weloverwogen diversificatie. Binnen eenzelfde vermogenscategorie gaapt er vaak een groot gat tussen goedkoop en duur, dat biedt kansen om rendement te maken.