Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
houden
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Opinie Jeroen Boogaard, 21 mei 2012 16:13

Europese aandelen zelden zo goedkoop

0 0 Leestijd ongeveer

Het Damrak behoort tot de meest ondergewaardeerde beurzen in de wereld. De waardering van de Duitse beurs is gezakt naar een van de laagste niveaus van de afgelopen 30 jaar. Als er ergens kansen liggen voor op waarde gerichte beleggers, dan is dat in Europa.

De financiële markten zijn volledig in de greep van de weer opgelaaide schuldencrisis in Europa. Na de aankondiging van nieuwe verkiezingen in Griekenland is de speculatie op een vertrek van het land uit de eurozone toegenomen. Wanneer de politieke partijen in Griekenland er niet in slagen om een coalitie te vormen die akkoord gaat met de voorwaarden van de Trojka, dan zal het land waarschijnlijk failliet gaan en snel uit de eurozone verdwijnen.

Maar het is de vraag of het zo ver zal komen. Hoewel de banken hun exposure aan Griekenland hebben verlaagd, is het systeemrisico nog altijd groot. Dat geldt tevens voor het besmettingsgevaar: kredietbeoordelaar Fitch heeft al aangekondigd de rating van acht andere eurolanden te verlagen na een ‘Grexit’. Het ligt dan ook voor de hand dat Brussel uit alle macht probeert om Griekenland binnenboord te houden en concessies zal doen aan het land, waardoor de pijn van de bezuinigingen bij de bevolking vermindert.

Historisch lage waarderingen
Niettemin blijft de situatie in Europa zeer onzeker. Maar daar zijn de waarderingen op de aandelenmarkten natuurlijk ook naar. Nergens zijn die zo laag als in Europa. Zo laat de Nederlandse beurs volgens Starcapital in historisch perspectief een onderwaardering zien van liefst 37,1%. De vermogensbeheerder baseert zich daarbij op de boekwaarde en de koers-winstverhouding, waarbij de gemiddelde winst over de afgelopen tien jaar is genomen. Deze zogeheten Shiller-kw dempt het effect van economische cycli.

Ook de aandelenmarkten van Italië (-58,7%), Oostenrijk (-41,9%) en Frankrijk (-32,5%) zijn op deze basis enorm ondergewaardeerd, ook in internationaal perspectief. Zo is wereldwijd sprake van een onderwaardering van 5,3%. Thailand (20,6%), de Verenigde Staten (19,6%) en Maleisië (11,7%) behoren daarentegen tot de meest overgewaardeerde aandelenmarkten.

Analisten van Invesco komen tot dezelfde conclusie en stellen dat de koers-winstverhouding van Europese aandelen circa 25% onder het langjarig gemiddelde ligt. De koers-winstverhouding van de eurostoxx 50 index op basis van de verwachte winsten voor dit jaar ligt op 8,62, terwijl het dividendrendement 5,44% bedraagt. Daarmee tonen beleggers zich erg pessimistisch over de winstvooruitzichten.

Het is de vraag of dat terecht is. Weliswaar zal Europa de komende jaren op zijn best een lichte economische groei laten zien, de perspectieven voor de wereldeconomie zijn niet zo somber. Omdat Europese beursgenoteerde bedrijven reeds meer dan de helft van de omzet buiten Europa behalen, kunnen zij profiteren van een aanhoudende groei van de wereldeconomie.

Kansen in Duitsland
Van alle Europese aandelenmarkten biedt Duitsland in het bijzonder een goede exposure aan de wereldeconomie. In de DAX zitten namelijk relatief veel cyclische ondernemingen die bovendien wereldwijd actief zijn. Ook de Duitse beurs is in historisch perspectief duidelijk ondergewaardeerd.

Op basis van de verwachte winsten voor de komende twaalf maanden ligt de koers-winstverhouding van de DAX op circa 9,5, een van de laagste niveaus in de afgelopen 30 jaar. Over deze periode kwam de gemiddelde koers-winstverhouding uit op 19.

Voor beleggers die over de schuldencrisis heen durven te kijken, liggen er kortom veel kansen op de Europese aandelenmarkten. Een lage koers-winstverhouding zegt natuurlijk niets over de koersontwikkeling op korte termijn, maar legt wel degelijk de basis voor een bovengemiddeld rendement op lange termijn.