Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Opinie Jeroen Boogaard, 14 jun 2012 13:42

Kunnen groeiaandelen hun outperformance voortzetten?

0 0 Leestijd ongeveer

Sinds 2007 doen groeiaandelen het vele malen beter dan waardeaandelen. Op basis van het verleden zou deze trend snel moeten keren, maar het is de vraag of dat nu ook het geval is.

Na het barsten van de internetzeepbel begin deze eeuw keerden beleggers groeiaandelen de rug toe ten faveure van laag gewaardeerde aandelen met minder gunstige groeiverwachtingen. Maar de laatste jaren laten waarde- of value-aandelen het duidelijk afweten en zijn juist groeifondsen weer meer in trek.

Zo noteert de MSCI World Value Index sinds begin 2007 circa 31% lager, terwijl de MSCI World Growth Index tegen een verlies aankijkt van slechts 7%. Omdat waarde-aandelen normaliter een bovengemiddeld dividend uitkeren, is het goed om ook naar de bruto herbeleggingsvariant van deze indices te kijken. Maar ook dan is sprake van een significante outperformance van groeiaandelen (+3% versus -16%).

Zwakke economie gunstig

De reden daarvan is dat groeibedrijven minder afhankelijk zijn van het economische klimaat en daarom ook in de huidige omgeving van zwakke groei, lage rente en lage inflatie goed kunnen presteren. Een andere oorzaak van de outperformance is dat financiële waarden, die het de afgelopen jaren op de beurs bijzonder slecht deden, veel zwaarder wegen in de MSCI World Value Index (29%) dan de MSCI World Growth Index (8%).

Nu groeiaandelen al weer 5,5 jaar bovengemiddeld presteren, rijst uiteraard de vraag hoe lang deze outperformance nog zal aanhouden. Over de afgelopen dertig jaar bleken waarde-aandelen namelijk superieur, hoewel deze trend vijf keer werd doorbroken voor een periode van gemiddeld vier jaar. De langste periode waarin groeiaandelen het beter deden was gedurende de internethausse, die 5,7 jaar duurde.

Overdrijvingsfase breekt aan

Dat blijkt uit research van Amundi AssetManagement. Tegen deze achtergrond kan de outperformance van groeiaandelen wel eens op zijn laatste benen lopen. De Franse vermogensbeheerder denkt echter dat de positieve trend nog wel even zal voortduren, omdat in het verleden elke cyclus waarin groeifondsen prevaleerden werd afgesloten met een overdrijvingsfase. Sinds eind jaren ’70 duurde die fase steeds circa zes maanden, waarbij groeiaandelen het gemiddeld genomen 16% beter deden dan waardeaandelen.

De analisten gaan ervan uit dat we deze fase nog maar net zijn ingegaan. Wat dat betreft zou de outperformance van de DAX-index, waarin relatief veel groeiaandelen zitten, ten opzichte van bijvoorbeeld de Italiaanse MIB of Spaanse IBEX volgens hun voortgezet moeten worden.
Amundi kan wel eens gelijk hebben, want ook de zwakke economische vooruitzichten spelen groeifondsen voorlopig in de kaart. Bovendien is er ook op waarderingsgronden geen reden om groeiaandelen nu al links te laten liggen. Vaak overschat de markt de winstvooruitzichten van groeibedrijven en worden de koersen hoog opgedreven. De torenhoge waarderingen leiden dan meestal tot een teleurstellend rendement.

Op basis van de koers-winstverhouding van Apple en Google, de twee meest in het oog springende groeifondsen, van respectievelijk 12 en 13 op basis van de winstverwachtingen voor dit jaar lijkt daar voorlopig echter geen sprake van. Wanneer de overdrijvingsfase zich aandient, is het echter oppassen geblazen. Die eindigt namelijk altijd met een scherpe correctie van groeiaandelen.