image description
Opinie Menno van Hoven, 31 mei 2012 18:06

Aandelenportefeuille voor de lange termijn

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen 22 nov 14:40
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen 22 nov 14:18
Update

Arcadis

Advies
houden 22 nov 09:45
Update

Randstad

Advies
kopen 21 nov 11:29
Update

Wal-Mart

Advies
houden 20 nov 16:39
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden 17 nov 12:24

De Total Return Portfolio van S&P blijft in 2012 nog steeds achter bij de S&P500. De afgelopen maanden werd één nieuw aandeel toegevoegd.

De TR-portfolio bestaat uit de Amerikaanse aandelen met een bovengemiddeld dividendrendement waarmee de analisten van S&P een zo hoog mogelijk totaalrendement (koerswinst en dividend) op lange termijn proberen te behalen.

Daarbij mag het dividend de afgelopen vijf jaar niet verlaagd zijn op het moment van opname in de portefeuille en moet het om een ‘veilig’ dividend gaan volgens de analisten van S&P.

De onderstaande portefeuille bestaat uit de aandelen (een mix van groei- en waarde) waar de analisten fundamenteel gezien positief over zijn.

STERREN EN KWALITEIT
Daarvoor wordt gebruikt gemaakt van de zogenaamde 'STARS rankings' en 'Quality Rankings'. Hoe meer sterren, hoe hoger het koerspotentieel op 12-maandsbasis (5 stars = strong buy / 1 star = strong sell).

Met de Quality Rankings (QR) worden aandelen beoordeeld op basis van de groei en stabiliteit van wpa en dividend over de afgelopen tien jaar. Daarbij is A+ de hoogst mogelijke ranking en C de laagste QR.

Regelmatig voert S&P wijzigingen door in de portefeuille, bijvoorbeeld als een aandeel minder sterren krijgt of als het dividend wordt verlaagd. 

Bekijk hieronder de huidige samenstelling van de Total Return Portfolio.

Nadat in februari nog McDonald’s en KLA-Tencor werden toegevoegd, volgde nadien nog één nieuwe wijziging toen PPG Industries werd vervangen door T. Rowe Price. 

In 2012 blijft de TR-portefeuille achter ten opzichte van de S&P500-index met een totaalrendement van 0,5% op 18 mei vergeleken met een winst van 3,9% voor de S&P500-index.

KANSHEBBERS
Van de bovenstaande aandelen doen met name de eerste drie het uitstekend, met hoogste jaarkoersen voor zowel Abbott, Altria en AT&T. De eerste twee zijn ook opgenomen in de dividendportefeuille van Beleggers Belangen.

De recente daling op de beurs heeft veel dividendaandelen een stuk aantrekkelijker gemaakt, waaronder een aantal uit de bovenstaande portefeuille. Morgen volgt een update van onze eigen dividendportefeuille, waarbij ik dieper in zal gaan op nieuwe kanshebbers. 

Tekst: Menno van Hoven, 31 mei 2012